Tesla Model Y, dostawy III kwartał 2023

inter

Pionier e-mobilności
Najlepiej kupić samemu porządny przewód 2,5 mm2 i założyć gniazdo i wtyczkę PCE lub ABL.
Jak przewód dłuższy, to lepiej większy przekrój. Będą mniejsze spadki napięcia.

Last edited:

nabrU

Moderator
Tu jest trochę porad na temat przedłużaczy do 'cegły' EVSE i choć są one pod kątem brytyjskich przepisów, myślę że zasady w PL są podobne (o ile nie takie same):

Choć niektóre brytyjskie strony na temat EVSE są bardziej ostre i twierdzą powołując sie na IEC, że przedłużacze do cegieł są niedozwolone.

The International Electrotechnical Commission (IEC) standard is clear on the matter; “A cord extension set or second cable assembly shall not be used in addition to the cable assembly for the connection of the EV to EVSE.”. Therefore any EV extension cable will sit outside of the standards and may effect your vehicle warrantee in the event of a claim.

wojtkow

Pionier e-mobilności
Dziękuję panowie za rady, przypomniałem sobie, że w narzędziówce mam jeszcze inny przedłużacz, lepszy, który spokojnie ciągnie 10A. Bez kontroli instalacji więcej i tak nie dam, więc na razie będzie służył. A po kontroli założę Wall Connector, więc to tylko rozwiązanie tymczasowe.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Już koniec kwartału, będą jakieś promocje jeszcze czy nie ma co na to liczyć?

Nie wydaje mi się. Sporo aut zeszło z inventory. Jest 2k z refferala i duża obniżka ceny bazowej.
Podobno można coś zyskać jak kupisz "rzutem na taśmę" i odbierzesz do 30.09.
Pytanie czego szukasz i czy to coś akurat będzie dostępne.
Z Teslą nigdy nie wiadomo.

PawelC

Zadomawiam się
Wydaje mi się, że jeśli już to pojedyncze sztuki, z których ktoś w międzyczasie zrezygnował. Kwartał już prawie zakończony. Transport z fabryki, płatność, przekazanie dokumentów, rejestracja to wszystko zajmuje czas. Tesli zależy żeby samochody były odebrane (a nie kupione) do końca kwartału.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Jeśli coś będzie to raczej na ostatnie 3-5 dni żeby osoby nie zwlekały do kolejnego tygodnia tylko postarały się zarejestrować i odebrać w tym kwartale

Michal

Moderator
Tylko wtedy zwykle trzeba kupować za gotówkę.

Jusand

Posiadacz elektryka
My ze wspólnikiem kupiliśmy w piątek na leasing, dziś była rejestracja. Teoretycznie mogliśmy dziś odebrać, ale nie dalibyśmy rady się teleportować z Gdańska. Odbiór mamy umówiony na spokojnie na poniedziałek.