Fotowoltaika - jaki koszt?

vwir

Pionier e-mobilności
A czy bojler (na prąd) jest efektywny? Bo jak by można było wziąć dofinansowanie na wymienienia bojlera na taki ze zintegrowaną PC, to może bym wziął.
Nie no czyste powietrze ma na celu... czyste powietrze ;) Czyli jeśli miałeś kopciucha i nim ogrzewałeś CWU to możesz z tego skorzystać. A jeśli grzałeś prądem albo gazem to sorry, nic z tego.

TomRS

Pionier e-mobilności
Tak, ogólnie tak jak piszesz. W sumie to dokładnie taki mam u siebie magazyn (25kWh) ale używam efektywnie tylko 15kWh, bo więcej nie potrzebuję. Tak swoją drogą - wspomniałeś, że auto jest w domu dopiero popołudniami. Jak późno? Pytam, bo u siebie podpinam auto żony gdy wraca z pracy i spokojnie jest jeszcze spora produkcja. O 17 jest w okolicach 3kW. A mamy początek kwietnia. Tylko że ja mam tak poustawiane panele, że pokrywam cały dzień (część na wschód, część na południe, najwięcej na zachód). Jeśli auto masz dostępne w podobnych godzinach to mogłoby się okazać, że warto panele ustawić wschód/zachód, a nie południe (o ile masz takie możliwości).
Przynajmniej przez część tygodnia mogę samochód podłączyć rzeczywiście o godzinie 16-17. Czy mi się wydaje tylko, czy Ty jesteś z Poznania ? Może pogadalibyśmy na żywo ?

Młody

Follow the White Rabbit
Wrzucam dla zainteresowanych produkcję z PV 6,25 kWp początek kwietnia dach 43⁰ tylko na zachód godzinach popołudniowych. Dni z lepszą pogodą.

Attachments

• Screenshot_20250411_102748_SOLARMAN Smart.jpg
    Screenshot_20250411_102748_SOLARMAN Smart.jpg
    127,1 KB · Liczba wyświetleń: 13
  • Screenshot_20250411_102810_SOLARMAN Smart.jpg
    Screenshot_20250411_102810_SOLARMAN Smart.jpg
    130,1 KB · Liczba wyświetleń: 13
  • Screenshot_20250411_102831_SOLARMAN Smart.jpg
    Screenshot_20250411_102831_SOLARMAN Smart.jpg
    143,4 KB · Liczba wyświetleń: 10
  • Screenshot_20250411_102858_SOLARMAN Smart.jpg
    Screenshot_20250411_102858_SOLARMAN Smart.jpg
    130,2 KB · Liczba wyświetleń: 13
Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Przynajmniej przez część tygodnia mogę samochód podłączyć rzeczywiście o godzinie 16-17. Czy mi się wydaje tylko, czy Ty jesteś z Poznania ? Może pogadalibyśmy na żywo ?
To miałbyś do mnie jakieś 650km. Ale serdecznie zapraszam ;) Podkarpacie.

No to myśl o ekspozycji zachodniej. Ewentualnie trochę na wschód, żebyś też rano miał autokonsumpcję. Południe może Ci się średnio opłacać, jeśli wtedy nie ma Cię w domu. Resztę ogarnie magazyn.

TomRS

Pionier e-mobilności
To miałbyś do mnie jakieś 650km. Ale serdecznie zapraszam ;) Podkarpacie.
;) to coś pokręciłem ;) ale jak będę w okolicy to się odezwę ;) Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że może przy okazji takich inwestycji wymienić stary kocioł gazowy na PC do ogrzewania domu ? Choć mam zainstalowaną klimatyzację Samsunga z funkcją grzania oparte na pompie ciepła - ale jednostki wewnętrzne mam tylko w salonie i sypialni, więc pozostałe pomieszczenia i tak byłyby nadal grzane gazem. Kurcze - nie jest łatwo znaleźć kompetentną osobę potrafiącą zaproponować nieszablonowe rozwiązanie.

vwir

Pionier e-mobilności
;) to coś pokręciłem ;) ale jak będę w okolicy to się odezwę ;) Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że może przy okazji takich inwestycji wymienić stary kocioł gazowy na PC do ogrzewania domu ? Choć mam zainstalowaną klimatyzację Samsunga z funkcją grzania oparte na pompie ciepła - ale jednostki wewnętrzne mam tylko w salonie i sypialni, więc pozostałe pomieszczenia i tak byłyby nadal grzane gazem. Kurcze - nie jest łatwo znaleźć kompetentną osobę potrafiącą zaproponować nieszablonowe rozwiązanie.
Też mam, też możemy pogadać. To może jednak wpadnij na podkarpacie ;)

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Wrzucam dla zainteresowanych produkcję z PV 6,25 kWp początek kwietnia dach 43⁰ tylko na zachód godzinach popołudniowych. Dni z lepszą pogodą.
Czy masz może statystyki rocznej produkcji w MWh za poprzednie lata ?
Do uzupełnienia publicznej bazy danych :)
Bo miesięczne wielkości produkcji obiektywnie są trudno porównywalne z czymkolwiek. A w skali roku się bardzo ładnie uśrednia :cool:

arnoldd

Posiadacz elektryka
Panele 30,36 kWp południe 35 stopni dwustronne -

30827 kWh - częsta "dyskoteka" włącz-wyłącz
33569 kWh - pierwszy magazyn 80 kWh - jeszcze czasem brakowało pojemności wiec panele "włącz-wyłącz"
34816 kWh - magazyn w sumie ponad 200 kWh - może kilkadziesiąt razy w roku panele "włącz-wyłącz"

Za chwilę będzie bateri ponad 320 kWh - więc obstawiam produkcję ponad 35000 kWh

Druga instalacja - 9,2 kWp dwustronne PIONOWO w osi PÓŁNOC-POŁUDNIE

Pierwszy pełny rok producji 9,31 MWh - bez zabawy "włącz-wyłącz" nawet gdy nie była podłączona do magazynu w ramach testów

panele 1.png

panele 2.png