zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja też jestem zadowolony z rekuperacji, farfocli w przewodach brak, filtry wymieniane co 3-4 miesiące bo okolice krakowa i sąsiedzi palą wszystkim. Jak mam wenę to raz na 3-4 tygodnie wyciągam filtr i go odkurzam co podobno nie przeszkadza a może przedłużyć żywotnośc to parę tygodni. Dom ogrzewany gazem 148m wszystko podłogówka, plus garaż z kaloryferem. Koszty gazu nie przekraczają 2.5kPLN (sezony 20-/21 i 21/22) temperatura 21.6-22C. Piec raczej budżetowy, Beretta. Koszt rekupracji to filtry to koszt 100 pln, czyli rocznie około 300.
Dla porównania sąsiad bez reku dom identyczny temperatura chyba podobna,, około 22C, piec Viessmann koszt ogrzewania 2020 3.4k PLN, w 2021 3.3k PLN.

Rekuperator Zehnder z wymiennikiem entalpicznym, raz na pół roku wyjmowany i opłukiwany ciepłą wodą z detergentem.
Z minusów to powietrze w domu jest suche, wymiennik odprowadza bardzo duże ilości wody, jest zresztą podłączony do kanalizacji.

abes99

Posiadacz elektryka
Na plus też warto odnotować, że w domu mniej się kurzy. Na mieszkaniu trzeba było kurze wycierać przynajmniej 1x w tygodniu, w domu z reku "od święta" ;)

Last edited:

slack

Fachowiec
Ale pomieszałeś…
Po pierwsze to wpisz sobie tutaj w szukajkę Wattpilot. Ludzie to mają i używają.
Po drugie to raczej bez przetwornicy AC-DC a nie DC-DC.
Po trzecie to leafa można karmić przez złącze AC prądem DC dobranym tak, żeby było ok. 230V. Czyli takie małe oszustwo, kompletna partyzantka. Żadnej specyfikacji się nie doszukuj.
No jest ten Wattpilot gdzieś zagrzebany, nic nie szkodzi żeby go tu wyciągnąć.
Bez przetwornicy DC-DC, na surowo z paneli, napięcie na stringu waha się w niewielkim zakresie (u mnie 320-400 V) a baterie mają tolerancję, oczywiście jakiś ogranicznik napięcia jako zabezpieczenie. Wydaje się partyzantka, ale do zrobienia.

6a8

Posiadacz elektryka
Wattpilot, i inne podobne rozwiązania przerywają ładowanie lub zmniejszają moc ładowania przy obniżeniu mocy generowanej przez falownik ( np: chmury ).
Zastanawiam się, czy takie przerywane ładowanie w dłuższej perspektywie czasowej nie okaże się szkodliwe dla akumulatora ?

6a8

Posiadacz elektryka
Jasne, to są wprawdzie krótkie strzały, ale znacznie częstsze. Czyli nie powinno mieć negatywnego wpływu. Trzymamy aby tak było :)

viallos

Pionier e-mobilności
Zastanawiam się, czy takie przerywane ładowanie w dłuższej perspektywie czasowej nie okaże się szkodliwe dla akumulatora ?
Mam ustawione w Wattpilocie start przy nadwyżce 0.5kW , minimalny czas ładowania na 15min a przełączanie faz z 2min delay. Od października czyli przy slabych warunkach slonecznych praktycznie nie ma problemu włączania/wyłączania ładowania przy takich ustawieniach. Jakieś chmurki albo włączenie czajnika nie powoduje przerw w ładowaniu... dobiera sobie na ten czas z sieci.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tak przypadkowo sobie podsumowałem , bo faktury przyszły
Gaz zakręcony to ok 56 zł za 2 m-ce opłat stalych i
W lecie prąd też tylko stałe opłaty . Widomo jesień do wczesnej wiosny to lipa z fotowoltaiki . A magazyn szybko topnieje przy elektyryku
Pierwsza faktura po lecie za prąd 145 zł do 30 listopada

Z grubsza gaz mie kosztował w 2022 r ok 3400 zł
Prąd ok 1100 zł
.................................................................................
= 4500

nie kupowałem benzyny akurat m/w czyli tak za ok -4500 zł m/w

To było po cenach 2022 i 3 ponad kwartały z gazem Potem pompa . bilans na oko i na zero

Dochodzi mi własna woda ( brak opłat za wodę i ścieki i smieci liczone od m3 wody takie u nas kurizum czy sposób co dało wzrost oplat o kilkaset % z np 40 zł na 250 zł/m-c
.. Więc kwartał zimowy bedę pił wodociągową bo mam płytko póki co rurki zakopane
Też z tysiaka czy dwa minimum do przodu . ?? .

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Jeżeli możesz to wrzuć wykres temperatury za parę dni. Zobaczymy cały czas będzie tak dokładnie trzymać. I jak wtedy też będzie z zużyciem.
Jak na razie jest rewelacja. Tak wygląda wykres:
1670578619255.png

Mysiałem trochę poluzować pompę i czasami przegrewa budynek do 22.4 (wcześniej nie jechała powyżej 22.2) bo moja pompa potrafi pracować z minimalną mocą 800W i to było za dużo. W efekcie zaczynała taktować i co godzinę się wyłączała i włączała sprężarka. 0.6 stopnia to i tak malutko, niemalże nieodczuwalne, gdy grzejniki są non-stop ciepłe.

Zużycie energii. Przed optymalizacją najczęściej w okolicach 33-35kWh dziennie, przy temperaturze na zewnątrz w okolicach 1 stopnia. Po optymalizacji najczęściej mam w okolicach 25-26kWh dziennie przy takiej samej pogodzie i temperaturze.

andrzejkla

Zadomawiam się
Jak na razie jest rewelacja. Tak wygląda wykres:
View attachment 7866
Mysiałem trochę poluzować pompę i czasami przegrewa budynek do 22.4 (wcześniej nie jechała powyżej 22.2) bo moja pompa potrafi pracować z minimalną mocą 800W i to było za dużo. W efekcie zaczynała taktować i co godzinę się wyłączała i włączała sprężarka. 0.6 stopnia to i tak malutko, niemalże nieodczuwalne, gdy grzejniki są non-stop ciepłe.

Zużycie energii. Przed optymalizacją najczęściej w okolicach 33-35kWh dziennie, przy temperaturze na zewnątrz w okolicach 1 stopnia. Po optymalizacji najczęściej mam w okolicach 25-26kWh dziennie przy takiej samej pogodzie i temperaturze.
Bardzo dobrze to wygląd.
Kolejny dowód na to że ciągłe podgrzewanie jest lepsze od regulowania góra/dół w zależnosci od pobytu w domu/ bądź nie.