Olecki
Pionier e-mobilności
Masz rację, ale nie widać go na pierwszy rzut oka. 10-60% : Niro EV 26 minut, e-Soul 31 minut czyli różnica 5 minut - 19%. dla jednych mało dla innych dużo, pewnie zależy od tego jak długie trasy się robi.Czas ładowania widać u Chińczyka i Japończyka. U Kii jest pewnie ten sam.
Obie baterie są nagrzane co widać na car scanner - na starcie temperatura min-max Niro EV 24-29 i temp. zewnętrzna 13,5 , e-Soul 26-27 i temp. zewnętrzna 20. Nie ma żadnego throttlingu ani z powodu zbyt zimnej ani zbyt gorącej baterii. Przy czym Niro ma działające kondycjonowanie baterii więc to może być tylko na plus.Ale wcześniej jechały za sobą razem, były tak samo nagrzane, ładowane w tych samych warunkach?
Bo jak nie - to nic to nie znaczy, żadne to porównanie, zwłaszcza przy przełożeniu na nasze warunki.
Soul w zimniejszych warunkach wcale nie tak chętnie ładuje się powyżej 50 kWh.....
I nie bardzo działa w nim funkcja przygotowania baterii, mimo że teoretycznie ma takie ustawienie.
Mi bardzo podobał się Ioniq 5 ale w maju dealer powiedział że zamówienia będą przyjmowane dopiero we wrześniu (7 września to już odebrałem Niro) i według zaktualizowanego cennika. Na maj różnica w cenie pomiędzy interesującymi mnie wersjami to było około 30k.Ja akurat rozważałem każde z tych samochodów i wybrałem Niro EV XL tylko dlatego, że było tańsze. Tańsze o 45 tys. Ogólnie wolę EV6 i gdyby nie miało innych wad, to dopłaciłbym tę różnicę.