Głosowanie na lokalizację SuC

Piter

Posiadacz elektryka
Ja to se mogę 3mać wiele rzeczy ;), ale pewnych czynników, które np. @Michal opisał się nie przeskoczy mimo pospolitego ruszenia w głosowaniu
U mnie bez głosowania tylko od początku tego roku oddali 13 lokalizacji SuC (po 8 - 14 ładowarek) więc stąd mój sceptycyzm do akcji jak ta w tym temacie. Jestem po prostu niepoprawnym (jak na ten wątek) realistą.
Myślę że gdyby była ankieta: skąd zabrać i dokąd przesunąć te SuC, to byłyby dopiero emocje. Ja bym 5 zabrał „od Ciebie” bo tam jest ich i tak za dużo a i tak 99% z nas tam nie zawita żeby skorzystać z tej rosnącej z każdą minutą sieci ładowarek BEV.😜

nabrU

Moderator
Myślę że gdyby była ankieta: skąd zabrać i dokąd przesunąć te SuC, to byłyby dopiero emocje. Ja bym 5 zabrał „od Ciebie” bo tam jest ich i tak za dużo a i tak 99% z nas tam nie zawita żeby skorzystać z tej rosnącej z każdą minutą sieci ładowarek BEV.😜

Ja bym przystał (w patriotycznym bądź co bądź poczuciu obowiązku i przynależności ;)) na np. rozwiązanie, aby zamiast oddawać u nas 12 czy 14 SuC w jednej lokalizacji, oddali tylko np. 6 czy 8, a zaoszczędzone ładowarki zainstalowali Wam w PL (y)

No ale jak pisałem Tesla to nie WOŚP i patrzy na swoje dochody. W UK w Q4 2022 sprzedano 22404 Tesle, a w Q1 2023 13355. W tym samym czasie w PL podobno sprzedano odpowiednio 321 i 1046 Tesli, więc nawet jakby nagle w PL zaczęli masowo kłaść grube kable i UDT dawała 'błogosławieństwo' w 3 dni to byłyby z tego nici. Realia czy marudzenie @Michale? :p

Piotrek111

Zadomawiam się
Ja bym przystał (w patriotycznym bądź co bądź poczuciu obowiązku i przynależności ;)) na np. rozwiązanie, aby zamiast oddawać u nas 12 czy 14 SuC w jednej lokalizacji, oddali tylko np. 6 czy 8, a zaoszczędzone ładowarki zainstalowali Wam w PL (y)

No ale jak pisałem Tesla to nie WOŚP i patrzy na swoje dochody. W UK w Q4 2022 sprzedano 22404 Tesle, a w Q1 2023 13355. W tym samym czasie w PL podobno sprzedano odpowiednio 321 i 1046 Tesli, więc nawet jakby nagle w PL zaczęli masowo kłaść grube kable i UDT dawała 'błogosławieństwo' w 3 dni to byłyby z tego nici. Realia czy marudzenie @Michale? :p
Wszystko w tej naszej przasnej Polsce tak zle ? W dżdżystej Anglii tak słodko i wspaniale ? Co więc taki realista robi na zasciankowym polskim forum ? Jak na rasowego angielskiego gentelmana z City przystało powinienes marudzic na angielskim . Czy to z powodu cżęstych opadów deszczu masz taki ponury nastrój ze wszystkim na NIE ? :cool:

6a8

Posiadacz elektryka
Wprawdzie tesla wie gdzie jeżdżą nasze tesle, ale jak nie ma nic dla tesli ciekawego ( szczególnie ładowarki ) , to żadna może tam nie pojechać. I tutaj może być potrzebna nasza wskazówka, bo my jedziemy obok, i jakby było do czego, to może z chęcią byśmy podjechali. Tzn. nasze tesle.
No to głosujmy, może jednak coś to nam da. A świat, jaki być powinien, raczej nigdy nie będzie.

Michal

Moderator
Realia czy marudzenie @Michale? :p
Chodzisz po mieście i mówisz dzieciom, że nie ma Mikołaja? Pewnie nie ;) i tylko o to mi chodzi z tym, że pasujesz zabawę.
Daj się ludziom pobawić, nawet jeśli od głosowania do wdrożenia mijają 2 lata.
Nie chcesz nie głosuj - Twój jeden głos nic nie zmieni.

