toyota walczy dalej

p0li

Pionier e-mobilności
dzis obejzalem ciekawy material o pracach toyoty nad skonstruowaniem taniego kitu do przrobek normalnych ICE na zalilanie wodorowe - cos podobnego do instalacji lpg
prace sa juz zaawansowane i kosztowo (moje szacunki) jest to 10x tansze niz pelna przerobka z ogniwem paliwowym i silnikiem elektrycznym
gdy osiagna cel - bedzie mozna dosc latwo przerobic spaliniaka na wodorowca - i jezdzic moze nie cicho ale ekologicznei

i strasznie mi sie to podoba :)

p0li

Pionier e-mobilności
Są warsztaty które naprawiają baterie, kwestią czasu jak powstaną firmy które będą je regenerować
gdybasz - chodzilo mi o stan na teraz
a co do zbiornikow - kto powiedzial ze trzeba wymianiac? - wysttarczy ponowny test cisnieniowy i homologacja
co wiecej - pojazdy wodorowe maja licznik cyklow tankowania - i jesli auto jest mniej uzywane (przezylo mniej cykli) mozliwe bedzie przedluzenie terminu kalendarzowego
kolejna sprawa - w toyocie sa zbiorniki typu 3, z typem 4 pracowalem 2,5 roku temu a w tym roku widzialem juz typ 5 (glownie robia se lzejsze i trwalsze) wiec za 15 lat moze zamontujemy sobie nowe zbiorkiki typu 14 ktore sa 3 razy lzejsze i 7 razy tansze? kto wie - ja na pewno nie probuje zgadywac co bedzie za 15 lat

tom9001

Zadomawiam się
gdybasz - chodzilo mi o stan na teraz
a co do zbiornikow - kto powiedzial ze trzeba wymianiac? - wysttarczy ponowny test cisnieniowy i homologacja
co wiecej - pojazdy wodorowe maja licznik cyklow tankowania - i jesli auto jest mniej uzywane (przezylo mniej cykli) mozliwe bedzie przedluzenie terminu kalendarzowego
kolejna sprawa - w toyocie sa zbiorniki typu 3, z typem 4 pracowalem 2,5 roku temu a w tym roku widzialem juz typ 5 (glownie robia se lzejsze i trwalsze) wiec za 15 lat moze zamontujemy sobie nowe zbiorkiki typu 14 ktore sa 3 razy lzejsze i 7 razy tansze? kto wie - ja na pewno nie probuje zgadywac co bedzie za 15 lat
Zgoda kolego, może wymyślą zbiorniki z jakiegoś taniego kompozytu czy czegoś innego. Ale co z samym wodorem? Jakie prawa termodynamiki chcesz złamać aby go produkować tanio? Nawet gdyby wymyślili elektrolizer o 100% sprawności (nie ma takiej możliwości) to i tak na każdy 1kg H2 potrzeba 30kWh, dodatkowa energia pójdzie sprężenie czy skroplenie. Ta technologia nie ma potencjału aby było tanio.

Tylko nie pisz o darmowej energii z OZE, bo taką można elektryki naładować

p0li

Pionier e-mobilności
i tak i niez energia elektryczna juz obecnie jest problem zeby ja magazynowac a prad z oze plynie i sa okresy ze cena energii jest ujemna
w tych okresach mozna uruchamiac elektrolizery zeby zbieraly nadmiar energii i magazynowaly ja pod postacia wodoru - nie jest to super efektywne ale i tak lepsze niz jej tracenie

adamusek

Posiadacz elektryka
i tak i niez energia elektryczna juz obecnie jest problem zeby ja magazynowac a prad z oze plynie i sa okresy ze cena energii jest ujemna
w tych okresach mozna uruchamiac elektrolizery zeby zbieraly nadmiar energii i magazynowaly ja pod postacia wodoru - nie jest to super efektywne ale i tak lepsze niz jej tracenie
to prawda mimo wszystko mocno taniają magazyny energii i ja tutaj upatruje kierunek rozwoju. Ew magazyny ciepła np piaskowe za ok 18k można kupić 45kw magazynu ciepła który trzyma w temp do 600 stopni nadwyżki energii nawet do 2 tygodni (dopłata jest bodajże 5k z czystego powietrza jeszcze)

