W Lucmierzu akurat tak, ale na innych SuC już nie jest tak wesołoobok stoi greenway
W Lucmierzu akurat tak, ale na innych SuC już nie jest tak wesołoobok stoi greenway
moc ładowania zależy również od auta. na rokocińskiej masz dwa kable przy każdej szafie, one się różnią mimo tej samej mocy. jedna daje wyższe napięcie niższe natężenie druga odwrotnie. baterie tesli mają poniżej 400V napięcia nominalnego, jeśli ładowarka daje 400Vx375A to nie ma szans żebyś wyciągnął na niej 150KW mając 380V napięcia maksymalnego, dlatego należy skorzystać z drugiego kabla o ile ładowarka ma oba (na rokocińskiej właśnie tak jest)W Lucmierzu akurat tak, ale na innych SuC już nie jest tak wesołoZ drugiej strony z GW mam słabe doświadczenia jeżeli chodzi o lądowanie dużą mocą. KFC Rokocinska ładowarka 150kW kilka podejść i nigdy więcej niż 120 nie zobaczyłem. Ostatnio podróż do Wrocławia i ładowarka w Prusaku niby rozbudowana do 100kW (https://elektrowoz.pl/ladowarki/gre...-zestaw-ladowarek-100-kw-siec-duza-ale-drogo/) zrywała sesje co kilka kW i obiecanych 100 kW nigdy nie zobaczyłem (bateria poniżej 20%). We Wrocławiu GW Nissan Impwar niby 140kW a ładowanie max 68kW i chyba coś z tą ładowarką jest bo nie ma jej w mapach Tesli (żeby nie było temp. +18 C, bateria start ładowania ok. 26%, załączone wcześniej podgrzewanie bo ustawiłem ładowanie w kostomłotach, byłem jedyny przy słupku) 🤷♂️
Możesz rozwinąć to o kablach? To jest na ładowarkach które mają >100kW?moc ładowania zależy również od auta. na rokocińskiej masz dwa kable przy każdej szafie, one się różnią mimo tej samej mocy. jedna daje wyższe napięcie niższe natężenie druga odwrotnie. baterie tesli mają poniżej 400V napięcia nominalnego, jeśli ładowarka daje 400Vx375A to nie ma szans żebyś wyciągnął na niej 150KW mając 380V napięcia maksymalnego, dlatego należy skorzystać z drugiego kabla o ile ładowarka ma oba (na rokocińskiej właśnie tak jest)
Na ulamek sekundy widzialem to samo, ale to nic nie zmieniaDobra, napiszę najprościej jak się da: @Michal zażartował, że Ska nie wyciągnie więcej niż 150kW nawet jeśli adapter zostanie poświęcony przez księdza. Ja na to odpisałem żartobliwie (na bazie własnych doświadczeń), że skoro TM3 (w wersjach LR i P) przyjmuje prąd 250kW a mi przyjęła według załączonego zdjęcia 258kW (czyli ponad specyfikację i samochodu i SuC'a) to może jednak takie zabiegi religijne nad adapterami w Skach zwiększą moc ładowania
https://www.tesla.com/pl_PL/support/supercharger
Ładowarki V3 Supercharger
Jaka jest maksymalna moc ładowania na stacjach V3?
Stacje ładowania V3 są w stanie osiągać szczytową moc do 250 kW.
2% ? To luzRozmawiałem z hotelem - potwierdzają że od wczoraj jest jakaś awaria, Tesla się tym interesuje ale nic więcej nie wiedzą... Teraz wątek z ładowaniem 258kW przypomniał mi moment wjechania do Lućmierza z poziomem baterii 2%. Trafić na taką awarię to niezły zonk![]()
temat mi znany - problem z ładowaniem na Rokocińskiej z reguły kończył się uznaniem reklamacjimoc ładowania zależy również od auta. na rokocińskiej masz dwa kable przy każdej szafie, one się różnią mimo tej samej mocy. jedna daje wyższe napięcie niższe natężenie druga odwrotnie. baterie tesli mają poniżej 400V napięcia nominalnego, jeśli ładowarka daje 400Vx375A to nie ma szans żebyś wyciągnął na niej 150KW mając 380V napięcia maksymalnego, dlatego należy skorzystać z drugiego kabla o ile ładowarka ma oba (na rokocińskiej właśnie tak jest)
problem niedostatecznej mocy dotyczy właściwie wszystkich ładowarek które są ograniczone amperowo, od 50kw w góre. dodatkowo greenway na niektórych lokalizacjach zaczął stosować szafy z podwójnymi kablami CCS. okazuje się że to nie są dwa takie same kable, jeden jest cieńszy drugi grubszy, o ile pamiętam jeden jest chłodzony cieczą. jeden dostarcza wyższy amperaż niż drugi i z jednego w tesli będzie lepsza moc niż z drugiego. oczywiście nigdzie nie jest opisane który jest który. oczywiście to że ładowarka nie dostarcza pełnej mocy z winy ładowarki, greenwaya, transformatora, temperatury czy innych powodór to osobny tematMożesz rozwinąć to o kablach? To jest na ładowarkach które mają >100kW?
Można dojechać i na 0%2% ? To luz
Ja wjechalem na 1% na ktorym jechalem juz 8km na Orlen. Odrobinke sie spocilem![]()
w kilku krajach europy tesla nie dostała pozwolenia na sprzedaż prądu więc... od wielu miesięcy ładowanie jest darmoweWczoraj ładowałem się w Słowenii Maribor. Ten Charger okazał się darmowy. Zagadnięty Austriak powiedział mi że jest więcej takich darmowych lokalizacji na trasie do i z Chorwacji. Mówił o darmowym ładowaniu nocnym od 22.00 z uwagi na niewystarczającą ilość ładowarek na tej trasie i chęć rozłożenia ruchu na noc. Ja spotkałem w dwie strony tylko tę lokalizację i to raz. Jechałem w nocy tam i powrót również. Czy ktoś potrafi podpowiedzieć jak sprawdzić takie promocje?
Słowenii to napewno nie dotyczy …w kilku krajach europy tesla nie dostała pozwolenia na sprzedaż prądu więc... od wielu miesięcy ładowanie jest darmowe
Już znalazłem! Udanej podróży wszystkim! Działa w nocy od piątku do wtorku rano (ładowałem przed północą w poniedziałek) :Słowenii to napewno nie dotyczy …
Pięknie ,a ja jadę do Chorwacji w tym czasieJuż znalazłem! Udanej podróży wszystkim! Działa w nocy od piątku do wtorku rano (ładowałem przed północą w poniedziałek) :
Tesla owners can take advantage of free charging between the hours of 10 pm and 8 am from Friday through Monday, spanning July 21 to September 4, 2023. To view the updated prices at each location, Tesla drivers can simply tap the Supercharger pins on the vehicle’s touchscreen map.
The following locations will feature the updated pricing structure:
- Karlovac, Croatia
- Senj, Croatia
- Otocac, Croatia
- Kozina, Slovenia
- Zadar, Croatia
- Ljubljana, Slovenia
- Maribor, Slovenia