zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

galux20

Zadomawiam się
Tak
Zanim zaczęliśmy się budować , chciałem wiedziec co i jak.
Konkretnie wyszło mi 3.5 kw przy minus 18 stopniu potrzebuje.
A rocznie , żeby utrzymywać 22 stopni
Potrzebuje 3700 kWh energii pierwotnej .
Ozc -ogolne zapotrzebowanie cieplne budynku

Michal

Moderator
Dom 11 lat . 123 M2 parter.
Zużycie z ozc 29 .4 kwhm2rok.
3 osobowa rodzina
Pcpw. Indukcja
Roczne zużycie 4900kwh do 5200kwh.
Pompa na grzanie co i cwu około 2400 kWh rocznie.
Ja chyba nadal nie rozumiem...
Zużycie z ozc, oznacza zużycie tylko na ogrzewanie, czy zużycie na ogrzewanie i inne (cała energia)? Z tego co napisałeś wychodzi 3,6 MWh/rok i co to jest za wartość? Wyliczona teoretycznie energii cieplnej potrzebna dla Twojego domu?

Roczne zużycie 4,9 - 5,2 MWh/rok to całość z licznika energii elektrycznej? Masz PV? Jeśli masz to jaka jest auto konsumpcja? Czy masz EV? Ile ładujesz na AC ( chociaż mniej więcej)?

Później piszesz, że pompa bierze 2,4 MWh/rok na co i cwu. Ok to rozumiem.

galux20

Zadomawiam się
Te 4.9 do 5.2 tys kWh rocznie to z licznika energii
W tym przedziale od 10 lat mamy zużycie na cały dom.
Pv dopiero od roku .
7.5 kw panela.
Auta elektrycznego nie mam ponieważ w nissanie oprócz cesji zawołali veksla on blanco.
Cały czas uważam , że leaf to idealne auto fotowoltaiczno- około kominowy.
Autokomsumpcja- trudno mi ustalić ale myślę , że może z 2000kwh

Michal

Moderator
Czyli OZC, to wartość wyliczona, tak?
Ok, to nareszcie chyba rozumiem o czym mowa ;)

Czyli zużywacie około 5 MWh rocznie na wszystko (całość domu na prąd, bez gazu węgla, kominka itp.), przy czym nie macie EV.
No to chyba naprawdę nieźle no i mniej więcej tak jak powinno wyjść u mnie po montażu PC.
Do tego ja mam zużycie około 4 MWh na EV (powiedzmy, że robię około 20 tys km ładując na AC przy 200 Wh/km).

No i co z tego wynika? Że gdyby nie PV, to na jazdę EV wydawałbym po nowych cenach około 32 zł/100km (20 * 1,6 zł), co daje odpowiednik kosztu 5L Pb (6,5 zł/L), przy czym 5L Pb zawiera 50kWh energii wyciągniętej z ziemi. Przy czym jeśli policzymy, że całość energii w PL jest z węgla, a elektrownia ma sprawność 36%, to te moje 20 kWh zużyte na 100 km, powstało z około 55 kWh wyciągniętych z pod ziemi.

Czyli można podsumować, że zrównaliśmy cenę 1 kWh z Benzyny z 1 kWh elektryczności.
No i super może tak powinno być, tylko teraz elektryczność ma jakąkolwiek szansę na stanie się czystą, a Pb nigdy.

Aha no ale poczekaj, nie bierzemy pod uwagę energii potrzebnej na wydobycie i przetworzenie ropy.
Załóżmy, że na wydobycie i transport zużywamy tę samą ilość energii dla Pb, co dla węgla ale zostaje nam jeszcze rafinacja... A co na ten temat mówią dane rafinerii? Pisałem o tym tutaj:
No więc weźmy pod uwagę to co pisze Lotos w swoim raporcie - zużycie energii na wytworzenie 1 L Pb, to około 760 kWh.
Można więc powiedzieć, że Pb ma koszt około 40x niższy jeśli chodzi o energię zużytą na faktyczne napędzenie pojazdu. Nie 4x, tylko 40x. Można powiedzieć, że jak jedziesz ICE, to faktycznie płacisz 4 grosze za kWh zużywanej energii. Tymczasem ktoś kto kupił EV ma płacić 1,6 zł (nawet przy węglu).

Rozpatrując w ten sam sposób węgiel / gaz vs elektryczność i PC dostaniemy pewnie wartości w stylu:
Paląc węglem / gazem ma się pewnie sprawność energetyczną spalania powiedzmy 30%, a z pompa ciepła powiedzmy 300%, więc faktycznie różnica to 10x, a jakie są ceny ogrania jednym vs drugim? Niech ktoś inny policzy, bo mi się nie chce...

No i to mnie denerwuje, że nie wspieramy czystych form energii, tylko syf.

Last edited:

galux20

Zadomawiam się
To napiszę jeszcze prościej.
Skoro kWh z ropy jest 10 razy np droższa od kWh z pradu to rynki się zorientują i postawią krzyżyk na ropę.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Przy porównaniu cen energii do paliwa weźcie pod uwagę, że do 31.12.2022 obowiązuje obniżona akcyza i stawka VAT na paliwa. Także od 01.01.2023 wzrośnie nie tylko cena energii elektrycznej ale także paliw. Poza tym koncerny paliwowe muszą też płacić za prąd na stacji wiec odbije się to podwyżką marży paliwowej.

Cav

Pionier e-mobilności
Przestań z tą ceną 5 zł/kWh
Będzie droższy i to wyraźnie, ale nie tak.
No więc już dzisiaj firmy dostają rachunki z ceną 3 zł/kWh.

Czyli wychodzi koło 4 zł, jak wyższy VAT wróci to może nawet więcej.
W zakupie.

Nadal uważasz, że 5 zł za kWh na ładowarkach w przyszłym roku, to nierealna cena?

Korekta:
Cena 3 zł to już z wszystkimi innymi opłatami, klient to mały warsztat samochodowy.

Last edited:

consigliero

Pionier e-mobilności
To jest nasz ostatni rachunek za prąd tylko sprzedawca, dystrybucja 3000 PLN około, faktem jest że taniej mam AC na Greenway ale 3 PLN ?

Attachments

• D35EDE75-2206-4DCF-B672-8DBE8A12AE82.png
    D35EDE75-2206-4DCF-B672-8DBE8A12AE82.png
    1,2 MB · Liczba wyświetleń: 71