Jak to/tamto działa, porady użytkowników

Tompor

Fachowiec
Teraz kolejny problem. W ustawieniach jest ryglowanie wtyczki do ładowania: nigdy, podczas ładowania, zawsze. Podjeżdżam pod ładowarkę, ładuje się niro obok, osiąga 100 % (nie wiem po co, ale okupuje ładowarkę), słyszę odblokowanie ryglowania, wyciągam wtyczkę i ładuje mój samochód. Przychodzi właściciel i pyta jak wypiąłem wtyczkę, on ma ustawione rygluj zawsze. No to zaczynamy próby. Przy takim ustawieniu wtyczka po zakończeniu ładowania odryglowuje się na ileś sekund, by zaraz się zaryglować. No i teraz, ładuję się swoim kablem AC, ktoś podchodzi, przerywa ładowanie, odpina wtyczkę od samochodu (ileś sekund odryglowania) i ma kabel AC za 800 zł. No fajnie. Żeby nie było, to na darmowej ładowarce.

Last edited:

Tompor

Fachowiec
Sprawdziłem na AC i CCS, sąsiada jak się naładował wypiąłem CCS i podpiąłem do AC (mój kabel) Jak się doładował do 100, to zanim doszedłem do złącza, było już zaryglowane. Szczerze, to dokładnie nie testowałem różnych wariantów, bo podjechał kolejny samochód i nie chciałem blokować ładowarki. Jednak coś jest.

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Sprawdziłem na AC i CCS, sąsiada jak się naładował wypiąłem CCS i podpiąłem do AC (mój kabel) Jak się doładował do 100, to zanim doszedłem do złącza, było już zaryglowane. Szczerze, to dokładnie nie testowałem różnych wariantów, bo podjechał kolejny samochód i nie chciałem blokować ładowarki. Jednak coś jest.
Nie testowałeś, ale coś jest?
Czyli co jest i skąd to wiesz?

Zawisza

Nowy na Forum
Cześć. Najprawdopodobniej po aktualizacji firmware przestał być dostępny i-pedal. Funkcji nie da się uruchomić, zarówno przy w pełni naładowanym jak i jak miał 85% baterii. Manetkami mogę przełączać poziom rekuperacji ale i-pedal się nie uruchamia wcale. Spotkaliście się z tym? Czy trzeba włączyć jakieś ustawienie po aktualizacji. Dodam że dla upewnienia się wykonałem też "wyczyszczenie" do domyślnych ustawień auta usuwając wszystkie profile ale też nie pomogło.

marekkraj

Zadomawiam się
Cześć. Najprawdopodobniej po aktualizacji firmware przestał być dostępny i-pedal. Funkcji nie da się uruchomić, zarówno przy w pełni naładowanym jak i jak miał 85% baterii. Manetkami mogę przełączać poziom rekuperacji ale i-pedal się nie uruchamia wcale. Spotkaliście się z tym? Czy trzeba włączyć jakieś ustawienie po aktualizacji. Dodam że dla upewnienia się wykonałem też "wyczyszczenie" do domyślnych ustawień auta usuwając wszystkie profile ale też nie pomogło.
Cześć, od paru dni mam tak samo nie mogę załączyć i-pedal. Widać, że coś się zmieniło bo przełączanie z mocy trybu rekuperacji jest teraz płynne a wcześniej wskaźnik przełączał się skokowo.

less

Posiadacz elektryka
U mnie działa, jaką macie aktualizację, ostatnia z grudnia 2022. Nic nowszego nie widzę.
Chodzi chyba o aktualizację sterowników auta związaną z likwidacją zombie mode, a nie systemu infotaiment, co ją można samodzielnie pobrać

less

Posiadacz elektryka
To się wydaje nawet logiczne, bo gdzie się ma zmieścić ta zrekuperowana energia, jak 🔋 pełna.