adamusek

Posiadacz elektryka
Moim zdaniem będzie coraz większa, panele pracują głównie w dzień, wiatraki też dość nieprzewidywalne źródło, chińczykom przystawiła rozbudowa OZE ze względu na brak magazynów (mają ok 7% pojemności magazynów w stosunku co mocy paneli, chcą rozbudować do 30%), u nas nawet 1% pewnie nie ma. Sam miewam nadwyżki i myślę o rozbudowie instalacji (w mojej wiosce na 40 domów panele są na 4 domach więc ta egergia zostaje u sąsiadów); ratuje mnie stary prosument, ale z czasem wolałbym nadwyżkę zamiast w sieć to ładować w magazyn ciepła i magazyn bateryjny (pierwszeństwo mają samochody ale nie zawsze aż tyle energii potrzeba).

Bronek

Pionier e-mobilności
Kwestia magazynu typu "cieplo". W PC, COP jest np 3 lub 4 w sloneczne dni, więc Pompa ciepła pracująca z buforem CWU lub itp bywa czasem bardziej ekonomiczna od grzalki 1:1 cop
I nawet jak oddamy te 20% jako starzy prosumenci to potem w w dni dobre dla fotowoltaiki COP Pompy ciepła jest na tyle wysoki, że nadrobi tą stratę.
Owszem można do grzania wykorzystać od razu PC ale wtedy mamy nadmiar zmagazynowanego ciepła. Trzeba basen budować...

To ekwilibrystyka obliczeniowa i zabawa bo efekty porównywalne.
Wiec jako stary prosument w to nie wchodzę.
Ale moze się mylę?
Zresztą trudno porównywać, jest wiele zmiennych dla roznych domów i stylów życia itd.

p0li

Pionier e-mobilności
Tylko zaraz tych nadwyżki nie będzie. I to nawet latem, bo mamy rosnąca autokonsumpcję, coraz więcej aut elektrycznych i lawinowy przyrost klimatyzacji nawet w blokach.
no widzoisz - a jaskolki cwierkaja ze bedzie i to coraz wiecej
wiatraki i panele buduje sie caly czas, dojda atomowki ktorych nie mozna wylaczyc w 5 minut i problem z nadwyzkami bedzie rosl

adamusek

Posiadacz elektryka
Kwestia magazynu typu "cieplo". W PC, COP jest np 3 lub 4 w sloneczne dni, więc Pompa ciepła pracująca z buforem CWU lub itp bywa czasem bardziej ekonomiczna od grzalki 1:1 cop
I nawet jak oddamy te 20% jako starzy prosumenci to potem w w dni dobre dla fotowoltaiki COP Pompy ciepła jest na tyle wysoki, że nadrobi tą stratę.
Owszem można do grzania wykorzystać od razu PC ale wtedy mamy nadmiar zmagazynowanego ciepła. Trzeba basen budować...

To ekwilibrystyka obliczeniowa i zabawa bo efekty porównywalne.
Wiec jako stary prosument w to nie wchodzę.
Ale moze się mylę?
Zresztą trudno porównywać, jest wiele zmiennych dla roznych domów i stylów życia itd.
owszem masz racje, klimy, pompy ciepla jak najbardziej, jesli chodzi o magazyny ciepła myślę np. o piaskowych - tanie, trwałe i dośc dużo magazynują. Panele sa megatanie więc to nadal może się spinać.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Myślę ,że trzeba trochę poczekać, może zmiana podejścia będzie ??? Co prawda nikłe szanse ,że górę weźmie dobro Obywatela nad dobrem Spółek, ale bym nie inwestował w nic po za ewentualną rozbudową paneli, o ile jest nadmiar kasy.i możliwości. Nawet jak by się miała energi marnować chwilowo . Obliczenia trzeba prwadzić np w skali roku itd .

ELuk

Pionier e-mobilności
Pogodzę Was wszystkich.
Generalnie każdy sposób zaabsorbowania nadwyżek produkcji prądu z nieregulowalnego OZE jest dobry.
Magazyny bateryjne są optymalne do buforowania bieżącego sieci, elektrownie szczytowo-pompowe w dłuższym czasie, a wodór jako ich uzupełnienie z dowolnym zastosowaniem, ale uzasadnionym ekonomicznie. 👍