Koszty jazdy EV zima (waw - sopot)

Ev3

Pionier e-mobilności
To zaniżanie przez teslę na ekranie to skandal, ludzie się jarają na jazdach testowych, jak mało biorą, a potem dziwne, bo prosta matematyka nie działa, i czy dzielimy 60 kW, czy 75 kW przez średnią to nijak nie wychodzi zasięg.
Wczoraj opublikowany film na YT "na prąd po Polsce" - różnica miedzy zegarami a faktycznym zużyciem w Tesli to ok 5 kWh......

Ev3

Pionier e-mobilności
No ale nie robiłeś ładowań pod optymalizację czasu, tylko robiłeś ładowania na SuC, bo za darmo. I tu jest główny problem w twoim podsumowaniu,
Dokładnie.
Z tego można wysnuć również dokładne odwrotne wnioski - że jazda ice to jakiś dramat, bo się przepłaca niemiłosiernie, bez możliwości zrobienia z tymi kosztami czegokolwiek.

W bev się da, masz wybór czy chcesz tanio czy szybko....

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022

Makus

Pionier e-mobilności
Jak jechałem to o tym nie wiedziałem jeszcze, dopiero potem sprawdziłem że nic nie pobrało - miałem dostęp z apki więc myślałem że z mego konta pójdzie, a że miałem kasę za referale to stwierdziłem że mnie nie zaboli. Generalnie chciałem zobaczyć jak się jeździ po SC gdy są po trasie i o ile wydłużę sobie czas jazdy.
I chciałem się wynikami podzielić. Nie spodziewałem się wyzwisk i wstawek "coś nie tak z Twoim samochodem". No jak widać nie z moim.
Czyli podsumowując: nie chciałem zoptymalizować czasu przejazdu, nie zoptymalizowałem czasu przejazdu, do dupy ten elektryk bo czas przejazdu nie jest zoptymalizowany.
Dobrze rozumiem?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
W bev się da, masz wybór czy chcesz tanio czy szybko....
Ano właśnie.

Mój majster, taka złota rączka, zawsze mi mówił, że może zrobić:

a) porządnie
b) szybko
c) tanio

i zostawiał mi wybór, jak ma robić :cool:

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
wiadomo da się, ale ja bym to określił jako jazdę dla rozkoszowania się samą jazdą, natomiast jeśli ktoś chce "sieknąć" trasę w jakimś celu no to jest raczej w zimie mocno utrudnione, raz przez wyższe zużycie a dwa przez infrastrukturę i informację o niej na poziomie nienormalnym. nie piszę tu o głównych trasach bo te są w miarę. osobiście, zgadzam się z wnioskami z tego wątku. dla mnie czas to pieniądz i najwyższa wartość.
Ale przecież to są banały. Jeszcze napisz, że ziemia jest okrągła, niebo niebieskie, a trawa zielona.
Ja nie mam żadnych odczuć co do auta. Kupiłem Teslę i spełnia zadania do których została kupiona.
Dla mnie też czas to pieniądz i dlatego kupiłem Teslę. Jesteś w stanie to ogarnąć?
Jak kupiłeś młotek i dziwisz się, że nie chce śrub wkręcać to czyja to jest wina, twoja, czy młotka?

Makus

Pionier e-mobilności
strasznie się coś te wątki radykalizują. w jednym dochodzi do świętej inkwizycji z powodu przekroczeń dopuszczalnej prędkości a w innym do ubekizacji bo @cooler ośmielił się wywalić kawę na ławę jakie jest prawdziwe zużycie w zimie. rozumiem, że większość posiadaczy kręci się wkoło komina i ma niskie zużycie, jak również w trasie pilnuje nie przekraczać 100 km/h ale na litość elonową może dajcie się wypowiedzieć wszystkim. nie stosujcie bolszewickich metod, nie musimy wszyscy równać do 100.coraz bardziej widać, że posiadanie Tesli to jest swoisty stan umysłu i to co teraz prezentujecie to za kilka lat będzie śmieszne. prawdy nie da się ukryć w nieskończoność i im więcej osób zakupi BEV tym więcej będzie takich opinii. zima w BEV to znacznie większe zużycie i nie ma co zaklinać rzeczywistości. kto wozi ze sobą odmrażacz do reflektorów? ;)
Posiadanie tesli to jest stan umysłu. Zaczyna się na N a kończy na azizm ;)
W wątku wyszło jednak święte oburzenie z innego powodu. Nie chodzi o zużycie zima przy prędkościach autostradowych, a jedynie próbę dowiedzenia, że elektrykiem jedzie się 3h dłużej, kiedy robi się wszystko, żeby jechać dłużej I jeszcze na koniec dodaje się do wyniku czas ładowania już po dojechaniu do celu.

lvlthn

Pionier e-mobilności
strasznie się coś te wątki radykalizują. w jednym dochodzi do świętej inkwizycji z powodu przekroczeń dopuszczalnej prędkości a w innym do ubekizacji bo @cooler ośmielił się wywalić kawę na ławę jakie jest prawdziwe zużycie w zimie. rozumiem, że większość posiadaczy kręci się wkoło komina i ma niskie zużycie, jak również w trasie pilnuje nie przekraczać 100 km/h ale na litość elonową może dajcie się wypowiedzieć wszystkim. nie stosujcie bolszewickich metod, nie musimy wszyscy równać do 100.coraz bardziej widać, że posiadanie Tesli to jest swoisty stan umysłu i to co teraz prezentujecie to za kilka lat będzie śmieszne. prawdy nie da się ukryć w nieskończoność i im więcej osób zakupi BEV tym więcej będzie takich opinii. zima w BEV to znacznie większe zużycie i nie ma co zaklinać rzeczywistości. kto wozi ze sobą odmrażacz do reflektorów? ;)
Ale to działa w obie strony. Pozwól też drugiej stronie wylać żale i swoje przemyślenia.

Użytkownicy ICE się radykalizują(palom siem, nie ma zasiegu chrum kwik, nie ma gdzie ładować, na wungiel jeżdżą), więc I użytkownicy BEV są nie mniej okoniem.

Właśnie bardzo dobrze że są różne opinie, zarówno te dobre, neutralne i złe.

Tak samo posiadanie diesla to też stan umysłu - w większości przypadków, ale nie każdy jest świrem.

Natomiast, ja tylko zajadam popcorn :D

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Ale przecież to są banały. Jeszcze napisz, że ziemia jest okrągła, niebo niebieskie, a trawa zielona.
Ja nie mam żadnych odczuć co do auta. Kupiłem Teslę i spełnia zadania do których została kupiona.
Dla mnie też czas to pieniądz i dlatego kupiłem Teslę. Jesteś w stanie to ogarnąć?
Jak kupiłeś młotek i dziwisz się, że nie chce śrub wkręcać to czyja to jest wina, twoja, czy młotka?
ależ właśnie chodzi o to co sam napisałeś, ty wiesz a 90% ludzi nie wie więc po co udowadniasz ciągle, że wiesz. nie piszemy tutaj żeby ci zrobić dobrze tylko dzielimy się naszymi spostrzeżeniami. ty masz jakie masz i jest ok a @cooler ma inne i niech wszyscy zainteresowani wezmą to pod rozwagę przy zakupie. nic wielkiego się nie dzieje.