gqx

Nowy na Forum
Nie musimy czekać na utylizację baterii, to utylizacja czeka na zużyte baterie ale te degradują się zbyt wolno.

Co do zapasów litu to mamy go więcej niż jako ludzkość będziemy w stanie zużyć - jest bardzo powszechny w oceanach i już są technologie pozwalające na ekstrakcję litu ze słonej wody.
Dalej nie chciało mi się czytać bo to wypociny jakichś pseudooszołomów z gatunku 'nie wiem ale się wypowiem'.
I gdzie niby w tekście info że baterie degradują się za wolno🤦‍♂️

Olecki

Pionier e-mobilności

No to sĺowo przeciwko słowu, gdzie żródło że mamy aż tyle litu, tak samo i ciebie można podsumować nie wiem ale się nie powiem
Taki jesteś leniwy że nie poświęcisz 2 sekund na wygooglowanie tego?

gqx

Nowy na Forum
Poza tym ostatnie badaniapokazują że elektryki bardziej niższą nawierzchnie dróg niż spalinowe, a nadal nie płacą podatku od dróg

Olecki

Pionier e-mobilności
I gdzie niby w tekście info że baterie degradują się za wolno🤦‍♂️
Skoro brakuje im surowca do przerobu to muszą się degradować zbyt wolno bo nie mają wystarczająco surowca. Zresztą czego się spodziewać skoro BEV mogą przejechać setki tysięcy kilometrów na oryginalnej baterii.

gqx

Nowy na Forum

Taki jesteś leniwy że nie poświęcisz 2 sekund na wygooglowanie tego?
Tylko nadal nie wiadomo kiedy tą technologię będą wykorzystywać

Rafalski

Posiadacz elektryka
Trochę mnie to bawi jak spalinowy beton się martwi o ekologię bardziej niż właściciele elektryków. Nie wydaje mi się, ze ludzie kupują elektryki tylko z pobudek elokogicznych. Kupują je bo są zajebiste i idealnie wpasowują się w codzienne życie. Tak samo jeżeli chodzi o kable do ładowania - co będzie jak będzie X elektryków. To tak jakby się zastanawiali przy kupnie samochodu spalinowego czy jak będzie jeszcze x samochodów to starczy na wszystkich paliwa xD

daniel

Señor Meme Officer
Na świecie szacuje się, że jest 88 mln ton litu z czego 1/4 jest ekonomicznie opłacalna do wydobycia.
Szacuje się 8kg na baterię. (Przewiduje się że ta ilość będzie się zmniejszać)
To daje ponad 2,5 miliarda samochodów.

daniel

Señor Meme Officer

Michal

Moderator
Nie gadajcie z ruskim trolem. Po co podbijacie te dyskusje. Niech umrze, skoro admin nie chce zbanować onuca.

Last edited:

gqx

Nowy na Forum
Trochę mnie to bawi jak spalinowy beton się martwi o ekologię bardziej niż właściciele elektryków. Nie wydaje mi się, ze ludzie kupują elektryki tylko z pobudek elokogicznych. Kupują je bo są zajebiste i idealnie wpasowują się w codzienne życie. Tak samo jeżeli chodzi o kable do ładowania - co będzie jak będzie X elektryków. To tak jakby się zastanawiali przy kupnie samochodu spalinowego czy jak będzie jeszcze x samochodów to starczy na wszystkich paliwa xD
Nie są zajebiste, mają często gorsze przyspieszenia przy takiej samej mocy, większą masę, większą cenę (prawie zawsze) nieintuicyjną i niebezpieczną często obsługę urządzeń pokładowych, często mniejszy zasięg, za mało punktów szybkiego ładowania które i tak jest wolniejsze od tankowania paliw czy wodoru,...