6a8

Posiadacz elektryka
Wracając może do sedna, kolega @kzahel nie opisał okoliczności towarzyszących, co może być istotne dla problemu.
Bo może mu się jakimś cudem rozładował trakcyjny do zera, i wtedy rozładowanie "12" V jest konsekwencją ?

ducarider

Posiadacz elektryka
Czytam i śmieje się do rozpuku. Wyglada na to, że Kolega @kzahel nie miał nowego samochodu oprócz Tesli. Ja każde, podkreślam każde nowe auto przez pierwszy rok zawsze naprawiam. Jedno mniej lub gorzej. I są to uwierzcie tluste samochody przekraczające kilkukrotnie wartość Tesli.
Wszystkie się psują na początku. Bardziej lub mniej

kzahel

Zadomawiam się
Tesla to mój 4 nowy samochód, reszta co miałem to używane. Żaden z nich nie psuł mi się tak, żebym nie mógł do niego się dostać, stąd moje zdziwienie i ja rozumiem - coś za coś i nowe spalinówki też potrafią się zepsuć nawet 3 razy droższe ok. Wczoraj na lawetę się nie doczekałem i nikt nie zadzwonił, więc zrobiłem tak jak kolega podpowiedział i najpierw podłączyłem 2 kabelki w zderzaku do akumulatora z innego samochodu i od razu otworzył się frunk. Następnie zdjąłęm plastikową osłonę pod szybą i tam podłączyłem tak jak w opisie rónież do tego samego akumulatora z innego auta i odblokowały się drzwi. Wyciągnąłem sobie wszystko z samochodu i zamknąłem drzwi nie odłączając napięcia. Następnie odłączyłem napięcie i...... szyba od strony kierowcy obsunęła się o 5 cm w dół. Czemu ? Nie wiem. Podłączyłem więc drugi raz, że by ją podciągnąć do góry ale ona za każdym razem idzie 5 cm w dół. Tak więc samochód jest pusty na czym mi zależało, bo miałęm tak trochę pieniędzy dokumentów i innych, natomiast w razie deszczu woda leje się do środka, więc zabezpieczyłem folią szybę i dzwonię jeszcze raz do Tesli. W końcu odebrał jakich Czech, który pracuje w Tesli w AMsterdamie i przyjął zgłoszenie lawety i wytłumaczył, że samochód zastępczy mogę sobie wziąść obojętnie skąd a Tesla zwróci mi za max 3 dni do kwoty 80 EUR za każdy dzień. Jeśli naprawa się przedłuży i będę chciał dalej mieć samochód zastępczy muszę to uzgodnić z salonemw Ząbkach. W poniedziałęm ma przyjechać laweta. Może ktoś z forumowiczów ma jakiś pomysł jak tą szybą pojechać do góry, żebym była szczelnie zamknięta?

kzahel

Zadomawiam się
Zapomniałęm dodać. Samochód ma baterię naładowaną na 56%, więc tutaj opcja dojechania do zera nie wchodzi w grę. Jedno co mi przychodzi do głowy to to, czy np. : jak samochód był na myjni godzinę wcześniej i np. otworzyła się podczas mycia gąbką klapka od ładowania, po czym pracownik myjni płukał cały samochód a klapka nie zdążyła się zamknąć i wleciało tam sporo wody czy to mogło mieć wpływ, gdzieś woda się dostała i zrobiła zwarcie ? Coś ktoś może miał podobne doświadczenie? Czy to w ogóle możliwe ?

kzahel

Zadomawiam się
Dodam jeszcze jedno. Po moim wczorajszym doświadczeniu. Wygląda na to, że każdą Teslę Można otworzyć w 3 minuty i ukraść ze środka wszystko. No ale jak to mówią - coś za coś.

6a8

Posiadacz elektryka
Dokładnie rzecz nazywając, Twój telefon skonfigurowany jako kluczyk z włączonym BT musi być w zasięgu samochodu. Wtedy drzwi się otwierają.
I raczej tak było ?
PS : przed myciem warto włączyć tryb mycia samochodu ( to klapka się nie otworzy ), i tryb serwisowy wycieraczek .

Last edited:

kzahel

Zadomawiam się
Dokładnie rzecz nazywając, Twój telefon skonfigurowany jako kluczyk z włączonym BT musi być w zasięgu samochodu. Wtedy drzwi się otwierają.
I raczej tak było ?
PS : przed myciem warto włączyć tryb mycia samochodu ( to klapka się nie otworzy ), i tryb serwisowy wycieraczek .
No niestety nie. Telefon i karta są niepotrzebne, po podłączeniu do akumulatora silniczek odblokowujący drzwi się uruchamia, wystarczy pociągnąć za klamkę, zresztą odkąd samochód się zablokował, kontakt z telefonem też się urwał i nic na poziomie telefonu nie jestem w stanie zrobić.

KrzysztofFly

Moderator
No niestety nie. Telefon i karta są niepotrzebne, po podłączeniu do akumulatora silniczek odblokowujący drzwi się uruchamia, wystarczy pociągnąć za klamkę, zresztą odkąd samochód się zablokował, kontakt z telefonem też się urwał i nic na poziomie telefonu nie jestem w stanie zrobić.
Wychodzi na to, że Elon taką opcję przewidział, poniżej fragment z instrukcji

Screenshot_2023-07-16-11-46-22-643_com.google.android.apps.docs~2.jpg