To jak to jest z tym zużyciem? Statystyki tesli.

STMS

Pionier e-mobilności
Żeby napisać ile kosztuje tesla prądy trzeba by napisać co? Pewnie 16kW do 24kW choć i tak będzie to kłamstwo bo ładowarka jaka by nie była weźmie swoje a tego tesla nie wie. Przedział jest dlatego że np Michał zawsze wsiada do środka a tam temperatura 20 stopni lato zima jesień, to nic ze zawsze podłączona do prądu i zużywa mu na przygotowanie auta i tej temperatury. A kolega który jeździ i wszystko wyłączone zużywa/koszt 17kW/100km. Ale to są koszty przejechania 100km a nie zużycie na 100km. Wtedy za to można krzyczeć że wszyscy kłamią bo nie można podać jednej wartości średniej ? Trochę inaczej to wygląda niż w spalinówkach. Tam wszystko co robi samochód idzie z baku i to nie umieli/nie chcieli liczyć ile wyszło, bo ja jeżdżąc do kościoła 3 km co niedziela wlewałbym więcej niż ten miernik pokazywał. Tutaj może nie dla wszystkich jest jasne że wszystko co włączymy w elektryku bierze prąd niekoniecznie z baku/baterii bo może ze ściany i też wchodzi w koszty.
Innym tematem jest np koszt (nie zużycie paliwa prądu ) na przejechanie np 100 000km i trzeba podać przedział bo jeden wymieni wszystko jak należy a drugi przejedzie 100 000km i wyłoży 20 000pln bo wszystko zrobić. I jakie wartości podać żeby nie oszukiwać ?
Dyskusja przypomina trochę te o korkach pokazywanych przez Google :) jeden mówi fajnie że Google pokazuje korki a drugi a wiesz że pokazuje bo śledzi twój telefon - no i się zaczyna jak to śledzi ? Dlaczego on to robi ja mu nie pozwalam !!!!!

wystarczy podawać ilość energii pobraną z sieci [ podlicznik w domu + suma energii z publicznych] i ilość km - wtedy masz prawdziwą średnią

tak samo jak podaje się w spalinówkach jak chce się prawidłowo policzyć

jak nie ma podlicznika to całe statystyki są takie jakie sobie wymyślił wyliczający je - wg jego mniemania o zużyciu

DużyŁoś

Fachowiec
wystarczy podawać ilość energii pobraną z sieci [ podlicznik w domu + suma energii z publicznych] i ilość km - wtedy masz prawdziwą średnią

tak samo jak podaje się w spalinówkach jak chce się prawidłowo policzyć

jak nie ma podlicznika to całe statystyki są takie jakie sobie wymyślił wyliczający je - wg jego mniemania o zużyciu
Jeżeli sam nie mierzysz to trzeba dokładnie się wczytać co pokazują statystyki. Nie zawsze nasz tok myślenia jest taki sam jak innych.
Ja jem kapustę a Ty jesz mięso więc średnio jemy gołąbki......

JM&JM

Posiadacz elektryka
Jeszcze 1 bardzo ważny aspekt
Przygotowanie baterii i nagrzanie wnętrza z kabla, a następnie podawanie wskazań wyświetlanych na tablecie jest oszukiwaniem samego siebie i tańczeniem jak tesla gra. Głównie chodzi o krótkie odcinki.
Skoro zagrzejesz wnętrze na kablu, i jedziesz załóżmy 10km do celu, to praktycznie nie zużywasz energii ponownie na zagrzanie jedynie skromną ilość na podtrzymanie tej temperatury. Ale do jazdy każdy normalny grzeje auto, co to za różnica czy z baterii czy z kabla?
Sentry nie czepiam się, obsługę z telefonu też możemy nie liczyć,
Taka technologiczna tesla, a nie ma w prostym menu podzakładki, jazda tyle i tyle energii, reszta bajerów tyle i tyle. Nikt by nie czepiał się.
a ja tam wolę tak jak jest czyli na tablecie widoczne realne zużycie na 100km co pozwala mi oszacować realny zasięg a w aplikacji widoczne całkowite załadowane kWh i orientacyjne koszty dom/praca/SuC/inne
Wiem że apka pokazuje kWh bez strat ładowania ale w moim przypadku (a nie mam PV) koszt pokazany w apce jest bardzo zbliżony do realnie zapłaconych faktur za prąd.

prebek

Posiadacz elektryka
z innego kociołka, idziemy do restauracji zamawiamy jedzenie w cenie 108 zł - czyli jedzonko kosztuje 100 zł a VATcik 8zł ( bo na żarcie w restauracji jest taki VAT)
To ile zapłacimy? 100 zł bo v sumie bez VATu czy 108 bo jednak z VATem

Belkot

Posiadacz elektryka
Wytlumaczcie mi cos bo nie rozumiem o co ta gównoburza. CZy tesla jako jedyny elektryk pokazuje zuzycie tylko z jazdy a nie np przygotowanie do jazdy (jezeli jest nie podłączona do ładowarki)? No bo rozumiem ze kazdy elektryk podłączony do ładowarki i w tym czasie przygotowywany do jazdy nie pokazuje tego zuzycia. Tak?

Michal

Moderator
Ktoś tu pisał, że jak przygotuje auto przed wyjazdem, to po 2 km do Lidla mu pokazuje zużycie 400 kWh / 100 km i to jest SUPER!!!! :p

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Nawet jeżeli wszyscy robią Cię w balona, to Ty pokornie masz cicho siedzieć z podkulonym ogonem i nie roztrząsać tematu?

prebek

Posiadacz elektryka
Ktoś tu pisał, że jak przygotuje auto przed wyjazdem, to po 2 km do Lidla mu pokazuje zużycie 400 kWh / 100 km i to jest SUPER!!!! :p
A jak jedziesz spalinowym i też się nagrzewa i do tego samego Lidla masz zużycie 30/100 to jest inaczej?
Nie!
Zawsze to co przelejesz / zużyjesz to jest ZUŻYCIE !!!!