zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

Michal

Moderator
Coś w tym jest.
Myślę , że jednak musimy pamiętać , że energetyka to taki Iskander w łapach wschodniego cara a nie zwykły biznesowy projekt typu nord2
Chcesz powiedzieć, że inaczej jest z ropą, węglem, paliwem jądrowym, itp?

Michal

Moderator
Tym bardziej, że taki emeryt to raczej nie ma nawet samochodu.
Aha, zapomniałem jeszcze dodać, że ten sam emeryt jeszcze będzie więcej chorował, wyda więcej na leki i szybciej umrze, przez te dotowanie paliw płynnych, dodatek węglowy itp., a nie przez "dotowanie" ładowarek.

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
Aha, zapomniałem jeszcze dodać, że ten sam emeryt jeszcze będzie więcej chorował, wyda więcej na leki i szybciej umrze, przez te dotowanie paliw płynnych, dodatek węglowy itp., a nie przez "dotowanie" ładowarek.
Cały nasz system państwowy oparty jest o pewien rodzaj solidarność. Cała służba zdrowia, system emerytalny itd. na tym się opiera. Zdrowi wspierają chorych, pracujący emerytów, umarli też ich wspierają bo ich kapitał zasila konta emerytów i rencistów. Większość członków tego forum to posiadacze EV, co wiąże się z tym że raczej nam się trochę lepiej w życiu powiodło niż innym. Osobiście nigdy tego nie liczyłem i aż boję się to zrobić, żeby podliczyć ile w postaci podatków różnego rodzaju i składek ZUS wpłaciłem do skarbu państwa. Myślę że są to takie kwoty jakich przeciętny etatowy pracownik nie wypracuje w całym swoim życiu. Dlatego nie mam skrupułów korzystać z jakiegoś dofinansowania bo to ja na za to dofinansowanie płacę.

galux20

Zadomawiam się
Chcesz powiedzieć, że inaczej jest z ropą, węglem, paliwem jądrowym, itp?

Też to mnie zastanawia.
Czy obecne ceny paliw są teraz sztucznie zaniżane względem prądu?
Przy najbliższych cenach prądu typu 3.5 zł
To cena 6 zł za benzynę to dumping

krzyss

Pionier e-mobilności
Też to mnie zastanawia.
Czy obecne ceny paliw są teraz sztucznie zaniżane względem prądu?
Przy najbliższych cenach prądu typu 3.5 zł
To cena 6 zł za benzynę to dumping
Moze trzeba zaczac wozic agregat :).