No właśnie też szukałem i chyba trzeba to będzie wymienić zanim się pojawią.Ja planuje to badziewie okleić. Ale powiedzieli mi w detailingu, że jeszcze nie ma wykrojników![]()
No właśnie też szukałem i chyba trzeba to będzie wymienić zanim się pojawią.Ja planuje to badziewie okleić. Ale powiedzieli mi w detailingu, że jeszcze nie ma wykrojników![]()
Super opracowanie ... niestety potwierdzające ze jakiegoś super skoku względem TMY nie ma.@TomiB dzięki
Szkoda, że powierzchni czołowej nie podają (47.1.2)
Niemniej jednak najważniejsze jest - współczynniki oporu (47.1.3) - czyli to jaki opór występuje w ustandaryzowanych warunkach jak samochód się toczy z odłączonym napędem (na neutralu) ... NIE ma tutaj uwzględnionych strat związanych z efektywnością napędu (silnik, inwerter, bateria), ale są te fizyczne - wielkość samochodu, jego waga, felgi, szerokość opon, łożyska i jak na nie oddziałuje asfalt i powietrze
w Audi SQ6 :
182.7 + 0.513 * prędkość + 0.0375 * prędkość^2
w TMYP (wpadło w mi w ręce CoC wersji Performance i myślę, że sensownie je zestawić ze sobą) :
163.04 + 1.059 * prędkość + 0.02658 * prędkość^2
View attachment 25292
View attachment 25293
Teraz wystarczy przeliczyć z km/h na m/s i dostaniemy ile energii [Wh] potrzeba na przejechanie 1km z daną prędkością
View attachment 25294
Tak by to było 🔝 gdyby sprawność napędu była 100%, niestety sprawność bateria-do-kół jest mniejsza.
Biorę za punkt odniesienia dane z evdatabase dla 110 km/h i wtedy mamy orientacyjnie (tutaj jest pewne uproszczenie, bo ta sprawność pewnie zmienia się z prędkością):
View attachment 25295
Sprawność zmienia się również z temperaturą. Ale zakładam, że podobnie dla jednego i drugiego samochodu.
Więc dochodząc do sedna Tesla jest bardziej wydajna o 20-25% przy prędkościach autostradowych i nawet 28% przy niemieckich autostradowych 😉 Pozwolę sobie postawić hipotezę, że przy większej baterii Audi zasięgi autostradowe są takie same.
Heh, czas leci, widzę że parę tras zrobione i zanim się obejrzałam już widzę Cię w moim obozie co do zasięguSuper opracowanie ... niestety potwierdzające ze jakiegoś super skoku względem TMY nie ma.
Ps. Elon wrzuć 100kW baterie i 800V do TMY oraz TM3 i będzie git ... dlatego też nie uśmiecha mi się przesiadka na Juniper czy Highland bo też nie widzę jakiejś większej różnicy. Czekam na przełom.
Nie podoba mi sie ten sposób wypowiedzi, traktujacy z góry, jakbyś jakąś prawdę objawioną szerzył. A podejrzewam że to jednak ja mam dużo więcej kilometrów w elektryku zrobione niż Ty.Heh, czas leci, widzę że parę tras zrobione i zanim się obejrzałam już widzę Cię w moim obozie co do zasięgu
Zmeżniałeś, dorosłeś, zmądrzałeś - witamy w klubie
Ja czekam na 150kWh a jak będzie 174 to będę śmigał na narty w Alpy zamiast ICE. Mam nadzieję że dozyjęAle chyba to już będą Chińczycy a nie Tesla
Ups, pochwaliłem i mi się dostałoNie podoba mi sie ten sposób wypowiedzi, traktujacy z góry, jakbyś jakąś prawdę objawioną szerzył. A podejrzewam że to jednak ja mam dużo więcej kilometrów w elektryku zrobione niż Ty.
TMY 44 192 km
TM3 58 691 km
Copy/paste z apki ... pochwal się swoim przebiegiem. 😀
I w przeciwieństwie do Ciebie wcale nie narzekam za bardzo na zasięgi.
Nie znaczy to że nie chciałbym lepszych.
Ale bardziej niż pojemność zależałoby mi na szybszym ładowaniu (lepszej krzywej + 800V), a najbardziej to infrastruktury co 30km przy autostradzie żeby za bardzo nie trzeba było zbaczać z trasy.
A co Alp ... to byłem już w tym sezonie i jadę po raz kolejny w przyszłym tygodniu... elektrykiem... i cieszę się na tą podróż bo jest odprężająca.
Mistrzowstwo. Za takie posty powinny być prawdziwe nagrody.@TomiB dzięki
Szkoda, że powierzchni czołowej nie podają (47.1.2)
Niemniej jednak najważniejsze jest - współczynniki oporu (47.1.3) - czyli to jaki opór występuje w ustandaryzowanych warunkach jak samochód się toczy z odłączonym napędem (na neutralu) ... NIE ma tutaj uwzględnionych strat związanych z efektywnością napędu (silnik, inwerter, bateria), ale są te fizyczne - wielkość samochodu, jego waga, felgi, szerokość opon, łożyska i jak na nie oddziałuje asfalt i powietrze
w Audi SQ6 :
182.7 + 0.513 * prędkość + 0.0375 * prędkość^2
w TMYP (wpadło w mi w ręce CoC wersji Performance i myślę, że sensownie je zestawić ze sobą) :
163.04 + 1.059 * prędkość + 0.02658 * prędkość^2
View attachment 25292
View attachment 25293
Teraz wystarczy przeliczyć z km/h na m/s i dostaniemy ile energii [Wh] potrzeba na przejechanie 1km z daną prędkością
View attachment 25294
Tak by to było 🔝 gdyby sprawność napędu była 100%, niestety sprawność bateria-do-kół jest mniejsza.
Biorę za punkt odniesienia dane z evdatabase dla 110 km/h i wtedy mamy orientacyjnie (tutaj jest pewne uproszczenie, bo ta sprawność pewnie zmienia się z prędkością):
View attachment 25295
Sprawność zmienia się również z temperaturą. Ale zakładam, że podobnie dla jednego i drugiego samochodu.
Więc dochodząc do sedna Tesla jest bardziej wydajna o 20-25% przy prędkościach autostradowych i nawet 28% przy niemieckich autostradowych 😉 Pozwolę sobie postawić hipotezę, że przy większej baterii Audi zasięgi autostradowe są takie same.
No nie ma skoku, ale wynika to chyba bardziej z klockowatości i masy Q6. Ja zaczynam myśleć, że moje kolejne auto na trasy to będzie kombi.Super opracowanie ... niestety potwierdzające ze jakiegoś super skoku względem TMY nie ma.
Nigdy kombi nie miałem więc może czas w końcu spróbować... Też myślę o A6Ja zaczynam myśleć, że moje kolejne auto na trasy to będzie kombi.
Pisałem do Ciebie, że jest już dostępne.Ja czekam na 150kWh