Racja, nie przybliżyłem a z daleka wyglądał jakby był blisko S3 Zielona Góra - Szczecin.To nie jest Gorzów, tylko jakiś Torzym na trasie A2 - lokalizacja przydatna tylko dla podróżujących Poznań - Berlin.
Albo udowadniają, że pomimo bardzo małej ilości Superchargerów Polacy i tak kupują Tesle jak szaleni, więc po co budować ładowarki.
Żeby być sprawiedliwym to porównaj Polskę do krajów środkowo wschodnich a nie zachodu, który już od dłuższego czasu bawi się w EVDobrze jest żyć w nieświadomości. Sprzedaż Tesli przez 6 m-cy roku 2023:
Niemcy - 36384
Francja - 27179
UK - 26140
Norwegia - 16850
Cała Europa (EU + EFTA + UK): 138 294
Polska - 2317 (czyli 1,7% sprzedaży w całej Europie)
To teraz przeliczenie Superchargerów na te ilości i kraje poproszę.
Żeby być sprawiedliwym to porównaj Polskę do krajów środkowo wschodnich a nie Zachodu, który już od dłuższego czasu bawi się w EV
Chodzi zarówno o to jak długo się bawi (większa akceptacja) jaki i zasobność portfeli mieszkańców danego kraju. Tutaj na szybko znalezione dane: https://magazynauto.pl/wiadomosci/i...-tesle-model-3-zestawienie-31-krajow,aid,3246Ale to nie chodzi kto jak długo bawi się EV. W tym temacie chodzi ile i gdzie powstają SuC. A tu sytuacja jest relatywnie prosta: powstają tam gdzie najwięcej sprzedaje się samochodów tej marki. Można się nie zgadzać, sprzeciwiać i obrażać, ale realia są jakie są.
To jak pierdzenie w samochodzie służy podgrzaniu emocji..
Przecież Tesla wie gdzie nasze auta są i co robią, jak się ładują itd....
Wydaje mi się że jedno z drugim powiązane, sprzedało się tylko/aż 2317 Tesli przy ilu SC? Jeszcze długo nie będziemy miejscem bogatym w SC bo pomimo szybko rosnącej sprzedaży Tesli zajmujemy marginalne miejsce w Europie.Ale nnnnn, jak to się ma do ilości Superchargerów? (bo o nich mowa)
Ja twierdzę, że Tesla ma to trochę gdzieś bo i tak się sprzedają, a NabrU twierdzi, że wcale się tak dobrze nie sprzedają.
Nie trzeba udowadniać, że dla Polaka Tesla droższa niż dla 25. innych krajów
W UK robić się już nie chce:Chodzi zarówno o to jak długo się bawi (większa akceptacja) jaki i zasobność portfeli mieszkańców danego kraju. Tutaj na szybko znalezione dane: https://magazynauto.pl/wiadomosci/i...-tesle-model-3-zestawienie-31-krajow,aid,3246
Ile procent rocznego dochodu trzeba wydać na teslę.
View attachment 11907
Jak stac sie Szwajcarem ?Chodzi zarówno o to jak długo się bawi (większa akceptacja) jaki i zasobność portfeli mieszkańców danego kraju. Tutaj na szybko znalezione dane: https://magazynauto.pl/wiadomosci/i...-tesle-model-3-zestawienie-31-krajow,aid,3246
Ile procent rocznego dochodu trzeba wydać na teslę.
View attachment 11907
Nie da się.Jak stac sie Szwajcarem ?![]()
Trzeba handlować ze wszystkimi stronami podczas wojny, ukrywać skradzione pieniądze, złoto, sztukę, ... Ogólnie prać brudne pieniądze i udawać, że ma się sumienieJak stac sie Szwajcarem ?![]()
Potwierdzam, wczoraj ładowane przy pełnym obciążenie maks 28 kW. Stanęliśmy tam na obiad więc tragedii nie było ale na szybki postój zdecydowanie odradzam. Plus za najlepszy widok na SuC do tej pory 😁 Jednak lepiej dawał darmowy Kaufland w Pula - 29kW.Tak przy okazji, jakby ktoś wybierał się do Chorwacji i przypadkiem wpadł na pomysł ładowania się na SuC w Senj. Ostrożnie - coś z tą lokalizację jest nie tak - zaczynając od tego że opisana jest jako 90kW to w realu większość słupków podaje ok 24kW...
Co do widoku polecam jeszcze ten: Laßnitzhöhe, Austria - dojazd masakryczny wąską drogą ale widok też przedniPotwierdzam, wczoraj ładowane przy pełnym obciążenie maks 28 kW. Stanęliśmy tam na obiad więc tragedii nie było ale na szybki postój zdecydowanie odradzam. Plus za najlepszy widok na SuC do tej pory 😁 Jednak lepiej dawał darmowy Kaufland w Pula - 29kW.
Po powrocie zdam relacje bo już 2kkm wpadło a wracamy za tydzień.
Kolejek o których mówił celebryta Grzyb z YT nie widziałem ale już dwa razy ładowałem się na ostatnim wolnym słupku.
Jestem teraz na SuC w Krakowie. Dużo lepiej nie jest, 42 kW aktualnie.Tak przy okazji, jakby ktoś wybierał się do Chorwacji i przypadkiem wpadł na pomysł ładowania się na SuC w Senj. Ostrożnie - coś z tą lokalizację jest nie tak - zaczynając od tego że opisana jest jako 90kW to w realu większość słupków podaje ok 24kW...
ale jest przy morzu, w mieście i można skoczyć spokojnie na obiad, czy kolację, mi tam bardzo pasowała akurat.Tak przy okazji, jakby ktoś wybierał się do Chorwacji i przypadkiem wpadł na pomysł ładowania się na SuC w Senj. Ostrożnie - coś z tą lokalizację jest nie tak - zaczynając od tego że opisana jest jako 90kW to w realu większość słupków podaje ok 24kW...