solik

Pionier e-mobilności
w eSoul dolozenie czujnikow do przodu to 1500 zl i twierdzili, ze to bedzie zintegrowane z ekranem w samochodzie

wartur

Nowy na Forum
Tak to są czujniki dokładane w salonie już. Jak zamawiałem to nie znali jeszcze ceny wiec dali w gratisie. Dla xCeed kosztowały 1k wiec podejrzewam ze cena w tej okolicy powinna być.
BTW zostało już twoje autko wyprodukowanie bo nasz jeszcze ni widu ni słychu a termin odbioru na Wrzesien mamy
Składałem zamówienie 21 maja i też jeszcze nie jest w planie produkcyjnym... termin mam do końca listopada, więc może się wyrobią...

electricar

Zadomawiam się
Składałem zamówienie 21 maja i też jeszcze nie jest w planie produkcyjnym... termin mam do końca listopada, więc może się wyrobią...
Skąd taki krótki termin ? Na auta do produkcji dają 10 msc. Chyba że auto z planowanej produkcji to ponoć krócej.

electricar

Zadomawiam się
Dlaczego mi nikt tego wczesniej nie powiedział ? Nawet sprzedawca, jedyny argument to" auto z planowanej produkcji wiec bedzie szybko ale termin musi wpisać 365 dni dla bezpieczeństwa"

Octavo

Zadomawiam się
Dlaczego mi nikt tego wczesniej nie powiedział ? Nawet sprzedawca, jedyny argument to" auto z planowanej produkcji wiec bedzie szybko ale termin musi wpisać 365 dni dla bezpieczeństwa"
Pamiętam że sporo salonów wystawiło Niro EV na otomoto właśnie z dopiskiem "czas realizacji 6 miesięcy", jak na komendę na początku czerwca. Może to info dostali później niż złożyłeś zamówienie? Ja gdy zamawiałem to usłyszałem, że terminu dla planu produkcyjnego nie są pewni, a dla zamówienia spoza niego to nic nie wiedzą. Powinno być dłużej, ale po prostu nie wiedzą i to moja decyzja trochę w ciemno...

electricar

Zadomawiam się
No właśnie podobnie, zero konkretnego terminu. Jedynie sprzedawca mówił na podstawie swoich doświadczeń ze jak jest w planie to czasami jest 1 tydzień a czasami 1,5 miesiąca. Dlatego jedyne co wiedziałem to "będzie szybko" ale termin 360 dni wpisany. Zaś w Toyocie mam termin miedzy 1 - 31 grudnia na odbiór a zamawiane początek sierpnia wiec tylko 4 msc. Tak czy inaczej cos w grudniu powinienem dostać pod choinkę :)

Olecki

Pionier e-mobilności

Może to kwestia kompetencji lub uczciwości sprzedawcy.

Pamiętam że sporo salonów wystawiło Niro EV na otomoto właśnie z dopiskiem "czas realizacji 6 miesięcy", jak na komendę na początku czerwca. Może to info dostali później niż złożyłeś zamówienie? Ja gdy zamawiałem to usłyszałem, że terminu dla planu produkcyjnego nie są pewni, a dla zamówienia spoza niego to nic nie wiedzą. Powinno być dłużej, ale po prostu nie wiedzą i to moja decyzja trochę w ciemno...

Kia Polska wypuściła cennik w kwietniu ale to nie było równoznaczne z możliwością składania zamówień. Taka możliwość nastąpiła chyba 18 czy 20 maja, wszystko co było zamówione wcześniej było 'na zeszyt' żeby po otwarciu zamówień w fabryce można było przepisać zamówienie do systemu KIA. Sprzedawcy nie mieli wcześniej żadnych informacji na temat czasu realizacji zamówień więc jeśli coś mówili to było wróżenie z fusów. Kiedy już system KIA zaczął zbierać zamówienia pojawił się informacja dla dealerów że czas dostawy dla samochodów z planu produkcyjnego to 6 miesięcy a spoza 10 miesięcy bo będą produkowane na końcu, jak już cały pierwotny plan zostanie wyprodukowany. Dlatego pojawił się taki wysyp ofert z czasem 6 miesięcy bo niektórzy dealerzy pozamawiali pierwsze samochody w ciemno dobrze licząc iż i tak znajdą klienta na już zamówione auto.
Jak rozmawiałem ze sprzedawcą na samym początku czerwca poinformował mnie iż oficjalnie czas realizacji to 6 miesięcy (ostatecznie w zamówieniu wpisali mi 31.12.2022) ale złożyli już kilka zamówień z planu i VIN pojawiał się w ciągu tygodnia więc powinno być szybciej bo czas dostawy od momentu produkcji to około 2,5-3 miesiące. Jak do tej pory u mnie jest nawet lepiej niż obiecywał bo zamówienie z 6 czerwca a dziś została wystawiona faktura, w poniedziałek będę już miał u siebie komplet dokumentów do rejestracji. Samochodu jeszcze nie ma fizycznie w salonie ale powinien dotrzeć w przyszłym tygodniu.
Na koniec dodam jeszcze iż byłem osobiście w salonie w sobotę 21 maja i chwilę rozmawiałem ze sprzedawcą (innym niż ten który finalnie przyjmował zamówienie) i tak naprawdę jeszcze nawet nie był zorientowany że już można składać zamówienia w systemie i mówił coś o zamawianiu po wakacjach.

wartur

Nowy na Forum
No właśnie podobnie, zero konkretnego terminu. Jedynie sprzedawca mówił na podstawie swoich doświadczeń ze jak jest w planie to czasami jest 1 tydzień a czasami 1,5 miesiąca. Dlatego jedyne co wiedziałem to "będzie szybko" ale termin 360 dni wpisany. Zaś w Toyocie mam termin miedzy 1 - 31 grudnia na odbiór a zamawiane początek sierpnia wiec tylko 4 msc. Tak czy inaczej cos w grudniu powinienem dostać pod choinkę :)
Mozna wiedzieć jaką toyotę zamówiłeś z takim krótkim terminem odbioru i gdzie?