To w Polsce można używać? Bo z włączonym silnikiem to chyba stać nie można?To swoiste Webasto
I nie zużywa za dużo tego paliwa 0.3-0.5 l/h, a wnętrze i silnik rozgrzane tak samo jak w elektryku.Webasto to Piecyk z wentylatorem na paliwo ciekłe czyli ropa albo benzyna i kopci ale mało
No kiedyś się tym interesowałem, żeby zainstalować grzałkę w silniku trzeba wybić dekielek - czyli ingerencja w silnik, nie wiem jak na to patrzy ASO. Wnętrze samochodu ogrzewasz farelką:I nie zużywa za dużo tego paliwa 0.3-0.5 l/h, a wnętrze i silnik rozgrzane tak samo jak w elektryku.
Oglądałem ostatnio znajomego BMW X3 i też miał obsługę samochodu z apki i mógł grzać i schładzać. Twierdził że to standard w jakimś trimie w miarę rozsądnie wycenionym. Ja w ICE używam elektrycznych podgrzewaczy Defa, bo głownie zimą jest problem i fajnie to działa, podejrzałem w Nordicksach. Słupek elektryczny przed domem miałem już 15 lat temu na takie tematy.
Żebyś się nie zdziwił, nie chcę krakać, ale za chwilę nie wpuszcza BEV do podziemnych garaży a takie ice sobie wjedzie.No kiedyś się tym interesowałem, żeby zainstalować grzałkę w silniku trzeba wybić dekielek - czyli ingerencja w silnik, nie wiem jak na to patrzy ASO. Wnętrze samochodu ogrzewasz farelką:
View attachment 21173
No i bez gniazdka się nie obejdzie, czyli odpada podgrzanie na postoju poza domem. Co do Webasto, to niestety nie jest to standardowe rozwiązanie, nie użyjesz tego np. w zamkniętym nieogrzewanym garażu czy na parkingu podziemnym. Takie to są jednak protezy w porównaniu z tym, że w EV masz to niejako w standardzie.
Teraz nie trzeba, grzałki są przelotowe na przewody [małego] obwodu chłodzenia w silniku, zintegrowane z pompką płynu chłodniczego. Więc i instalacja łatwiejsza. Masz programatory w aucie oraz sterowanie z aplikacji. Na zimę gdy parkujesz poza garażem jak znalazł. Zintegrowane to wszystko z prostownikiem do aku, aby był ciągle naładowany. Wystarczy jak BEV-a po przyjeździe podłączyć do prądu.żeby zainstalować grzałkę w silniku trzeba wybić dekielek
szczerze watpie. W czlowieku siedzi jakis instynktowny strach przed "pradem" i watpie, aby mialo sie to zmienic, bo wzrosnie populranosc BEV. no i jednak BEV jest bardziej wrazliwy na wszsyktie zmiany rezystancji, napiec, pradow, wiec byle "janusz", bardzo szybko sie odbije o "systemow"...tłuszcza dzisiejszych Januszy dostanie w łapki tanie i mocne BEV i zacznie je drutować po swojemu, jaka to będzie piękna katastrofa...
eee tam. czarnowidztwoWspomnicie moje słowa, że fajnie posiadać BEV to już było.
Kurcze, myślałem, że tak już było. Wszystkie luźne publicznie dostępne gniazdka były pooznaczane na Plugshare. W Posnania wszystkie gniazdka na parkingu były wypisane, a teraz już ich nie ma.Jak tłuszcza w to wejdzie i zacznie kraść prąd z lamp i jakichkolwiek urządzeń to się skończy miło a wejdą kary, opłaty i podatk oraz zakazy.