Co zrobił autopilot Tesli w pewnej sytuacji

Makus

Pionier e-mobilności
Zasada ustąp , bo nie wiesz czy on Cię widzi ?
Maszyna nie wie czy wyrzucił kierunek i czasem od razu nie zacznie skręcać a w lusterko nie spojrzał?
Ocena ryzyka
Niezależnie od ryzyka, nie powinien w celu uniknięcia potencjalnego zderzenia, wykonywać manewru powodującego pewne zderzenie. Tesla nie ma tak jak wiele aut czujników 360 które rozpoznają obiekty dookoła (jak np. ostatnio widziałem w Ex30)?

wiktor

Posiadacz elektryka
to wszystko to jest rachunek prawdopodobieństwa. jezeli wychodzi analiza zdarzenia powyżej jakiegoś % to robi to co dostaje w instrukcji.

Bronek

Pionier e-mobilności
Niezależnie od ryzyka, nie powinien w celu uniknięcia potencjalnego zderzenia, wykonywać manewru powodującego pewne zderzenie. Tesla nie ma tak jak wiele aut czujników 360 które rozpoznają obiekty dookoła (jak np. ostatnio widziałem w Ex30)?
Dohamowania ? Aby ewentualnie nie przytarł ten z prawej ??
To bezpieczniejsze od dania w palnik, lub czekania na to co zrobi ten obok .
My to oceniamy czasem na wariata , zakladając ,że nas widzą i np zapomnieli wyłaczyc kierunku i tp .
To styk maszyna a człowiek oba podmioty mają wady . A lepiej dostać strzał przy mniejszej prędkości jak być walnietym w tył i to z boku przy przyśpieszaniu.

Last edited:

inter

Pionier e-mobilności
Jak nie ma 360? Tylko to się nazywa Tesla Vision.

Makus

Pionier e-mobilności
Dohamowania ? Aby ewentualnie nie przytarł ten z prawej ??
To bezpieczniejsze od dania w palnik, lub czekania na to co zrobi ten obok .
My to oceniamy czasem na wariata , zakladając ,że nas widzą i np zapomnieli wyłaczyc kierunku i tp .
To styk maszyna a człowiek oba podmioty mają wady . A lepiej dostać strzał przy mniejszej prędkości jak być walnietym w tył i to z boku przy przyśpieszaniu.
Ja rozumiem, ale tutaj mówimy o uniknięcie POTENCJALNEJ kolizji z włączającym się do ruchu poprzez PEWNE zderzenia z autem na lewym pasie, przynajmniej tak to wynika z opisu OP. To nie jest przyhamowanie ale też ucieczka na zajęty pas. A tego zrobić w żadnym wypadku nie powinien.

ypl

Pionier e-mobilności
a zg;losiles to przez apke wraz z data i godzina dokladna?
takie rzeczy powinno sie zglaszac, zeby to analizowali. do 1 miesiaca wstecz mozna zglosić.
Gdzie to w apce można zgłosić? Patrzyłem teraz i nie widzę nigdzie takiej opcji, chyba, że gdzieś w serwisie głęboko to jest, ale serwis dostanie takie zgłoszenie i przecież nic z tym nie zrobi.

No właśnie, nie jest to niestety płynne wpuszczenia kogoś z prawego pasa ale dziwne akcje z hamowaniem z dużą szansą na dostanie strzała w dupę od tych co jadą za nami.
No może kiedyś się nauczy robić to z sensem...a tym czasem jak to się mówi "rączka na gumce":)

ypl

Pionier e-mobilności
Daj nagranie z kamer, będzie łatwiej przeanalizować całą sytuację.
Nie mam nagrań niestety, jest tylko ostatnie kilka minut w recent clips. Trzeba w takiej sytuacji od razu wyjąć pendrive żeby się nie nadpisało

ypl

Pionier e-mobilności
Poważnie tak krótko? Mam starą kamerkę Mio i nagrywa 8h na bodajże 32gb pendrive. Dziesięć minut to trochę krótko, przecież po wypadku mogą nawet służby nie dojechać w takim czasie. Chyba, że po uderzeniu przestaje nagrywać.

Co do zdarzeń to kolejne, o którym czytam tu na forum. Bez nagrania, bez dowodu. Gdyby to mnie spotkało to bym pierwsze co to zabezpieczył nagrania i kontaktował się z Teslą, a nie wypisywał na forum.
Będziesz miał niedługo teslę więc też będziesz mógł pojeździć na autopilocie i wyrobisz sobie własną opinię. Ja w tej sytuacji nie myślałem o takich rzeczach co piszesz tylko miałem kłębowisko myśli co by było gdybym uderzył w auto jadące lewym pasem.

daniel

Señor Meme Officer
Trzeba w takiej sytuacji od razu wyjąć pendrive żeby się nie nadpisało
Nie. Stukasz ikonkę "Rejestrator" w menu (ta która na postoju służy do przeglądania nagrań) i zapisuje Ci ten ostatni kawałek w innym miejscu. Będzie w Saved Clips.
Jest jeszcze opcja zapisywania przy klaksonie, ale nagranie urywa się w momencie klaksonu. Wolę poczekać jeszcze minutę czy nic więcej się nie odwali i ręcznie kliknąć nagranie.