Patrizio17

Fachowiec
Rekuperacją można odzyskać część energii zużytej na przyśpieszanie.
Energi zużytej na utrzymanie danej szybkości już nie odzyskamy w żaden sposób - więc rekuperacja na autostradzie przeważnie nie pomaga.
Mogę Ci wysłać zrzut z EV6 lub IX po dłuższej trasie zatłoczoną autostradą.
Widzę, że masz EV6: ja na autostradzie przy dużym ruchu jeżdżę w trybie auto lv1 plus pomagam sobie łopatką, jeśli ruch jest duży można sporo odzyskać.

Vicek

Użytkownik
No nic, szkoda że @STMS @Vicek i @Makus choć są samozwańczymi linczownikami i twórcami alternatywnych rzeczywistości to nie mają jaj żeby odpowiedzieć na proste pytanie. Obawiam się, że po prostu wiadomo jakie syndromy psychologiczne obserwujemy :)
Bardzo proszę już o EOT w zakresie prędkości jazdy, bo nikt mnie nie przekona, że jazda z zachowaniem odległości w kolumnie aut na lewym pasie autostrady jest zła, nieważne czy 140, 150 czy 160. Przyspieszenie na pustej autostradzie do wyższych prędkości testowo też nie jest dla mnie problemem. Więc naprawdę EOT. Porozmawiajmy o zużyciu czy komforcie 😎
Dalej piecze. Kulturalnie zwróciłem uwagę, że jechałeś za szybko. Nie baw się już może w psychologa bo wychodzą Twoje deficyty. Wątek o zużyciu OK, EOT.

boa

Posiadacz elektryka
Dalej piecze. Kulturalnie zwróciłem uwagę, że jechałeś za szybko. Nie baw się już może w psychologa bo wychodzą Twoje deficyty. Wątek o zużyciu OK, EOT.
No widzę, że piecze Cię jak cholera ;-) dalej nie odpowiedziałeś :)))

to_masz

Posiadacz elektryka
Dokładnej temperatury to nie pamiętam, ale było w miarę ciepło
Średnie prędkości to 120 (ta rwana jazda) i 80 (z korkiem)

Poszukam w wolnej chwili - a co tam takiego ciekawego w tym punkcie powinno być? :))
Świadectwo zgodności w punkcie 47.1 ma zmierzone współczynniki obciążenia drogowego - czyli ile energii samochód potrzebuje, żeby przemieścić się i "pokonać fizykę" (opór powietrza, tarcie podłoża, opory wewnętrzne). To wartość energii, która wynika z fizycznych aspektów i aktualizacja OTA już nie pozwoli jej poprawić. Natomiast zmiana opon, lżejsze felgi albo facelifting z poprawą aerodynamiki może już na nie wpłynąć :)

arnoldd

Posiadacz elektryka
jeśli ruch jest duży można sporo odzyskać.
Właśnie - czyli czesto przyśpieszasz i hamujesz.
Chodzi mi o to że nie ma sposobu na odzyskananie energi włożonej w przemieszeczenie auta z punktu a do punktu b. Można odzyskać co najwyżej część energi zużytej na przyśpieszenie samochodu do określonej szybkości. Dlatego przy płynnej jeździe autostradą rekuperacja jest nieistotna.

boa

Posiadacz elektryka
Właśnie - czyli czesto przyśpieszasz i hamujesz.
Chodzi mi o to że nie ma sposobu na odzyskananie energi włożonej w przemieszeczenie auta z punktu a do punktu b. Można odzyskać co najwyżej część energi zużytej na przyśpieszenie samochodu do określonej szybkości. Dlatego przy płynnej jeździe autostradą rekuperacja jest nieistotna.
to się jak najbardziej zgadza, jak jazda jednostajnym tempem po płaskim lub pod górkę, to nie ma rekuperacji, natomiast przy normalnej jeździe w trakcie dnia jednak nie da się nie zwalniać i przyspieszać :( Plus nawet jednostajna jazda po autostradzie, ale ze spadkiem / w górach, to odzyski są już spore