Cała ta rozmowa rozwinęła się naprawdę w dziwnym kierunku. Zaskakuje mnie, bo prędzej spodziewałem się wmawiania przez LR userów, że zasięg robi różnicę w trasie itp., a po drugiej stronie SR userów, że przecież LFP to inny świat niż NCM. Tymczasem poszło o 4.4 do setki, biały kolor i audio. Niesamowite. Gdzieś jeszcze przypałętało się auto parkowanie, na co już w ogóle bym nie wpadł.
A efekt jest taki, że nikt nikogo do niczego nie przekonał.
Wątek aktywnie moderuje, bo to ode mnie były pytania. O LR vs. RWD sam pytałem, choć od razu zaznaczyłem, że tylko o zasięg zimą chodzi. Kolor i automatyczne parkowanie to fakt, który musiałem umieścić, żeby pozwolić innym zrozumieć dlaczego chcę zmieścić się w dopłacie i rzeczywiście mam inne priorytety, niż nabywcy białych LR bez innych opcji (gdy jeździłem słabymi samochodami, też jarało mnie przyśpieszenie i cyferki, każdy kiedyś miał 20 lat).
Wbrew pozorom dużo się dowiedziałem. Realne spalania od prędkości RWD i LR, zasięgi zimowe, czasy ładowania, zamienniki cokołu tesli, jak wystawia tesla faktury. Wiem też, żeby celować w wyższą moc na słupku, niże 3.9 kW (ładowanie na dużym mrozie w zimie). Samo złoto - dziękuję.
Czy brać inspekcję przy odbieraniu - mamy różne głosy i teraz nie wiem. Zależy ile to kosztuje...
Co do audio, nie pytałem, bo gra słabo w RWD - pisałem już o tym (wg mnie w testówce było zepsute, już przy 30% trzeszczało). Moje samochody mają lepsze zdecydowanie (oba mają też fabryczne subwoofery, oba były w firmie car audio na wygłuszeniu i poprawkach/zmianie głośników na lepsze i tesla może też tam trafi, jeśli to nie uszkodzony samochód był, a smutny standard).
Czy jest dobra i tania ładowarka uniwersalna na siłę i zwykłe gniazdko? Tesla już tej za 900+ zł nie daje, ktoś rzucił inną za 500 zł, ale widziałem tylko siła. Chciałbym wozić ze sobą jeden kabel, a nie kilka różnych, da się?
W sumie fajny wątek - 15 stron, a w poniedziałek może przyjdzie elektryk osiedlowy i wybije mi ładowarkę z głowy i kupimy jakiegoś lexusa

To jedyny inny samochód, który ma dobre wyciszenie, nie skacze na dziurach i z telefonu można go nagrzać/schłodzić (dla osób bez garażu do jest must have). Szkoda, że ux300h ze składanymi lusterkami, wentylacją foteli, matrix led i pamięcią ustawień to 240 k zł (+50 k zł do F Sport Design). Stary samochód z wk... asystentami, który łatwo ukraść i ma coroczny przegląd gwarancyjny.