Elektryk za "45k" ładniejszy od Dacii ;)

Halczyn

Zadomawiam się

Filonski80

Fachowiec
Artykuł z zestawieniem na temat:
Naprawdę cieszy ta oferta. A pewnie będzie jeszcze lepiej.

Froggy

Posiadacz elektryka
Tyle że to cena cennikowa, bywają w podobnych wyższe wersje po rabatach.
No tak, ale jak przeglądałem cenniki to nigdzie nie było klimatyzacji, nawet w opcji.
Był tylko schładzacz (zwany szumnie "klimatyzacją manualną") - co w tym segmencie aut (A/B) przechodziło jeszcze może 20 lat temu, ale kurczę w 2025? Serio?
Do tego tylko w droższych autach dostępne było złącze CCS i to tylko za sporą dopłatą.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
W nowym Springu, w wersji taniej nie ma klimy nawet w opcji. W wyzszej wesji jest ona w standarcie. Złącze CCS jest zawsze opcją (o ile wiem). Klima w Springu zawsze jest manualna.

Froggy

Posiadacz elektryka
W nowym Springu, w wersji taniej nie ma klimy nawet w opcji. W wyzszej wesji jest ona w standarcie. Złącze CCS jest zawsze opcją (o ile wiem). Klima w Springu zawsze jest manualna.

Może ja jestem zbytnio rozpieszczony, bo od 20 lat jeżdżę tylko z klimatyzacją, ale miałem dwa drugie samochody w domu z tzw. "manualną" i nie uważam tego za klimatyzację, a co najwyżej schładzacz, którego co i rusz trzeba doglądać, żeby się ani za bardzo nie wychłodzić, ani pocić znów nie zacząć.
Kurczę, nawet w Peugeocie 1007 którego kupiłem "za czapkę orzechów" tylko do wykańczania domu (mocno nieoczywisty wybór, ale tam się siedzenie pasażera z przodu kładło i wchodziły spokojnie panele czy dłuższe elementy - za to z tymi przesuwnymi drzwiami każde wolne miejsce pod marketem budowlanym było z automatu moje, nawet jak po obu stronach stali na liniach), a który był z połowy pierwszej dekady tego wieku, była automatyczna klimatyzacja.

sebsek

Posiadacz elektryka
Ja jeżdze 10 odcinków po 3-6km 🙃
Na razie i tak jest nie do kupienia.
Jakby taki Inster (średnie wyposażenie) był 10k droższy nie było by tematu raczej. A tak to chwilowo jestem w kropce.
Ja zdaje sobie sprawę z wszystkich wad, ale:
1. Tu mam 50k po dopłacie
2. Za coś lepszego w tym segmencie na ten moment trzeba dać 80-90k (a to jest prawie 2x więcej)
3. I przy takim ec3, Renault 5 czy insterze za za 85k po dopłacie to już nie wiele brakuje do leafa, a już właściwie do kony, która uważam za pełne elektryczne auto.
4. Ma to być moje pierwsze EV i w sumie też soraedzic czy to działa więc niekoniecznie ładować 120k.
5. Raczej rozmawiamy o nowym bo za 80k używkę to bym kone szukał. Albo tesle 3
6. Reasumując do 70-80k po dopłacie ja widzę tyłko instera w jako takim wyposażeniu. No i Dacie (która jechałem i było to dla mnie bardzo spoko, leap podobno jeździ o niebo lepiej)
Pytanie czy siedziałeś w Insterze bo ten samochód jest ekstremalnie wąski w środku.
Pierwszy raz w życiu po zajęciu miejsca na fotelu kierowcy byłem mocno oparty o słupek B.

Ev3

Pionier e-mobilności
No tak, ale jak przeglądałem cenniki to nigdzie nie było klimatyzacji, nawet w opcji.
Wyższe wersje mają standardowo klimę.
Był tylko schładzacz (zwany szumnie "klimatyzacją manualną") - co w tym segmencie aut (A/B) przechodziło jeszcze może 20 lat temu, ale kurczę w 2025? Serio?
Spodziewasz się automatycznej klimy w aucie klasy A w tej cenie?
Chyba Ci się planety pomyliły.

Froggy

Posiadacz elektryka
Wyższe wersje mają standardowo klimę.

Spodziewasz się automatycznej klimy w aucie klasy A w tej cenie?
Chyba Ci się planety pomyliły.

No właśnie klimy nie ma, jest schładzacz. Sorry - ale przymiotnik "manualna" kłóci mi się mocno z rzeczownikiem "klimatyzacja".

Możesz mi też wytłumaczyć dlaczego miałbym się nie spodziewać automatycznej klimy w aucie klasy A?
Z tych, którymi jeździłem ostatnio miały ją - Peugeot 1007 z 2005 roku (mój własny), VW Lupo 1.4 z 2001 (pożyczony na chwilę od kolegi), Micra K12 (córki sąsiada) - też połowa lat 2000', czy malutkie Suzuki Splash.
No dobra, Peugeot jakoś tam "podskakuje" pod premium, bo ma takie ambicje, a 1007 to nie było zwykłe autko segmentu A, ale VW czy Nissan to nie są marki premium, a Suzuki wprost budżetowa.
Podaję przykłady samochodów tej klasy (no dobra, Micra to oficjalnie B, choć w środku tego nie czuć) mających ~20 lat, żeby nie było, że szukam wśród nowych.

Ev3

Pionier e-mobilności
No właśnie klimy nie ma, jest schładzacz. Sorry - ale przymiotnik "manualna" kłóci mi się mocno z rzeczownikiem "klimatyzacja".

Możesz mi też wytłumaczyć dlaczego miałbym się nie spodziewać automatycznej klimy w aucie klasy A?
Było "cenowej".
Albo tanio, albo tego typu bajery.
Z tych, którymi jeździłem ostatnio miały ją - Peugeot 1007 z 2005 roku (mój własny), VW Lupo 1.4 z 2001 (pożyczony na chwilę od kolegi), Micra K12 (córki sąsiada) - też połowa lat 2000', czy malutkie Suzuki Splash.

Podaję przykłady samochodów tej klasy (no dobra, Micra to oficjalnie B, choć w środku tego nie czuć) mających ~20 lat, żeby nie było, że szukam wśród nowych.
Żaden z nich nie był tanim autem, może poza Suzuki.
Potraktuj je jako wyjątek od reguły.