Lakier Tesla Model 3 LR 2021 :(

Bartosz

Pionier e-mobilności
Ja bynajmniej jutro jadę do blacharza, chociaż nie łuszczy się jeszcze. Zapytam jakie ma propozycje rozwiązania tego problemu i ile kosztują. Następnie porównam to z uciążliwością naprawy gwarancyjnej i podejmę decyzję. Natomiast jest to wada produkcyjna/materiałowa, w innych państwach Tesla naprawia to (lakieruje) na gwarancji i nie robi problemów.

krzyss

Pionier e-mobilności
Widac u kazdego bialy podklad. Pozornie czuje sie spokojniej z bialym lakierem. Pewnie odkryje defekt dopiero gdy lakier odpadnie z calym progiem 🤔
Zamowilem chlapacze przez neta. Chyba najskromniejsze ze wszystkich dostepnych, czekaja na montaz ale wpierw mycie auta
o jakie fajne ! Ale 130€.... za tyle pomaluja mi progi :)
Poczekam az chinczyk zrobi.

Lsk

Zadomawiam się
Ja bylem u blacharza i grubość lakiery w TM3 koloru białego to od 50 do 70 mikronów, gdzie Przeciętna grubość lakieru na samochodzie wynosi od 100 µm do 130 mikronów.

Kolor biały jest podobno jedynym trójwarstwowym kolorem dostępnym w TM3 i jest to najbardziej trwały ze wszystkich kolorów, podobno.
Spodziewam się (aczkolwiek nie jestem tego pewnym) ze inne kolory posiadają jeszcze cieńszą powłokę lakieru.

Niestety wg mnie kolor ten ma dwie podstawowe wady:
1) wygląda tanio (aczkolwiek ładny jest) i wiadomo ze to jest bazowy model u nas.
2) nie wiem jakie jest wasze zdanie, ale według mnie bardzo trudno jest do umyć, nie chodzi mi ze jest biały, ale jakoś tak trudno z niego schodzi brud, łatwo się przyczepia, w innych białych samochodach nie miałem tego problemu.
Chlapacze oprócz funkcji chroniącej przed kamykami i problemami z lakierem mają jeszcze co najmniej 2 inne funkcje.
1) zaślepiają oryginalne dziury przeznaczone właśnie na chlapacze dzięki czemu woda nie dostaje się do zamkniętych profili samochodu.
2) znacznie ograniczają osiadanie brudzą dzięki czemu bardzo pomagają w utrzymaniu czystego samochodu.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja kupilem biale ale nie zamontowalem, nie podobaja mi sie, mimo ze sa naprawde niezle wykonane.

Attachments

• 317AEE57-9DD5-4648-BB99-6168256A1E9A.jpeg
    317AEE57-9DD5-4648-BB99-6168256A1E9A.jpeg
    968,5 KB · Liczba wyświetleń: 84
  • C7D385A5-54C2-4D13-8E50-8BCBC7A7EF15.jpeg
    C7D385A5-54C2-4D13-8E50-8BCBC7A7EF15.jpeg
    2,6 MB · Liczba wyświetleń: 113

Lsk

Zadomawiam się
Widać, że jest coś nie tak z tymi progami. Ewidentne czuć, że lakier na nich jest bardziej miękki w stosunku do reszty nadwozia.

To nie lakier jest bardziej miękki tylko miejsce jest dużo bardziej narażone na uderzenia piasku, ziemi, i innych rzeczy.

Najnowsze dyskusje