Leaf 2 - używany na co zwrócić uwagę przy zakupie?

nabrU

Moderator
Dzięki za wszystkie merytoryczne odpowiedzi! Panie nabrU fajnie tam macie w tym UK'ju ale kierownice nie po tej stronie to trzeba ;) Nie spamujmy proszę.

Nie spamuję. Gdyby UK była wciąż w UE to gwarantuje, że przy cenie 70k zł w UK, a 128k zł w PL za nowego Leafa byłoby paru chętnych na sprowadzenie mimo kierownicy ze złej strony.

Co do prędkości ładowań, na 20kkm rocznie wokół komina nigdy mi nie brakowało prędkości ze zwykłego gniazdka/zwykłą cegłą, oczywiście im więcej jeździsz tym więcej prądu będziesz potrzebował. Na 30kkm rocznie wokół komina wyrobiłbym gniazdkiem, na 40kkm mogło by być ciężko, 50kkm rocznie na bank walboxa bym instalował.

Ładowanie cegłą (czyli jakieś 2,3kW maks) to ładowanie z prędkością ok. 12km na godzinę ładowania.
20k rocznie przebiegu to 55 km codziennie (realnie pewnie nie jeździsz codziennie). 30k to już 82km dziennie codziennie więc 7h ładowania noc w noc, więc to już jest prawie nie do zrobienia...

Realnie to nie jest 2,3kW tylko ze 2 góra (bo straty) więc 30k rocznie na cegle to mordęga w mojej opinii.

Przy EVSE i ładowaniu te 6,6kW to już jest 34km/h ładowania...

vwir

Pionier e-mobilności
Wielkie dzięki za odpowiedź na każdy punkt!
1. Przy przebiegu auta z ogłoszenia czyli prawie 120k jaki wg Ciebie/Was powinien być SOH?
3. Myślisz ze tak zupełnie nierealne? Na pewno znajdą się spece którzy będą w stanie to zrobić ;)
6. Samo carplay jest stabilne?

Jeszcze pytanie co do ładowania. oprócz klasycznego gniazdka mam dostęp do siły 5pin (3fazy 16A, moc umowna w pge 17kw, jest pv). W Leafie są opcje ładowania przez type2 3kwh i 6kwh
1. Podejrzewam okolice 85%.
3. Realne, ale niespotykane. Zbyt egzotyczne auto. Oczywiście można zawsze trafić wyjątek.
6. Tak, o ile kabel jest dobrej jakości i nie rozłącza się w gnieździe USB.

Żeby móc ładować z mocą 6kW musiałbyś mieć gniazdo 32A i przydział mocy rzędu 23kW. Powód jest prosty - Leaf wykorzystuje jedną fazę. Z gniazda 16A naładujesz się z mocą 3,6kW.

Ronin78

Posiadacz elektryka
To się też może przydać, jak już drążyć SOH'owe tematy, to plus wcześniejsze informacje.
Średni SOH dla 120kkm - 86-87%

Attachments

• ŚredniaSOHNissan.jpg
    ŚredniaSOHNissan.jpg
    208,9 KB · Liczba wyświetleń: 10

vwir

Pionier e-mobilności
Piszesz teraz o wallboksie? Te 3,6kW?
A z gniazdka 2kW?
Pisałeś że masz gniazdo trójfazowe 16A. Chodzi o to, że wykorzystasz z niego tylko jedną fazę i maksymalnie 16A, więc 3,6kW. Czy tam wepniesz wallboxa czy przenośną cegłę to niczego nie zmieni.
Ze zwykłego gniazdka 230V w teorii też możesz pociągnąć 3,6kW, ale w praktyce gniazdka tego nie wytrzymują i się wypalają styki. Lepiej wtedy ładować 2kW.

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Pisałeś że masz gniazdo trójfazowe 16A. Chodzi o to, że wykorzystasz z niego tylko jedną fazę i maksymalnie 16A, więc 3,6kW. Czy tam wepniesz wallboxa czy przenośną cegłę to niczego nie zmieni.
Ze zwykłego gniazdka 230V w teorii też możesz pociągnąć 3,6kW, ale w praktyce gniazdka tego nie wytrzymują i się wypalają styki. Lepiej wtedy ładować 2kW.
Przepraszam za zamieszanie, wtrąciłem się w rozmowę, ale to nie ja pisałem wcześniej.
Czyli wallbox nie przyspieszy ładowanie leafa?

vwir

Pionier e-mobilności
Przepraszam za zamieszanie, wtrąciłem się w rozmowę, ale to nie ja pisałem wcześniej.
Czyli wallbox nie przyspieszy ładowanie leafa?
A przepraszam, nie popatrzyłem na nick. Mea culpa.
Przyspieszy o ile masz go w co wpiąć. Jakie masz zabezpieczenie przedlicznikowe i jaką moc przyłączeniową?

Ronin78

Posiadacz elektryka

Znaczną część takich przypadków eliminuje "higiena" wpinania cegły. Cegła nie powinna wisieć na gniazdku, powinna być umocowana na takiej wysokości, aby wtyczka luźno pasowała do gniazdka, bez obciążania go swoją wagą.

vwir

Pionier e-mobilności
Mam 25A i 14kW.
No to możesz obciążyć tak z 20A i powinno Ci jeszcze wystarczyć na inne urządzenia w domu na tej samej fazie (o ile nie masz tam jakiejś indukcji albo pompy ciepła wpiętej w tą samą fazę). A to oznacza, że wallboxem możesz ładować z mocą 4,6kW podczas gdy zwykłą cegłą 3,6kW (a realnie ze zwykłego gniazdka bezpieczniej 2,3kW). Czyli w Twoim przypadku wallbox skraca o połowę czas ładowania (w stosunku do zwykłego gniazdka 230V).

Znaczną część takich przypadków eliminuje "higiena" wpinania cegły. Cegła nie powinna wisieć na gniazdku, powinna być umocowana na takiej wysokości, aby wtyczka luźno pasowała do gniazdka, bez obciążania go swoją wagą.
Popatrz na styki w gniazdku 230V i na styki w gnieździe 16A 3f (albo kempingowym 16A 1f). To wszystko wyjaśni. Zresztą - nie na darmo powstał taki twór jak gniazda greenup 230V do ładowania samochodu. One wytrzymują bez problemu 16A, ale niestety kosztują krocie i najczęściej bardziej się opłaca na potrzeby ładowania samochodu zamontować gniazdo 16A 3f. Albo po prostu zainstalować wallboxa na stałe wpiętego w instalację.