Całokształt. Auto jest mega… dzisiaj zrobiłem około 250 km z czego większość po drodze szybkiego ruchu z prędkością 110 km/h przy takiej jeździe powinien zrobić około 380 km. Jestem bardzo zadowolony z auta po tych dwóch dniach a o zachowaniu importera nie chce mi się już gadać. Teraz tylko trzymać kciuki żeby wytrzymałość baterii była jak w poprzednim eniro.I jak oceniasz całokształt mimo żalu do importera na załatwienie sprawy? Warto było dłużej czekać? Jest satysfakcja czy pozostaje niedosyt? U mnie dalej nic. Dealer twierdzi że się uda do końca września...
Poszły do góry ponieważ problem jest nie tylko ze zmniejszoną produkcją (koszty stałe trzeba rozłożyć na mniejszą ilość sprzedanych samochodów) ale bardzo podrożały części. Podwykonawcy też borykają sią z podwyżkami cen surowców oraz robocizny a wszystko się sumuje właśnie do takich podwyżek cen nowych samochodów. A że statystycznego Polaka może być nie stać na nowe samochody? Nikt z tego powodu nie będzie sprzedawał samochodów ze strata więc nie ma co liczyć na obniżki cen, może jedynie za jakiś czas trochę spowolnią podwyżki. A tak na marginesie - dla statystycznego Niemca czy Amerykanina ceny nowych samochodów też zrobiły się problemem. Nastał czas na przestawianie się na samochody mniejsze i słabiej wyposażone, czy to się komuś podoba czy nie.Sprzedaż siadła i te podwyżki to raczej wyrównanie strat od ilości sprzedanych aut. Branża automotiv likwiduje fabryki i linie bo ogranicza sie produkcje kosztem większej marży. To co sie sprzedaje to jest na minusie wzgledem zeszłego roku - 15% i lat wczesnijszych. A ceny poszły do góry nie wiedzieć czemu aż tak, z drugiej strony Polak to nie niemiec ze go stac na nowe auta od 100k w góre ( głupi fiat Tipo to wydatek od 80k, i 30 focus 100k )
Auta używane powyżej 100k tanieja i praktycznie sie nie sprzedaja bo obserwuje uzywki miedzy 120 - 200k. ( jak ktoś chce salonowa igłe x3 xdrive, 70 tys km, 3 letnie to zapraszam - pies z kulawa noga sie o to nie pyta od 2 msc. mimo że jest najtansza na otomoto)
Tutaj jest wersja z jasnymi fotelami https://www.facebook.com/groups/181619270845767/permalink/370231221984570/Widziałem ten i inne filmy ( jakiś czas temu wkleiłem link do takiego filmu ) i tak jak pisałem, że na tą chwilę to tylko spekulacje jaki będzie jasny środek XL
Masz rację > Nie to ładne co ładne lecz to ładne co się komu podoba <
Możesz wkleić zdjęcia ?Tutaj jest wersja z jasnymi fotelami https://www.facebook.com/groups/181619270845767/permalink/370231221984570/
Możesz wkleić zdjęcia ?
A ty dalej nic nie rozumiesz... Samochody drożeją ale producentów nie obchodzi że większości Polaków nie stać na Octawię za 120k. Jak nie kupi teraz to za tą samą kasę za 2 lata będzie mógł kupić Fabię. Jak poczeka jeszcze dłużej to pewnie zostanie mu zakup biletu miesięcznego, bo teraz na rynku 0-3 letnich samochodów jest posucha więc za te kilka lat też będzie posucha na runku samochodów do 7-10 lat co przełoży się na wysokie ceny. Czasy się zmieniły i wszystko zmierza do tego że samochód nie będzie już traktowany jak towar pierwszej potrzeby ale dobro luksusowe.Ludzie przy obecnym wiborze raczej nie lecą po nowe auta i obecnych podwyżkach wszystkiego. Sprzedaliście wcześniejsze nadwyżki aut i nic wiecej, nie zastawia cie dlaczego nie macie ich nadal 200 sztuk ?. Auta idą na złom/ bądź mają wypadki i trzeba je zastąpić więc coś się zawsze będzie sprzedawać. Macie mało aut ? Bo każdy trzyma auto a nie wymienia na nowe chyba ze musi bo skasowal. Już widzę jak 90% Polaków przy zarobkach 3-4 k idą po auto np octavie za 120k z rata 3k. Wcześniej mogli kupić kompakta za 70k z rata 1600 zł. Więc każdy był szczęśliwy. A teraz jeszcze oglądając olx teraz jest mega wysypy " oddam leasing" czy "najem". Ostatnio np bylo Q5, 3 letnie za ok 145 brutto w leasingu do oddania. A 4 msc temu takie auto stało za min 180k. Niestety ale ludziska biednieją.