Głosowanie na lokalizację SuC

Michal

Pionier e-mobilności
No Szczecin - nad możem :p

Jaeger

Zadomawiam się
To nie jest Gorzów, tylko jakiś Torzym na trasie A2 - lokalizacja przydatna tylko dla podróżujących Poznań - Berlin.
Racja, nie przybliżyłem a z daleka wyglądał jakby był blisko S3 Zielona Góra - Szczecin.

nabrU

Pionier e-mobilności
Albo udowadniają, że pomimo bardzo małej ilości Superchargerów Polacy i tak kupują Tesle jak szaleni, więc po co budować ładowarki.

Dobrze jest żyć w nieświadomości ;). Sprzedaż Tesli przez 6 m-cy roku 2023:
Niemcy - 36384
Francja - 27179
UK - 26140
Norwegia - 16850
Cała Europa (EU + EFTA + UK): 138 294
Polska - 2317 (czyli 1,7% sprzedaży w całej Europie)

domingo

Fachowiec
To teraz przeliczenie Superchargerów na te ilości i kraje poproszę. Bo rzeczywiście "kupują jak szaleni" to na 1,7% "Całej Europy" (ale niecałej) to za mało na to stwierdzenie, na 2,8% już by mogło być, ale nie wiem czy inni się zgodzą.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Dobrze jest żyć w nieświadomości ;). Sprzedaż Tesli przez 6 m-cy roku 2023:
Niemcy - 36384
Francja - 27179
UK - 26140
Norwegia - 16850
Cała Europa (EU + EFTA + UK): 138 294
Polska - 2317 (czyli 1,7% sprzedaży w całej Europie)
Żeby być sprawiedliwym to porównaj Polskę do krajów środkowo wschodnich a nie zachodu, który już od dłuższego czasu bawi się w EV

nabrU

Pionier e-mobilności
To teraz przeliczenie Superchargerów na te ilości i kraje poproszę.

Ja zrobiłem pół 'pracy domowej', teraz kolej na Ciebie ;)

Żeby być sprawiedliwym to porównaj Polskę do krajów środkowo wschodnich a nie Zachodu, który już od dłuższego czasu bawi się w EV

Ale to nie chodzi kto jak długo bawi się EV. W tym temacie chodzi ile i gdzie powstają SuC. A tu sytuacja jest relatywnie prosta: powstają tam gdzie najwięcej sprzedaje się samochodów tej marki. Można się nie zgadzać, sprzeciwiać i obrażać, ale realia są jakie są.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ale to nie chodzi kto jak długo bawi się EV. W tym temacie chodzi ile i gdzie powstają SuC. A tu sytuacja jest relatywnie prosta: powstają tam gdzie najwięcej sprzedaje się samochodów tej marki. Można się nie zgadzać, sprzeciwiać i obrażać, ale realia są jakie są.
Chodzi zarówno o to jak długo się bawi (większa akceptacja) jaki i zasobność portfeli mieszkańców danego kraju. Tutaj na szybko znalezione dane: https://magazynauto.pl/wiadomosci/i...-tesle-model-3-zestawienie-31-krajow,aid,3246

Ile procent rocznego dochodu trzeba wydać na teslę.
1689166832947.png

domingo

Fachowiec
Ale nnnnn, jak to się ma do ilości Superchargerów? (bo o nich mowa)
Ja twierdzę, że Tesla ma to trochę gdzieś bo i tak się sprzedają, a NabrU twierdzi, że wcale się tak dobrze nie sprzedają.
Nie trzeba udowadniać, że dla Polaka Tesla droższa niż dla 25. innych krajów

nabrU

Pionier e-mobilności
Oczywiście że zamożność danego kraju i jego obywateli ma wpływ na ilość kupowanych dóbr (czyli samochodów też).
Ja jedynie odniosłem się do stwierdzenia, że "Polacy kupują Teslę jak szaleni". Owszem może w skali Polski sprzedaż Tesli wzrosła np. 2 - krotnie (nie wiem nie szukałem danych) i względnie rzecz biorąc cytowane wyżej stwierdzenie ma sens, ale bezwzględnie na tle ilości samochodów Tesli sprzedanych w innych krajach, polska sprzedaż jest niewielka (bez wnikania w szczegóły dlaczego, bo to nie ma znaczenia z punktu widzenia biznes-planu budowy SuC).
A że chyba mam rację to widać po poniższym zestawieniu gdzie się aktualnie budują SuC w Europie. Jakoś większość z tych lokalizacji to kraje z największą sprzedażą, które wymieniłem wyżej.

Zacytuję tutaj naszego 'klasyka' czyli Bronka ;)
To jak pierdzenie w samochodzie służy podgrzaniu emocji..
Przecież Tesla wie gdzie nasze auta są i co robią, jak się ładują itd....