Częścią bycia posiadaczem Tesli jest społeczność. Ty tego nie rozumiesz, bo jeździsz VW. Nie ładujesz się na SuC, nie rozmawiasz z ludźmi, którzy uwielbiają swoje auta, sieć ładowania i prostotę użytkowania. Którzy czują, że ich firma realnie wpłynęła na świat i zmieniła kierunek motoryzacji na lepszy, a przy okazji w tym samym salonie nie wciska ludziom "czystego dizla" albo "samoladujące się hybrydy".
Rozpatrując do zakupu Teslę patrzysz jedynie na wyliczenia rat i namacalne dane, a nie czujesz właśnie tej społeczności ;)
Może być UK już jej nie ma, bo macie tam za dużo EV. Tutaj jeszcze jest i widać to dość dobrze po wpisach @ypl :)

Michal

Moderator

pluto

Pionier e-mobilności

Michal

Moderator
  • Jedna stacja SuC ma średnio powiedzmy 4 ładowarki (pewnie więcej), zatem schodzimy do 500 nowych aut na ładowarkę.
  • Jedno ładowanie trwa średnio pewnie z 30 minut, więc 1/48 dnia. No powiedzmy, że nie licząc nocy 1/24, więc schodzimy do 20 nowych aut na nową ładowarkę.
  • Teraz pytanie jak często ludzie faktycznie ładują na SuC, bo jeśli rzadziej niż raz na 20 dni, to wychodzi, że budują za dużo. Ja ładuję mniej więcej 8-10 razy w roku, więc wychodzi raz na ~35 dni.
Masz rację - budują za dużo ;)

nabrU

Moderator
Częścią bycia posiadaczem Tesli jest społeczność. Ty tego nie rozumiesz, bo jeździsz VW. Nie ładujesz się na SuC, nie rozmawiasz z ludźmi, którzy uwielbiają swoje auta, sieć ładowania i prostotę użytkowania. Którzy czują, że ich firma realnie wpłynęła na świat i zmieniła kierunek motoryzacji na lepszy, a przy okazji w tym samym salonie nie wciska ludziom "czystego dizla" albo "samoladujące się hybrydy".

Cenię Cię jako forumowicza, ale Twoje wstawki na temat użytkowników EV od VAG (czy innych) są nie na miejscu, tak samo jak błędne jest rozumowanie, że zakup Tesli robi z Ciebie kogoś lepszego, jakby "świętego". Czy jak zakupię Teslę to muszę przejść jakąś ceremonię inicjacji i zdać egzamin z akceptacji do 'wielkiej Rodziny'? ;) Technicznie to nawet jesteś w błędzie, bo ja już jestem członkiem 'społeczności Tesla', gdyż mam konto Tesli służące mi do ładowania na SuC, które w 20 lokalizacjach w UK Tesla udostępniła dla 'aspołecznych' EV :sneaky:. Inaczej nie oddałbym głosu w tej zabawie, nieprawdaż?

Rozpatrując do zakupu Teslę patrzysz jedynie na wyliczenia rat i namacalne dane, a nie czujesz właśnie tej społeczności ;)

Tak, aspekt finansowy użytkowania EV jest dla mnie bardzo ważny (o ile nie najważniejszy) i jest to powszechny czynnik przytaczany tu na Forum jako zaleta również przez członków 'społeczności' ;) więc nie widzę w tym żadnego problemu. Obydwoje z żoną pracujemy 'na etatach' więc jesteśmy zadowoleni, że stać nas było na 2 x EV. Na Teslę nas (jeszcze) nie stać i nie zakupię jej na pewno, aby należeć do jakiejś lepszej 'społeczności' bo to mit i raczej zwykły 'badge snobbing'. Tak Tesla to bardzo dobre samochody elektryczne, ale dorabianie do tego ideologii ratującej świat jest dla mnie deczko śmieszne.

Poza tym dwa EV od VAG to według mnie lepiej niż Tesla i BMW ICE jak u Forumowicza, którego przytoczyłeś za wzór. A czy czuję czy nie 'społeczność' nie da się ocenić online, bo tak jak ja nie znam dobrze Ciebie tak Ty dobrze nie znasz mnie...

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja to se mogę 3mać wiele rzeczy ;), ale pewnych czynników, które np. @Michal opisał się nie przeskoczy mimo pospolitego ruszenia w głosowaniu
U mnie bez głosowania tylko od początku tego roku oddali 13 lokalizacji SuC (po 8 - 14 ładowarek) więc stąd mój sceptycyzm do akcji jak ta w tym temacie. Jestem po prostu niepoprawnym (jak na ten wątek) realistą.
Ja tez uwazam ze to jakis rodzaj zabawy. Moze w innych krajach to dziala, niestety tu jest Polska. Tu sie otwiera tyle stacji DC rocznie co w UK miesiecznie albo mniej.