marekkraj

Zadomawiam się
Czy macie informacje jakie czujniki TPMS powinny być zamontowane? Jestem umówiony do serwisu na 28.02 i chciałbym może wcześniej rozwiązać zagadkę 😀

Olecki

Pionier e-mobilności
Oraz mam kłopot z czujnikami TPMS. Kupiłem komplet felg oraz oryginalne czujniki TPMS nr D4F40AK990 i samochód cały czas pokazuje błąd czujników. Czy ktoś ma wiedzę czy te czujniki są do Niro EV?
Wujek google mówi że do Niro SG2 pasują czujniki 52940-CG100. Kupiłeś czujniki do Niro DE czyli pierwszej generacji.

marekkraj

Zadomawiam się
Ciekawe czy ASO potrafi zaprogramowac czujniki z eniro 92933 D4100 do nowego Niro? A może w serwisie opon potrafią takie żeczy?

Olecki

Pionier e-mobilności
Na 99% nie, nie po to zmieniali PN żeby pasowały stare do nowego. Tak samo z kołami - niby podobne ale parametry felgi są inne.

Tompor

Zadomawiam się
Drugi zestaw felg masz do opon zimowych? Jeżeli tak i zamierzasz wymieniać koła lato/zima, to czujniki muszą być sklonowane z oryginalnych (ID). Nie wiem czy KIA uczy się nowych numerów ID czujnika, jeżeli nie to trzeba zmieniać przez OBD II i tak po każdej zmianie kół. Lepiej mieć identyczne, sklonowane czujniki

marekkraj

Zadomawiam się
Drugi zestaw felg masz do opon zimowych? Jeżeli tak i zamierzasz wymieniać koła lato/zima, to czujniki muszą być sklonowane z oryginalnych (ID). Nie wiem czy KIA uczy się nowych numerów ID czujnika, jeżeli nie to trzeba zmieniać przez OBD II i tak po każdej zmianie kół. Lepiej mieć identyczne, sklonowane czujniki
Mam drugi zestaw z zimowymi oponami i na felgach z eniro. Felgi różnią się jednym parametrem:
eNiro ET = 50
Niro Ev ET = 52
2mm przesunięcie na zew. Myślę, że to nie kłopot. Gorzej z tymi czujnikami 52933 D4100 zapłaciłem za nie 900zł i na złość kupiłem je w innym ASO teraz pewnie już ich nie przyjmą ☹️ nie mam oryginalnych opakowań (zostały w ASO jak montowali opony przed odbiorem auta). OLECKI twierdzi, że Niro EV ich nie zobaczy w systemie. I to mnie martwi