Jeśli chodzi o technologię, to oczywiście masz racje, unikalne technologie czy wyposażenie to coś co wyróżnia producentów premium. Ale nie jest tak że każdy kto wymyśli jakąś unikaną technologię automatycznie staje się producentem premium, nawet jak cała reszta nie nadąża. Kazdy producent samochodów, or Bentleya po Skodę opisuje jak to ma coś czego nikt inny nie wymyślił. Na dotek to częściowo nieaktualne, bo OTA ma wielu producentów, elektrycznie sterowaną kieronice czy duże ekrany też. Osiągi czy "technologia" same w sobie nie czynią auta premium, jeśli nie idzie za tym cała reszta.
Przeciętny passat za 150 będzie gorzej wykonany od przeciętnej g30 za 150, to fakt. Ma może ciut więcej wyposażenia, ma lepszy silnik, i ogólnie daje więcej w tej samej cenie, ale np deska rozdzielcza BMW jest lepiej wykonana. No i do passata nie zamówisz reflektorów laserowych, ani lakieru indywidualnego, i to go odróżnia.
A czy do nowego BMW iX3 czy leciwego i3 (oba auta podobno premium) zamowisz reflektory laserowe?
Zamowisz lakier indywidualny?
Naprawdę dziwię się że tak trudno Ci to zrozumieć. Popatrz sobie na specyfikacje skody superb/passata/audi a4. Audi w tej samej cenie co superb będzie biedniejsze i mieć słabszy silnik, ALE to do audi możesz zamówić tysiąc bezsensownych często dodatków, typu przeszycia foteli w wybranym kolorze, bo to audi ma konkurować w segmencie premium, a nie superb. I to audi najpierw dostaje najnowsze technologie napędu, świateł czy hamulców.
Niemieckie premium dzisiaj to w wielkim uproszczeniu jeden produkt opakowany w 10 roznych papierkow - w srodku mechanicznie to samo (silnik, osiagi etc), na zewnatrz rozni sie sie tak jak piszesz przeszyciami, klikiem przyciskow, iloscia chromu etc etc - PIERDOLAMI.
Wyznacznikiem byla i bedzie cena - jezeli wezmiesz BMW G20 za 150-200 tys PLN i Passata za 150-200 tys PLN to miedzy jednym a drugim autem roznice sa KOSMETYCZNE bo nie moga byc inne, BMW nie ma magicznego sposobu na lepsza jakosc w tej samej cenie.
Premium sie zaczyna w takiej 3-er od ~300k PLn - gdzie mozesz juz kupic 6 cylindrow, gdy mozesz kupic 500KM etc etc
Jeśli porównasz BMW e90 do specyfikacji skody, vw, renault czy peugota z tego samego czasu to zobaczysz różnicę, co oferowało BMW a czego tamte marki nie miały. Miałem e90 dawno temu i wspominam jakość budowy i technologię napędu tego auta do dziasiaj jako wiodącą w klasie. Więc jest używanym samochodem klasy d premium. To że ktoś wyspecyfikował go sobie w podstawie, to już był jego wybór,
Mialem kiedys 2 szt E90 i wykonanie tych aut bylo GORSZE od podobnego Passata czy innego Peugeota z tej samej/wyzszej klasy.
Mimo ze uwielbialem te auta bo mialy TECHNOLOGIE lepsza od konkurencji i to dla mnie bylo w nich premium.
Sorry ale wnętrze 3, czy poprzedniej S (nowej nie widziałem na żywo) po prostu nie przystają do żadnego premium, są kiepskie nawet jak na standardy popularne. Fajnie zaprojektowane, zapewne z lekkich materiałów, ale i kiepskiej jakości. Tak, gdyby oferowali nappę, alcantarę i kilka wariantów wykończenia to by była oferta premium, nawet jeśli 90% klientów by wzieło podstawę, na tym to polega.
Zobacz np drzwi modelu 3 za 200k PLN i zobacz drzwi np VW ID3 za 200k PLN - wtedy porozmawiamy na temat jakosci materialow premium/nie-premium.
Ja w modelu 3 widze minimalizm a nie tanioche - alcantare (drzwi, tunel), fornir na desce i drzwiach, doslownie wszedzie miekkie plastiki.
Kierownica gumowa jest tania ale za to mala i schludna wiec wybaczam chociaz oczywiscie wolalbym z nappy.
Tesla jest (jeszcze) w polskich warunkach autem mało znanym, egzotycznym, ale w żaden sposób nie pasuje mi do marek premium, tyle. Wiem ze większość osób tu przesiadła się z BMW czy Mercedesa, i teraz na siłę szuka potwierdzenia że kupili coś równie prestiżowego, ale tak po prostu nie jest. Tesla ma byc popularnym autem elektrycznym, i zresztą tak jest wyceniona, to są dość tanie samochody.
No nawet nie zaczynajmy o poziomie obsługi klienta...
Tanie to jest 318i za 122k PLN (niby premium) czy Octavia 2.0 TDI za 100k PLN.
TM3P za 270k PLN nie jest az takim tanim autem, mozna za to kupic przyzwoicie wyposazone 5-er 530i z 20% rabatem.
Ja jestem uczulony na detale i dla mnie premium Tesli wyraza sie w drobnych szczegolach - po obsludze navi, po rozwiazaniach w sofcie, po glupiej automatycznie otwieranej/zamykanej klapce od ladowania. Takich detali w TM3 jest dziesiatki.
A ze naturalnej skory nie ma czy "shadow line" - kogo to rusza, za pol roku bedzie mozna kupic i4 i zobaczymy ilu osobom tak naprawde zalezy na tym mitycznym niemieckim "premium".
PS. Widziales nowa C-klase? Ten tablet, haptyczne przyciski, fejkowe wydechy, plastik-fantastik doslownie wszedzie? Tak wyglada premium? :/