CyanAppl16
Posiadacz elektryka
Cześć,
Które z tych trzech aut byście wybrali?
Które z tych trzech aut byście wybrali?
Czyli bateria w BMW 105kWh ma większy zasięg od TMY 75kWh...no dziwne żeby miał mniejszy...Ogólnie iX50 ma dużo większy zasięg od TMY, w lecie podobno można z prędkościami autostradowymi przejechać 600km, właśnie dlatego kusiło by mnie ix60, ale trochę za drogo, może to ix50 używane udałoby się gdzieś znaleźć.
Nie ma szansOgólnie iX50 ma dużo większy zasięg od TMY, w lecie podobno można z prędkościami autostradowymi przejechać 600km, właśnie dlatego kusiło by mnie ix60, ale trochę za drogo, może to ix50 używane udałoby się gdzieś znaleźć.
Trochę cie zmartwię kolego, najszybciej to się ładują chińczyki. Specjalnie dla Europy obcięli moce ładowania do 350kw max ze względu na brak ładowarek o wyższych mocach.To PPE - dlatego wspomniałem też o Macanie i Q6 w wersji SUV i Sportback. Ładowanie dzisiaj najszybsze w suvach, lepiej tylko Porsche Taycan/AudiGT, a jak wyjdzie ix3 to już będzie nowy król![]()
To trochę tak jak z autem spalinowym, jedno będzie palić 10l/100km a drugie 5l/100km, ale nie każdego to interesuje, jeżeli jednym i drugim na pełnym baku może przejechać 500km.Czyli bateria w BMW 105kWh ma większy zasięg od TMY 75kWh...no dziwne żeby miał mniejszy...Nie sposób dorzucac kolejne pakiety baterii i chwalić się wiekszym zasięgiem (jak to najwyrażniej robi BMW w iX-ach
) lecz może warto popracować jeszcze trochę nad zużyciem...
![]()
Te też są tam dostępne.te wszystkie dane są dostępne w EV Database
Od czasów wprowadzenia BEV takie myślenie się zmieniło (przynajmniej dla zwolenników). Wydajność energetyczna jest dość kluczowa - nawet podczas zakupu ICE ludzie patrzą ile pali.To trochę tak jak z autem spalinowym, jedno będzie palić 10l/100km a drugie 5l/100km, ale nie każdego to interesuje, jeżeli jednym i drugim na pełnym baku może przejechać 500km.
Wiesz, kiedyś tesla vs reszta to była przepaść. Ale to jest już historią i tylko powtarzanym mitem. Tym bardziej, że auta są różne - wystarczy dać więcej wygłuszenia, więcej wyposażenia, dźwigienka tu, przyciski tam, większa bateria, inne zawieszenie i dodatkowe kilogramy od razu są. Generalnie teraz dużo elektryków ma bdb efektywność na tle tesli plus inne zaletyOd czasów wprowadzenia BEV takie myślenie się zmieniło (przynajmniej dla zwolenników). Wydajność energetyczna jest dość kluczowa - nawet podczas zakupu ICE ludzie patrzą ile pali.
Wracając do BMW, to zdaje się że oni nadal tkwią w czasach spaliniaków i nie za bardzo jeszcze chcą robić lepsze niż średnie elektryki.
Tesla. Inne to archaizm. Mają przycisk start stopJeździć będę mało, raczej tylko wyjazdy weekendowe i zawożenie dzieci do szkoły.
Jeżeli chodzi o budżet to mogę kupić iX albo EQE w jakichś w miarę podstawowych wersjach, ale wolałbym wydać mniej, więc tutaj Tesla wypada najlepiej, a Elon mi nie przeszkadza.
Za BMW i EQE przemawia jakość, czytam to forum od jakiegoś czasu szczególnie wątki o Tesli i widzę, że jest z nią wiele problemów np. ostatni wątek o choince komunikatów w TMY, a zależy mi na tym żeby auto było bezproblemowe, a nie działało losowo, że np. pewnego dnia nie nie ruszę z powodu jakiejś aktualizacji. Nie mam też czasu jeździć często do serwisu, albo hobbystycznie poprawiać coś samemu w samochodzie.
Nie twierdzę, że tamte dwa nie mają problemów, pewnie oprogramowanie jest tam o wiele gorsze, ale może działa stabilniej.
Jakość wykonania to coś co przemawia na niekorzyść Tesli.
Z koleji całe wnętrze Tesli i podejście do aplikacji bardzo mi się podoba, na drugim miejsu iX.
Masz tutaj Renault 5. Prehistoria!Tesla. Inne to archaizm. Mają przycisk start stopBrakuje tylko 2 kluczy: jeden do stacyjki a drugi do drzwi !