Strasznie zboczyliście z tematu, wiec moze odkopie troche sedno tematu. Sam stoje przed podobnym wyborem i taka tabelke sobie rozpisalem, ciekawe czy cos nowego sie pojawilo od czasu gdy
@poochaty szukal, czego tu nie spisalem?
Ogólnie szukam auta na które wezmę leasing w tym roku - ba, w tym miesiącu - choc dostawa nie musi byc
od ręki (ale też nie chce czekać niewiadomo jak długo). Zalezy mi na wplacie 45% bo planuje przejsc na ryczalt. Pewną perełką jest tutaj EV6 - gdyby udało się ją wyrwać w cenie max 248k to moglbym wziac za gotowke i starac sie o dofinansowanie dla firm, bardziej sie to powinno oplacac niz leasing.
ID.4 GTX
+ to w sumie to samo co ID.3, czyli na drogach jezdzi juz od roku i jest w miare sprawdzone
+ wireless carplay
+ OTA (choc trudno okreslic co VW ma w planach tutaj, bo raczej mniej niz w tesli)
+ fajne fotele w wersji top-sport
+ fajny szklany dach
+ duzy bagaznik
+ serwis na kazdym rogu
+ elektryczny, skladany hak ktorego nie trzeba wypinac (!)
- skrzypiace plastiki w srodku
- nie podoba mi sie wizualnie z zewnatrz, ogolnie z wygladu raczej taki nijaki
- najwolniejszy z calej konkurencji (300KM / 6.2s)
-
tragiczne przyciski na kierownicy
- cenowo sredni - drozszy od ev6 i nie lapie sie na dofinansowanie, ale tanszy od tesli czy mach-e
Model Y LR
+ w wersji Chin jakosc ponoc bdb
+ sprawdzona technologia - naped, baterie, ladowanie
+ zuzycie energii
+ przyszlosciowe OTA i potencjalnie FSD
+ responsywny soft
+ ogromny bagaznik z tymi wszystkimi schowkami i frunkiem
+ szklany dach
+ najlepsze osiagi i co wazne nie traci tak mocy wraz ze wzrostem predkosci - vmax 220 gdzie konkurencja ma okolo 180
- serwis tylko w warszawie
- brak carplay w ogole (!) mapy ok, telefon na BT przezyje, ale za spotify placic nie chce skoro juz mam Apple Music
- drogie naprawy i ubezpieczenia
- spartanskie wykoncznie - nie podoba mi sie
- brak zegarów i HUD'a (to z jaka ja jade predkoscia...?)
- cena (najdrozszy)
Mach-E
+ wizualnie moj faworyt - i od niego zaczelo sie szukanie elektryka
+ jezdzi juz od roku i powazne problemy na linii produkcyjnej mam nadzieje sa juz rozwiazane
+ duza bateria i zasięg
+ wireless carplay
+ dobrze wykonczony, lepiej od VW i tesli, ale imho troche gorzej niz EV6
+ super okno panoramiczne
+ OTA (obecnie nie dziala, ale ma byc - choc pytanie tak jak w VW co zamierzaja dodac, w planach jest juz powiekszenie uzytecznej baterii i szybsze ladowanie)
+/- miejsce w bagazniku takie sobie (ale jest frunk)
- raczej slabe osiagi mimo duzej mocy (350KM / 5.8s)
- bardzo slabe fotele (chyba najgorsze ze wszystkich)
- sporo rzeczy jeszcze nie dziala, mimo ze jezdzi juz od roku - PaaK, otwieranie frunka
- fatalna i wolna aplikacja
- duza bateria ale wolne ladowanie (150kW vs 200kW w tesli czy 350kW w EV6)
- powolny system multimedialny
- doplata do gwarancji 5 lub 8 lat
- malo intuicyjny interfejs (np. 2 klikniecia aby wlaczyc obiekt zamkniety klimy, kamery 360 wylaczaja sie po zmianie biegu na D co nie ma sensu na parkingu)
- perforowana eko skóra ale brak wentylacji. po co to, zeby wydłubywac czekolade z tych dziurek?
- mały wybór kolorów
- a do tego wszystkiego drogi
EV6
+ ogolnie to chyba moj faworyt
+ duzo gadgetów których nie ma nigdzie indziej - np. wentylowane fotele
+ bateria 800V / ładowanie 350kW (choc nie wiem czy to sie stanie popularne w trakcie 4-5 lat gdy bede uzywal to auto)
+ 7 lat gwarancji
+ cena do mozliwosci
+ osiagi (325KM / 5.2s)
+ w wersji GT-Line 325KM z rabatem jest szansa (negocjuje jeszcze z dealerem) zeby sie zlapac na dofinansowanie moj elektryk dla firm (zakup za gotówkę)
+ dobrze wykonczony
+ wygodne fotele
- pierwsze egzemplarze - bede troche jak betatester. obawiam sie ze bedzie awaryjny a to ma byc glowne auto dla calej rodziny
- mała dostępność egzemplatrzy w tym roku i nie wiadomo ile czekania na zamówienia do produkcji (podobno pol roku albo dluzej)
- brak wireless carplay (!) - ale działa aftermarketowy moduł
- spodziewam sie duzego spalania, jak w Ioniq 5.
- mały wybór kolorów - poza matowym ktory jest niepraktyczny podoba mi sie chyba tylko biały...
- brak OTA (czyli nic nowego sie nie pojawi...)
- czarna podsufitka a gt-line sprawi ze dzieciaki z tylu maja troche jak w trumnie - trzeba brac okno. a okno jest male
Ioniq 5
Love it or hate it. Tak bardzo mi sie nie podoba ze nawet nie rozwazam