Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

Michal

Moderator
No to zamieniłeś jakieś auto na TMS, czy nie, bo ja nadal nie rozumiem? Czym sam jeździłeś zanim kupiłeś TMS?

zlp

Pionier e-mobilności
Multivanem, który zostaje.
Odpicuję go tylko trochę, bo ząb czasu nadgryzł go co nieco.

Michal

Moderator
Multivanem, który zostaje.
Odpicuję go tylko trochę, bo ząb czasu nadgryzł go co nieco.
Ile km robiłeś tym minivanem zanim kupiłeś TMS, a ile robisz teraz?

zlp

Pionier e-mobilności
Ostatnio niewiele, okolice 10 tys. rocznie.
Jak tłuczesz jednym samochodem, to kilometry bardziej uciekają.

Michal

Moderator
Ostatnio niewiele, okolice 10 tys. rocznie.
Jak tłuczesz jednym samochodem, to kilometry bardziej uciekają.
10 tys rocznie robiłeś minivanem, a teraz tyle robisz TMS?

zlp

Pionier e-mobilności
TMS mam kilka miesięcy, chyba od sierpnia, zrobiłem ok. 4 tys. Multivan teraz będzie robił poniżej 5 tys.
Tak myślę.
Miniwanem? No to teraz poważnie obraziłeś mojego Multivana.

nabrU

Moderator
Specjalnie dla kolejnych takich bez wiedzy napisałem post ogólny i przypiąłem na górze:

Poniższe na dopełnienie tematu i kalkulatora od @Michal:

Factcheck: 21 misleading myths about electric vehicles - jest tam też o wielu tu ostatnio przytaczanych teamatach
The Underestimated Potential of Battery Electric Vehicles to Reduce Emissions - artykuł (z 2019!) Auke Hoekstra w Joule
Comparing the lifetime green house gas emissions of electric cars with the emissions of cars using gasoline or diesel - tego samego autora

Michal

Moderator
Moim zdaniem to jednak trochę miesza w głowach, zwłaszcza ostatnie 2 linki, bo nie dotyczą PL.
Jak znajdę czas to wprowadzę kilka kombinacji aut do tego kalkulatora i może wrzucę kilka screenów.

nabrU

Moderator
Dodałem tam swoją kalkulację, choć to właśnie nie PL.