CyanAppl16
Posiadacz elektryka
Cześć,
Które z tych trzech aut byście wybrali?
Które z tych trzech aut byście wybrali?
Tesla,Jeździć będę mało, raczej tylko wyjazdy weekendowe i zawożenie dzieci do szkoły.
Jeżeli chodzi o budżet to mogę kupić iX albo EQE w jakichś w miarę podstawowych wersjach, ale wolałbym wydać mniej, więc tutaj Tesla wypada najlepiej, a Elon mi nie przeszkadza.
Co innego mógłby powiedzieć Elon 🤥Tesla,
U reszty dopłacisz dwa razy, raz przy zakupie a drugi przy utracie wartości
Nic nie rozumiem. Napisałeś, że wprowadzam w błąd, po czym sam potwierdziłeś to, co napisałem.???
Wystarczy sprawdzić linki które wcześniej wklejalem
Ix jest większy zewnątrz a mniejszy w środku w porównaniu do TMY to fakt nie opinia
Moje pierwsze kroki kierowały się w stronę TMY, dużo rozsądniejsze finansowo, na pewno też ubezpieczenie będzie tańsze, ale z drugiej strony jak zacząłem czytać o problemach z TMY to mnie to trochę zniechęca np. phantom breaking, w BMW tego nie ma i systemy asystujące działają o wiele lepiej przynamniej na poziomie bez FSD w Europie. Może w Tesli dorzucą kiedyś w ramach któregoś update w przypadku automatycznego parkowania możliwość zaparkowania przodem/tyłem ale w BMW jest to już teraz i z tego co widziałem na youtube działa tak samo dobrze jak w Tesli.@CyanAppl16 proste pytanie - prosta odpowiedź - ja wybrałbym TMY
Fakt, technologia szybko się rozwija, ale to trochę tak jak z kupieniem telewizora / telefonu / komputera, zawsze za rogiem już za jakiś czas będzie coś lepszego i tak można czekać w nieskończoność.tak jak zawsze szkoda mi było kasy na samochody segmentu E, tak teraz kiedy technologia szybko ewoluuje, zupełnie nie potrafię wytłumaczyć sobie takiego zakupu
Nie, planuję trzymać go myślę z 10 lat.no chyba, że auto dla Ciebie jest bardziej jak telefon -- np. bierzesz leasing na 24 miesiące, a samochód ma po prostu odpisać 225k -- to wziąłbym iX.
iX3 wygląda ciekawie, ale nie wiem czy nie będzie za małe.kilka inspiracji co nadjeżdża w segmencie D
* 2026 iX3 https://www.bmwblog.com/category/models/bmw-i/bmw-ix3/
* 2026 GLC EQ https://jesmb.de/category/glc/
* 2025 Smart #5 https://de.smart.com/de/models/hashtag-five/
wiesz, ja mam obecną generację iX3 i to jest bardzo pakowne auto jak na gabaryty. W przeciwieństwie do TMY bez problemu w razie potrzeby możesz założyć na dach boksa. Hak elektryczny. Bagażnik wg mnie lepiej ustawny / bardziej pionowy tył.Moje pierwsze kroki kierowały się w stronę TMY, dużo rozsądniejsze finansowo, na pewno też ubezpieczenie będzie tańsze, ale z drugiej strony jak zacząłem czytać o problemach z TMY to mnie to trochę zniechęca np. phantom breaking, w BMW tego nie ma i systemy asystujące działają o wiele lepiej przynamniej na poziomie bez FSD w Europie. Może w Tesli dorzucą kiedyś w ramach któregoś update w przypadku automatycznego parkowania możliwość zaparkowania przodem/tyłem ale w BMW jest to już teraz i z tego co widziałem na youtube działa tak samo dobrze jak w Tesli.
Fakt, technologia szybko się rozwija, ale to trochę tak jak z kupieniem telewizora / telefonu / komputera, zawsze za rogiem już za jakiś czas będzie coś lepszego i tak można czekać w nieskończoność.
Nie, planuję trzymać go myślę z 10 lat.
iX3 wygląda ciekawie, ale nie wiem czy nie będzie za małe.
Od TMY odstrasza mnie też trochę brak klamek manualnych w drugim rzędzie siedzeń tylko jakieś linki w kieszeniach drzwi. Z tyłu w 99% czasu będą jeździć u mnie dzieci, więc póki są małe nie widzę możliwości aby tam sięgnęły same, a nawet jak będą większe to w sytuacji awaryjnej łatwiej pociągnąć za klamkę niż szukać czegoś w kieszeni drzwi.
No więc odpowiadam@Patrizio17 Musisz rozstrzygnąć co kto ma tu mniejsze.
bagażnik TMY do linii okien / rolety to ma bodajże 400l, jak pamiętam z testów z miarką....No więc odpowiadam
Po pierwsze Kolega Umcus totalnie nie ma racji, że Y jest bardziej przemyślany od Ix, nadal nie rozumiem jego logiki, zresztą chyba nie tylko ja
Model Y jest bardziej praktyczny od Ix, bo ma trochę większy bagażnik z tyłu (ale wartość podawana przez Teslę jest do dachu, do linii okien ma pewnie z 600 litrów) plus ma pokaźny bagażnik z przodu, a BMW nie ma w ogóle. Przestrzeń bagażowa to ogólnie nie jest mocna strona tego modelu, trochę większa Kia EV9 miażdży go w tej materii.
Za to już pod kątem przestrzeni w tyłu bez pomiarów w BMW siedzi mi się wygodniej niż w Tesli.
I jak już wspominałem pod kątem komfortu przepaść na korzyść BMW, tutaj na tym skupili się inżynierowie BMW i to czuć.
Na autostradzie Y zużywa 24 kWh, a IX 28 kWh, nie uważam tego za przepaść, BMW przejedzie 60 km dalej.