vwir
Pionier e-mobilności
Nie no czyste powietrze ma na celu... czyste powietrzeA czy bojler (na prąd) jest efektywny? Bo jak by można było wziąć dofinansowanie na wymienienia bojlera na taki ze zintegrowaną PC, to może bym wziął.
Nie no czyste powietrze ma na celu... czyste powietrzeA czy bojler (na prąd) jest efektywny? Bo jak by można było wziąć dofinansowanie na wymienienia bojlera na taki ze zintegrowaną PC, to może bym wziął.
Przynajmniej przez część tygodnia mogę samochód podłączyć rzeczywiście o godzinie 16-17. Czy mi się wydaje tylko, czy Ty jesteś z Poznania ? Może pogadalibyśmy na żywo ?Tak, ogólnie tak jak piszesz. W sumie to dokładnie taki mam u siebie magazyn (25kWh) ale używam efektywnie tylko 15kWh, bo więcej nie potrzebuję. Tak swoją drogą - wspomniałeś, że auto jest w domu dopiero popołudniami. Jak późno? Pytam, bo u siebie podpinam auto żony gdy wraca z pracy i spokojnie jest jeszcze spora produkcja. O 17 jest w okolicach 3kW. A mamy początek kwietnia. Tylko że ja mam tak poustawiane panele, że pokrywam cały dzień (część na wschód, część na południe, najwięcej na zachód). Jeśli auto masz dostępne w podobnych godzinach to mogłoby się okazać, że warto panele ustawić wschód/zachód, a nie południe (o ile masz takie możliwości).
To miałbyś do mnie jakieś 650km. Ale serdecznie zapraszamPrzynajmniej przez część tygodnia mogę samochód podłączyć rzeczywiście o godzinie 16-17. Czy mi się wydaje tylko, czy Ty jesteś z Poznania ? Może pogadalibyśmy na żywo ?
To miałbyś do mnie jakieś 650km. Ale serdecznie zapraszamPodkarpacie.
Też mam, też możemy pogadać. To może jednak wpadnij na podkarpacieto coś pokręciłem
ale jak będę w okolicy to się odezwę
Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że może przy okazji takich inwestycji wymienić stary kocioł gazowy na PC do ogrzewania domu ? Choć mam zainstalowaną klimatyzację Samsunga z funkcją grzania oparte na pompie ciepła - ale jednostki wewnętrzne mam tylko w salonie i sypialni, więc pozostałe pomieszczenia i tak byłyby nadal grzane gazem. Kurcze - nie jest łatwo znaleźć kompetentną osobę potrafiącą zaproponować nieszablonowe rozwiązanie.
Coraz więcej przemawia za wycieczkąTeż mam, też możemy pogadać. To może jednak wpadnij na podkarpacie![]()
Czy masz może statystyki rocznej produkcji w MWh za poprzednie lata ?Wrzucam dla zainteresowanych produkcję z PV 6,25 kWp początek kwietnia dach 43⁰ tylko na zachód godzinach popołudniowych. Dni z lepszą pogodą.
Czy masz może statystyki rocznej produkcji w MWh za poprzednie lata ?
Do uzupełnienia publicznej bazy danych
Bo miesięczne wielkości produkcji obiektywnie są trudno porównywalne z czymkolwiek. A w skali roku się bardzo ładnie uśrednia![]()