Infrastruktura EV w Wielkiej Brytanii

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Niedawno podłączyłem Shelly Pro 3EM https://kb.shelly.cloud/knowledge-base/shelly-pro-3em
Od licznika Tauronu jest lepsze tym, że mierzy każdą fazę osobno prąd i napięcie praktycznie w czasie rzeczywistym (co 1 sek chyba) i na tym mogę posadzić automatyzacje różne (grzanie, lądowanie tylko z pv). Mierzy przepływ w obie strony.
Wyszło mi np. że mam fazy nierównomiernie obciążone. Taka tam zabawa. Taurona używam do Dashboard Energia.

Attachments

• IMG_0071.jpeg
    IMG_0071.jpeg
    636,8 KB · Liczba wyświetleń: 9

vwir

Pionier e-mobilności
Obciążenie faz niekoniecznie musi być równomierne. To co ma znaczenie to równomierne napięcia na fazach (a to niekoniecznie jest tożsame). Aktualnie wyciągam sobie to prosto z falownika, bo w sumie to interesuje mnie, żeby się falownik nie wyłączał, więc najlepiej widzieć to co on widzi. Na przykład w tej chwili mam 8V różnicy pomiędzy fazami, więc na tej która ma 252V mogę wpiąć ładowanie leafa. Pozostałe mają po 244V. Niech się trochę wyrównają.

aadamuss

Posiadacz elektryka
Niedawno podłączyłem Shelly Pro 3EM https://kb.shelly.cloud/knowledge-base/shelly-pro-3em
Od licznika Tauronu jest lepsze tym, że mierzy każdą fazę osobno prąd i napięcie praktycznie w czasie rzeczywistym (co 1 sek chyba) i na tym mogę posadzić automatyzacje różne (grzanie, lądowanie tylko z pv). Mierzy przepływ w obie strony.
Wyszło mi np. że mam fazy nierównomiernie obciążone. Taka tam zabawa. Taurona używam do Dashboard Energia.
W którym miejscu masz to zainstalowane? Przy falowniku? liczniku?

Michal

Moderator
Też mam Shelly 3EM (instaluje się tam gdzie chce, ale jak chcesz mieć dane z całego domu, to chyba najlepiej na wejściu przy tablicy rozdzielczej w domu (ja tak mam).
U mnie taki dashboard na razie:
1682077060197.png

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie naśmiewamy się, wsród tylu absurdów, które są w Polsce to ja osobiście uważam, że mamy np. duży postęp w dziedzinie bankowości np BLIK.
Ale ja sie smieje tylko z tej nazwy… bo to ja jestem E :)

Olecki

Pionier e-mobilności
Jeśli chodzi o adopcję innowacji to jest u nas bardzo dobrze.

Dla porównania - w Niemczech w wielu sklepach nadal nie można zapłacić kartą, a u nas prawie wszystkie terminale zbliżeniowe, w 2017 płacąc w USA Google Pay patrzyli na mnie jak na kosmitę nie wiedząc nawet że taką funkcję ma ich terminal, a u nas to było już powszechne, w Niemczech nadal używają _faksów_ (!!!) w myśl ich zasady "działa nie ruszaj", która powoduje że tak bardzo są przywiązani do swoich spalinowych biznesów.
Niemcy to w ogóle jakaś czarna dziura jeśli chodzi o postęp w bankowości. 3 lata temu płacąc kartą za taxi w Berlinie kierowca wyjął kalkę i 'żelazko'. Drugi raz w życiu widziałem to na żywo, poprzednio lata temu na jakichś targach gdzie zagraniczny sklep nie miał swojego krajowego terminala.
USA też są dziwne, szczególnie ze swoją miłością do czeków. Ale najbardziej mnie bawiło jak debetówkę z mBanku trzeba było zaznaczać jako kredytową bo inaczej płatność nie chciała przejść. A na kilku stacjach benzynowych żaden czytnik w dystrybutorze nie chciał przyjąć polskich kart, zawsze trzeba było pofatygować się do kasy.

nabrU

Moderator
Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
Niedawna ankieta wśród 2000 kierowców z UK pokazała, że kierowcy EV mają niższe IQ wśród wszystkich rodzajów napędu. :poop:
Według marki samochodu kierowcy SKODY osiągnęli najwyższy wynik IQ. :geek:

Co ciekawe wychodzi, że wszyscy ankietowani kierowcy byli poniżej średniej, bo żadnej grupie nie udało się wybić ponad 100 punktów.

nabrU

Moderator
Mamy już 25 SuC otwartych dla "nie społeczności" ;) bo dodano 5 lokalizacji ostatnio (w tym dwie x12 i x8 SuC v3 niedaleko mnie).
Mam nadzieję, że strzelać nie będą jak się tam VW kiedyś pojawię :ROFLMAO:

Fryto

Zadomawiam się