P.S. Zapominacie także że na Zachodzie Tesla udostępnia wiele swoich SuC innym EV, a to dodatkowa (większa) kasa.

Last edited:

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ale nnnnn, jak to się ma do ilości Superchargerów? (bo o nich mowa)
Ja twierdzę, że Tesla ma to trochę gdzieś bo i tak się sprzedają, a NabrU twierdzi, że wcale się tak dobrze nie sprzedają.
Nie trzeba udowadniać, że dla Polaka Tesla droższa niż dla 25. innych krajów
Wydaje mi się że jedno z drugim powiązane, sprzedało się tylko/aż 2317 Tesli przy ilu SC? Jeszcze długo nie będziemy miejscem bogatym w SC bo pomimo szybko rosnącej sprzedaży Tesli zajmujemy marginalne miejsce w Europie.

elektryk

Pionier e-mobilności
Chodzi zarówno o to jak długo się bawi (większa akceptacja) jaki i zasobność portfeli mieszkańców danego kraju. Tutaj na szybko znalezione dane: https://magazynauto.pl/wiadomosci/i...-tesle-model-3-zestawienie-31-krajow,aid,3246

Ile procent rocznego dochodu trzeba wydać na teslę.
View attachment 11907
W UK robić się już nie chce:

Także może za jakiś czas liczby się odwrócą.

krzyss

Pionier e-mobilności

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja tu mieszkam i.... wszystko jasne!
Jak stac sie Szwajcarem ? ;)
Nie da się.
Ale była szansa, bo, rząd znalazł receptę, tylko, Naród nie podjął się realizacji
Narobić dzieci... Znam kobitkę co ma 16 żyjącego rodzeństwa.. Połowa z nich by się już załapała na 500+ dalsza część już na 800...
Dodatkowa premia, to miałby kto robić na starzejącą się populację.

Michal

Pionier e-mobilności
Jak stac sie Szwajcarem ? ;)
Trzeba handlować ze wszystkimi stronami podczas wojny, ukrywać skradzione pieniądze, złoto, sztukę, ... Ogólnie prać brudne pieniądze i udawać, że ma się sumienie :p

rawier

Posiadacz elektryka
Tak przy okazji, jakby ktoś wybierał się do Chorwacji i przypadkiem wpadł na pomysł ładowania się na SuC w Senj. Ostrożnie - coś z tą lokalizację jest nie tak - zaczynając od tego że opisana jest jako 90kW to w realu większość słupków podaje ok 24kW...

marco_25

Posiadacz elektryka
Tak przy okazji, jakby ktoś wybierał się do Chorwacji i przypadkiem wpadł na pomysł ładowania się na SuC w Senj. Ostrożnie - coś z tą lokalizację jest nie tak - zaczynając od tego że opisana jest jako 90kW to w realu większość słupków podaje ok 24kW...
Potwierdzam, wczoraj ładowane przy pełnym obciążenie maks 28 kW. Stanęliśmy tam na obiad więc tragedii nie było ale na szybki postój zdecydowanie odradzam. Plus za najlepszy widok na SuC do tej pory 😁 Jednak lepiej dawał darmowy Kaufland w Pula - 29kW.
Po powrocie zdam relacje bo już 2kkm wpadło a wracamy za tydzień.
Kolejek o których mówił celebryta Grzyb z YT nie widziałem ale już dwa razy ładowałem się na ostatnim wolnym słupku.

rawier

Posiadacz elektryka
Potwierdzam, wczoraj ładowane przy pełnym obciążenie maks 28 kW. Stanęliśmy tam na obiad więc tragedii nie było ale na szybki postój zdecydowanie odradzam. Plus za najlepszy widok na SuC do tej pory 😁 Jednak lepiej dawał darmowy Kaufland w Pula - 29kW.
Po powrocie zdam relacje bo już 2kkm wpadło a wracamy za tydzień.
Kolejek o których mówił celebryta Grzyb z YT nie widziałem ale już dwa razy ładowałem się na ostatnim wolnym słupku.
Co do widoku polecam jeszcze ten: Laßnitzhöhe, Austria - dojazd masakryczny wąską drogą ale widok też przedni :)

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Jestem teraz na SuC w Krakowie. Dużo lepiej nie jest, 42 kW aktualnie.

Chris

Posiadacz elektryka
ale jest przy morzu, w mieście i można skoczyć spokojnie na obiad, czy kolację, mi tam bardzo pasowała akurat.

Attachments

• Zdjęcie WhatsApp 2023-07-17 o 18.14.57.jpg
    Zdjęcie WhatsApp 2023-07-17 o 18.14.57.jpg
    128 KB · Liczba wyświetleń: 18