Nissan Leaf II 40 kwh czy ma sens ?

solik

Pionier e-mobilności
Mam nadzieję, że w perspektywie np 5 lat ceny elektryków się urealnią w stosunku do spalinowych. Bo teraz np ten "nasz" Leaf ma bardzo dobrą cenę ale takie elektryki "poważniejsze" (zasięg Zawsze min 400km) mają ceny dosyć głupawe niestety.
elektryki nie stanieja tylko spalinowki zdrozeja co juz ma miejsce, juz dzis w segmentach np D odpowiednik elektryczny jest tanszy niz benzynowy (BMW 330i vs Tesla 3)

Przem

Zadomawiam się
Biorąc pod uwagę, że dziś 3 cylindrowe silniki pij 990ccm o mocy 110kM napędzają auta typu SUV, to paranoja, jeździć się tym nie da. Żeby zobaczyć jaki komfort w nowej 208 przejechałem się najwyżej wyposażoną wersją GT, z najmocniejszym benzyniakiem, 3 cylindry. Zastanawiałem się, czy wyjechać z podjazdu dealera, bo słychać było ten silnik, jakby się miała zaraz rozpaść. 3 cylindrowa syrenka z silnikiem motopompy chodziła równiej :) . Mówię potem gościowi Panie, toż ja myślałem że ten silnik wystawi zaraz kopyto nie byłbym w stanie jeździć czymś takim bo moje uszy cierpią, a silnik pojemności mniejszej niż mój motor :) . Ile taki silnik z taką mocą z litra zrobi kilometrów?
Ta benzyna wychodzi 2,000zł taniej niż elektryk z dopłatą - tyle to w kwartał odrobię ładując się z fotowoltaiki :), więc tak nie do końca przynajmniej w tej klasie z duuuuużo droższymi obecnie elepśtrykami.

nnnnn

Pionier e-mobilności
EV często mają też lepsze wyposażenie w standardzie niż golasy z silnikami benzynowymi. Podobne konfiguracje wyposażenia często są porównywalne w cenie.

Cav

Pionier e-mobilności
Za ev-database.org pomiary realne
Jakaś bujda, a nie realne pomiary.

I co, faktycznie 208 zżera Ci zimą, przy -10, na autostradzie, poniżej 21,5 kWh?
Przy jakiej prędkości?
Byłoby to auto z rekordowo małym zużyciem......

Przem

Zadomawiam się
Nie sądzę, żeby to było zużycie przy 140km/h :), opis mówi, że te -10 to najtrudniejsze warunki z ogrzewaniem włączonym, a 23C to najlepsze. Nie mogę się dogrzebać przy jakich to prędkościach na tym "Highway", ale przypuszczać należy, że wszystkie testują przy tych samych prędkościach i przybliżonych warunkach, więc do porównania samochodów można to traktować chyba miarodajnie. Ile będzie żarła 208 w zimie to się dowiem dopiero za rok.