lookash_c

Pionier e-mobilności
EE poza zasięgiem sa jeszcze inne dylamaty. Spakuj pan rodzinę do Niro na weekendowy wypad w gory. Ale to juz inny temat.
Jeśli pięcioosobowa rodzina na tydzień we Włoszech może być, to tak umiemy ;-)
A w góry na weekend (właśnie jutro się z bliźniakami wybieram) to trzeba mieć buty, spodnie, polar, kurtkę od deszczu, gacie i skarpety na zmianę, 2 koszulki i artykuły higieniczne. W niezbyt wielką torbę się zmieszczę.

JareG

Pionier e-mobilności
(...) to trzeba mieć buty, spodnie, polar, kurtkę od deszczu, gacie i skarpety na zmianę, 2 koszulki i artykuły higieniczne. W niezbyt wielką torbę się zmieszczę.
Poza tym, teraz są takie fajne ciuchy syntetyczne, że np. wystarczy mieć 1 koszulkę na grzbiecie i 1 w zapasie (a i nawet z 1 szt. w sumie można sobie poradzić - wystarczy przeprać, schną błyskawicznie), i tak samo z resztą szpeju. Jak jeździłem na moto to wystarczał mi kufer (bo ciuchy cywilne trza było zabierać), a tak normalnie to wystarcza plecak 25-30l i temat ogarnięty.

Pozdrawiam

Last edited:

KKL

Posiadacz elektryka
EE poza zasięgiem sa jeszcze inne dylamaty. Spakuj pan rodzinę do Niro na weekendowy wypad w gory. Ale to juz inny temat.
Panie, bez problemu :). W zeszłym roku zrobiłem objazd Bałkanów Skoda Kodiaq, która ma bagażnik monstrum i byliśmy zapakowani na maxa. W tym roku 16 dni objazdowka po Włoszech i w tym samym składzie 2+2 zmieściliśmy się w Kia Soul :). I wszystko zmieściło się w bagażniku do poziomu półki. Trochę lepiej zaplanowałem co brać i nawet lodówka się zmieściła przenośna na 12v. Dodatkowo udało mi się uwolnić przestrzeń pod bagażnikiem, gdzie normalnie są kable (które poszły do frunka) dzięki czemu zyskałem pewnie dodatkowe 30-40litrow.

Mam wrażenie, że im większy bagażnik tym więcej niepotrzebnych rzeczy się bierze. Skoro Soulem się da to Niro tym bardziej :)

JareG

Pionier e-mobilności
Mam wrażenie, że im większy bagażnik tym więcej niepotrzebnych rzeczy się bierze. Skoro Soulem się da to Niro tym bardziej :)
e-Soul może zadziwić pojemnością.. czy raczej ustawnością/poręcznością, i to większe auta :)

Pozdrawiam

KKL

Posiadacz elektryka
Zgadza się.. aczkolwiek jak to z elektrykami bywa, wszystko trzeba dobrze zaplanować 😂😂. Np musiałem przymierzyć trzy walizki (teoretycznie tego samego rozmiaru) by znaleźć tę, która mieściła się wspólnie z lodówką :). Plus pakowanie to była wyższa szkoła jazdy, jak w Tetris niemalże.. ale weszło wszystko co potrzebowaliśmy i w głowie miałem jeszcze, że w razie potrzeby postawie walizkę pionowo i odzyskam kolejne litry pojemności (dzięki pudełkowatemu kształtowi oczojeba). Więc nikt mi nie wmówi, że w Niro się nie da spakować 😂😂

Aczkolwiek do pełni szczęścia w Soulu brakuje mi możliwości regulacji kąta tylnej kanapy. Chociażby dwa położenia.. pozwoliłoby mi to lepiej ustawić walizkę. To jest chyba w Niro.

JareG

Pionier e-mobilności
Aczkolwiek do pełni szczęścia w Soulu brakuje mi możliwości regulacji kąta tylnej kanapy. Chociażby dwa położenia.. pozwoliłoby mi to lepiej ustawić walizkę. To jest chyba w Niro.
albo w eNiro też nie ma, albo nie znam swojego samochodu :)
To (regulacja plus przesuwanie) jest chyba TYLKO w Ioniqu5, a to zayebisty patent i powinien być choćby tylko w opcji w każdym aucie.

PS. Ale i tak do Ioniqa5 dwie klatki kennelowe (L/XL) nie wlezą.. 🤣
e-Soul_64kWh_-_klatki2.JPG
.. do żadnego auta elektrycznego nie będącego minibusem (bo minivanów chyba nie ma) nie wlezą. Czasami/często nawet jedna nie wlezie

Pozdrawiam

Last edited: