Grudniowa dostawa podąża ze wschodu.

Quba88

Posiadacz elektryka
"Pamiętajmy jednak, że jeżeli konsument nie został poinformowany przez przedsiębiorcę o prawie odstąpienia od umowy, prawo to wygasa po upływie 12 miesięcy od dnia zawarcia umowy lub otrzymania towaru / wykonania zamówionej usługi. Jeżeli konsument został poinformowany przez przedsiębiorcę o prawie odstąpienia od umowy przed upływem 12-miesięcznego terminu, termin do odstąpienia od umowy upływa po 14 dniach od udzielenia konsumentowi informacji o tym prawie.

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-odstapienie-od-umowy-w-terminie-14-dni-prawo-przedsiebiorcy"

Co myślicie? :D Ja się nie łapię, na tą przygodę, bo jestem sp zoo..
Iwo
Informują o możliwości odstąpienia od umowy w umówię rezerwacyjnej 4 strona postanowienia specyficzne dla regionu :) nawet jest wzór formularz odstapienia

Gurumotive

Fachowiec
Tutaj pełna wersja:

Nie za bardzo chce mi się zanalizować temat który mnie nie dotyczy, ale myślę, że jest tu kilka punktów zaczepienia, bo przedsiębiorca nie dokonał obowiązków informacyjnych przed zawarciem umowy: pobraniem zaliczki

"Rozdział 2 Obowiązki przedsiębiorcy w umowach, innych niż umowy zawierane poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość Art. 8. Najpóźniej w chwili wyrażenia przez konsumenta woli związania się umową przedsiębiorca ma obowiązek poinformować konsumenta, o ile informacje te nie wynikają już z okoliczności, w sposób jasny i zrozumiały o: 1) głównych cechach świadczenia, z uwzględnieniem przedmiotu świadczenia oraz sposobu porozumiewania się z kientem."

I potem masz kilkanaście punktów, których nue dokonali.

Iwo
Informują o możliwości odstąpienia od umowy w umówię rezerwacyjnej 4 strona postanowienia specyficzne dla regionu :) nawet jest wzór formularz odstapienia

Przed zawarciem umowy nie poinformowali klienta w jaki sposób będą się porozumiewali :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Tu auto jest OK , pierdoly do poprawki przez Pana Jasia lub nie , auto jest z jajem ale šredniej klasy , do tego amerykanin gdzie nie modlą do samochodów. Płacimy za napęd, i to pewnie nawet w głównej mierze za, jego wyjątkowość.
Jesli ktoś zadecydował się obecnie na Teslę przy takiej informacji i po latach bycia jej na rynku, to nie powinien sie dziwić lub mieć pretensję. Niech sobie obliczy prawdopodobieństwo kłopotów i jak mu nie odpowiada niech odpuści

To już jest wybitnie głupie stwierdzenie. Jak bym się chciał pie*olić z naprawami, to bym dalej Sierrą latał.
Mógłbyś wyjašnić , bo nie kumam dlaczego wyjątkowo , podkreślam wyjątkowo glupio stwierdziłem, że analiza opinii o marce i jej słabych punktów , a propos decyzji o zakupie jest tak milo przez Ciebie oceniana ? Tesla ma wyjątkowo wiele starych i świeżych wpadek i też niesłusznych wniosków/opinii. Każdy ma rozum ( oprócz mnie) i jeśli chce, to nawet na tym Forum znajdzie opisy wad. O zaletach nie wspominam , bo sam jestem ich głøwnym piewcą Dlatego też "każda potwora znajdzie amatora" , to wolny wybør. Kota w worku bardziej kupowalo sie w latach 2017/18. Juz my z 2019roku wiedzieliśmy o wielu piętach Achillesowych.

A co ma brak pierd.nia się z napawami do kariery finansowej aby przestać jeździć Sierrą, to juz Twoja sprawa ?

Last edited:

Gurumotive

Fachowiec
Coś Ci się pokręciło. To nie obowiązkiem klienta jest due diligence jednej z najbogatszych firm świata, tylko obowiązkiem sprzedawcy jest dostarczenie sprawnego pojazdu, oraz zapewnienie jego sprawności w czasie wynikającym z przepisów prawa, oraz gwarancji.

Masz jeszcze jedną lukę w logice. Z Twojej wwypowiedzi wynika, że jeśli ktoś nie jest na forum, to ma prawo oczekiwać sprawnego nowego pojazdu. Ale jeśli ktoś jest na forum, to pozbawiasz go praw do użytkowania pojazdu pozbawionego wad.

Dlaczego dyskryminujesz naszą społeczność? :D

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja pier...;-) przeciez nie sobota, jutro do roboty ?
Kompletnie jak ja z PISu ty PO czy odwrotnie chgw? Gadamy na dwóch płaszczyznach i jeszcze gupka ze mnie robisz.
Ja pisze , o różnych obszernych źrodlach , w tym o Forum. Jednym czy drugim , bo jest ich kilka, plus caly internet. Nasz i zagraniczny
Tego przed wysypem trójek nie bylo w takim wymiarze, ale w 2018/19 juz się naczytałem , bylo mniej ale bylo

Nie kwestionuję też praw konsumenta....do beazawaryjnego produktu. Tylko jaki jest...kazdy widzi
Ale to tak jakbyś wchodził na pasach na zielonym na chama pod ciężarówkę bo masz zielone a ona powinna stanąć. Nie wygrasz , jak z tramwajem . OJOM lub cmentarz , a kierowca po wyroku wyjdzie zdrowy z więzienia. Prawo prawem a ....
Kupując Tesle niestety musisz się liczyć póki co ze specyficzna sprzedażą , trudno dostępnym serwisem i czasem z usterkami .
I to wszystko w cenie dla nas dosć wysokiej . Ryzyko jest o tyle niemiłe iż np. ja mam do Warszawy 500 a do Berlina 350 km.
A jakbym sobie kupił Merca full wypas to mam 30 km aby podjechać po regulacje klapy itp.
Dlatego to jak przysiega :" Šwiadom swych praw i obowiązków ślubuję zakup" ...i wiem ze lekko moze nie być.
Chyba ze mam szczęście. Z każdym rokiem tych szczęściarzy przybywa , tak więc niedlugo tylko nieliczni pewnie będą mieli pecha.

Last edited:

Quba88

Posiadacz elektryka
Tutaj pełna wersja:

Nie za bardzo chce mi się zanalizować temat który mnie nie dotyczy, ale myślę, że jest tu kilka punktów zaczepienia, bo przedsiębiorca nie dokonał obowiązków informacyjnych przed zawarciem umowy: pobraniem zaliczki

I potem masz kilkanaście punktów, których nue dokonali.

Przed zawarciem umowy nie poinformowali klienta w jaki sposób będą się porozumiewali :)
Iwo,
Sprawdziłem na szybko. Rozdział 2 nie dotyczy tesli> tesli dotyczy rozdział 3 - umowa na odległość. Definicje masz na początku ustawy.
Co do porozumiewania to chyba jest jeden z 2 brakujących punktów. Drugim są pełne dane firmy (numeru KRS brakuje tylko). Reszta jest. Czy UOKIK by się do nich dobrał to nie wiadomo jednak nie jest aż tak źle jak piszesz. Potem dostajesz umowę na maila już z informacjami o zamówieniu i konfiguracji potwierdzone. Przy każdej zmianie tez aktualizują umowę (patrz hak). Nie bronię tesli żeby nie było ale nie rób ludziom nadziei za dużej ;) Jestem ciekaw jak mój odbiór w lutym będzie wyglądał. Na pewno nic nie podpisze po ciemku i bez obejrzenia auta jak kilka osób :)

gim-kg

Pionier e-mobilności
Kolejna sprawa to OS samochodu. Wszyscy oprócz Tesli przechodzą na Android Automotive.. Volvo przeszło jako jedno z pierwszych.
IMO Tesla jako jedyna ma w miarę bezpieczne OTA. Android będzie podatny na cyberataki.
Może chcą być jak Apple ze swoim iOS. Oni też nie używają Androida tylko własny system.