Instalacja Tesla Wall Charger w domu

Jusand

Posiadacz elektryka
Ja zwiekszalem w innogy z 13kW na 21kW
Koszt w innogy ok 500zl
Czas jakies 2 miesiace.
Elektryk za wymiane bezpiecznika z 25 na 40A wzial 600zl z papierami.
Kabel do domu mam 5x4mm (tak mi sie zdaje) ale ja zwiekszalem „na wszelki wypadek”
Drogi ten elektryk, dobrze że ja mam uprawnienia.

krzyss

Pionier e-mobilności
Dwie wizyty, bezpiecznik w cenie, i troche papierkologii. W sumie max 2h pracy + dojazdy.
Warszawa tania nie jest… a i tak to byl ten z tanszych.

Szatan

Posiadacz elektryka
Chętnie bym sobie ten wyłącznik nadprądowym sam wymienił ale obawiam się, że Energa by nie była zadowolona z mojej zabawy. Plus muszą wyłączyć napięcie do skrzynki by można było go bezpiecznie wymienić.

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie wylacza sie zadnego napiecia na skrzynke, tam sa takie duze laczniki i je odlaczasz. Wczesniej zawiadamiasz ze rozplombowujesz licznik i prosisz o ponowne zaplombowanie po skonczonej robocie. I tak uprawnienia sa potrzebne.

vwir

Pionier e-mobilności
O ile masz instalację z BM-ami, to faktycznie je rozłączasz. Ale wcale nie musi mieć takiej instalacji, szczególnie jeśli instalacja ma 15 lat lub więcej.

Bronek

Pionier e-mobilności
Samemu bez zgody nie można. Zresztą strona z Beemami jest po stronie niby ich., ale ja mam, lewy klucz ( bo jest kłódka), kiedys była zwykla zakręcana teraz na bogato jest na klucz. Ale jak to u nas... Ja mam ;-)
Zerwanie plomby może zrobić tylko ten co ma uprawnienia- u nas wyglada to tak (Energa) , że elektryk dzwoni podaje nr swojego pozwolenia i prosi o możliwość rozplombowania. Nie wolno tego zrobić sobie samemu i potem do nich zadzwonić.
Dokonuje zmian wystawia papier, który dostarczamy. Potem Dystrybutor plombuje ponownie wystawia rachunki itd..

Last edited:

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Jest mały wyjątek od reguły. Ja miałem starą instalację na skręcane bezpieczniki. Przyszedłem z pracy do domu i zauważyłem, że w ścianie przy skrzynce przewód był już czerwony i zaczynał się palić (wyczucie czasu na 5+) wiec zerwałem plomby i wywaliłem bezpieczniki od razu. Nie czekałem, nie dzwoniłem. Wymieniłem calutką instalację od kh00 do licznika, przestawiłem licznik do nowej skrzynki i puściłem cała instalacje do wewnątrz domu w zasadzie sam. Elektrownia przyjechała, zaplombowała licznik i tyle

Bronek

Pionier e-mobilności
Nikt się "normalny" nie obrazi jak zrobisz dobrze robotę za niego. Do mnie Panowie przyjechali lekko trącajacy... Ale to sila wyzsza. Sam mialem na wkręcane korki i każdy fachowo przez elektryka dobawiony 5-ciogroszowką. Wstawalem czasem w nocy by "zawatować". Różnie bywało, czasem się grzało wywalało i to jescze przed fotowoltaiką i EV.
Z jednej strony to dobrze, ze jeszcze można 'po naszemu' ale jak trafisz na młodego slużbistę to karę ma prawo przywalić

Szatan

Posiadacz elektryka
Jak zgłosisz prośbe o zwiększenie mocy to Energa się wszystkim zajmuje czy ja muszę znaleźć kogoś z uprawieniami by to zrobił?