A jak przywrocic to do np. nowej instalacji teslamate (aby tą wcześniejszą historie zawierała) ?
Teoretycznie analogicznie, tylko pg_restore i w drugą stronę, np.
docker-compose exec -T database pg_restore -U teslamate teslamate teslamate_$(date +%Y%m%d).bak
Osobiście raczej eksportowałem w wersji bez kompresji, wtedy przywracam
docker-compose exec -T database psql -U teslamate teslamate < teslamate_20240305.bak
Oficjalny opis https://docs.teslamate.org/docs/maintenance/backup_restore/

refi1234

Posiadacz elektryka
Teoretycznie analogicznie, tylko pg_restore i w drugą stronę, np.
docker-compose exec -T database pg_restore -U teslamate teslamate teslamate_$(date +%Y%m%d).bak
Działa.
Ciekawe tylko czy bedzie to mozna zassac do innej nowej instalacji (czyli np. czystego kmpl RPI+Docker+Teslamate)?
Czy mogą wystapic problemy ze zgodnościami wersji (np. bazy danych lub wersji teslamate)?

slaveq

Pionier e-mobilności
Działa.
Ciekawe tylko czy bedzie to mozna zassac do innej nowej instalacji (czyli np. czystego kmpl RPI+Docker+Teslamate)?
Czy mogą wystapic problemy ze zgodnościami wersji (np. bazy danych lub wersji teslamate)?
Tak będzie można, ja robię regularne kopie zapasowe można też zrobić kopię całego dysku bazy danych (który tak naprawdę jest katalogiem z głównego systemu) tutaj skrypt, który odpalam regularnie co tydzień na swoim raspberry, plik znajduje się w katalogu /etc/cron.weekly/backup.sh :

Bash:
#!/bin/sh

if mountpoint -q /mnt/usb; then
    service docker stop
    tar -zcvf /mnt/usb/backup/docker_volumes.$(date +%Y%m%d).tar.gz /var/lib/docker/volumes
    service docker start
fi

Skrypt sprawdza, czy pamieć usb jest włożona i prawidłowo zamontowana w katalogu /mnt/usb, następnie zatrzymuje dockera, potem pakuje wszystkie volumeny (czyli dyski) dockera i uruchamia dockera ponownie.

Miałem już raz tak, że karta padła i odzyskiwałem dane właśnie z tej kopii zapasowej.

Działa.
Jeśli przywrócisz do tej samej wersji obrazów a potem zrobisz upgrade obrazów to myślę, że będzie OK.
Kompletna działająca instalacja składa się z narzędzi (OS, Docker, docker-compose, inne), obrazów (pobierane z neta na podstawie definicji w YAML-u), konfiguracji (hasła, gdzie podmontować katalogi, porty - też YAML) i wreszcie danych, gdzie dane krytyczne są w bazie PostgreSQL. Baza może mieć różne schematy ale przy przywróceniu na czysto aplikacja powinna ogarnąć jeśli jest w tej samej lub nowszej wersji co wersja bazy,

A tak z ciekawości, bo osobiście mam ponad 2 lata tę samą instalację i tylko robię tylko docker-compose pull i docker-compose up -d raz na jakiś czas (no i backup tak jak napisałem + kopia na mojego MacBooka który jeszcze się backupuje na dysk sieciowy), masz jakiś konkretny usecase na taki proces czy przezorny zawsze ubezpieczony?

refi1234

Posiadacz elektryka
A tak z ciekawości, bo osobiście mam ponad 2 lata tę samą instalację i tylko robię tylko docker-compose pull i docker-compose up -d raz na jakiś czas (no i backup tak jak napisałem + kopia na mojego MacBooka który jeszcze się backupuje na dysk sieciowy), masz jakiś konkretny usecase na taki proces czy przezorny zawsze ubezpieczony?

Na poczatku zaznaczam iz z linuxem i konsolą nie jestem specjalnie zaprzyjaźniony. Stawiałem samby i inne takie dla zabawy, ale to bylo 20 lat temu :) , dodatkowo od ponad 20 lat pracuje tylko na Mac-u i nie tykam Windy.

Problem w tym iz jak stawiałem RPi to wsunąłem usb zamiast karty i to usb 256GB. Jako backup idealny zrzuciłbym obraz raz na jakis czas i po kłopocie. Jednak zrzucanie obrazu 256GB to cały dzień backup-owania :) ISO i to na nawet bardzo szybkich dyskach/kartach. Z Mac-a to dosc prosta sprawa z linii komend terminala.

Dlatego prostszy awaryjny sposob na RPi to ten Twój ale nieco zmodyfikowany:
- zrzuce tylko raz ISO na awaryjny dysk (wszystkie aktualne wersje bazy, docker-a itd aby pozniej nie bylo konfliktow)
- zrzut takiego obrazu zrobie tez wtedy gdy bede cos aktualizowal ze skladnikow krytycznych (wersje) ale nie robie tego gdy nie jest to niezbedne
- raz na jakis czas albo za pomoca Twojego skryptu będę regularnie zrzucał backup - ale tylko zawartosci bazy.

W ten sposob bez problemu ze zgodnosciami zawsze moge zrobic czysta instalacje i wrzucic ostatni backup bazy danych i powinno byc ok. Taki wynalazek i nieco inne podejscie z mojej strony. Oszczednosc czasu ogromna.

adamq

Fachowiec
Czysto informacyjnie - TeslaMate pod HA śmiga jak złoto. Jestem pozytywnie zszokowany ilością informacji.

Poniżej link do Add-ona (mam nadzieję, że ktoś przejmie rozwój projektu):

inter

Pionier e-mobilności
Na synology mam aktualizację, czy trzeba na coś szczególnie zwrócic uwage przy aktualizacji?
1711640874964.png

Najnowsze dyskusje