Instalacja Tesla Wall Charger w domu

Jusand

Posiadacz elektryka
Ja zwiekszalem w innogy z 13kW na 21kW
Koszt w innogy ok 500zl
Czas jakies 2 miesiace.
Elektryk za wymiane bezpiecznika z 25 na 40A wzial 600zl z papierami.
Kabel do domu mam 5x4mm (tak mi sie zdaje) ale ja zwiekszalem „na wszelki wypadek”
Drogi ten elektryk, dobrze że ja mam uprawnienia.

Szatan

Posiadacz elektryka
Chętnie bym sobie ten wyłącznik nadprądowym sam wymienił ale obawiam się, że Energa by nie była zadowolona z mojej zabawy. Plus muszą wyłączyć napięcie do skrzynki by można było go bezpiecznie wymienić.

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie wylacza sie zadnego napiecia na skrzynke, tam sa takie duze laczniki i je odlaczasz. Wczesniej zawiadamiasz ze rozplombowujesz licznik i prosisz o ponowne zaplombowanie po skonczonej robocie. I tak uprawnienia sa potrzebne.

vwir

Pionier e-mobilności
O ile masz instalację z BM-ami, to faktycznie je rozłączasz. Ale wcale nie musi mieć takiej instalacji, szczególnie jeśli instalacja ma 15 lat lub więcej.

Bronek

Pionier e-mobilności
Samemu bez zgody nie można. Zresztą strona z Beemami jest po stronie niby ich., ale ja mam, lewy klucz ( bo jest kłódka), kiedys była zwykla zakręcana teraz na bogato jest na klucz. Ale jak to u nas... Ja mam ;-)
Zerwanie plomby może zrobić tylko ten co ma uprawnienia- u nas wyglada to tak (Energa) , że elektryk dzwoni podaje nr swojego pozwolenia i prosi o możliwość rozplombowania. Nie wolno tego zrobić sobie samemu i potem do nich zadzwonić.
Dokonuje zmian wystawia papier, który dostarczamy. Potem Dystrybutor plombuje ponownie wystawia rachunki itd..

Last edited:

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Jest mały wyjątek od reguły. Ja miałem starą instalację na skręcane bezpieczniki. Przyszedłem z pracy do domu i zauważyłem, że w ścianie przy skrzynce przewód był już czerwony i zaczynał się palić (wyczucie czasu na 5+) wiec zerwałem plomby i wywaliłem bezpieczniki od razu. Nie czekałem, nie dzwoniłem. Wymieniłem calutką instalację od kh00 do licznika, przestawiłem licznik do nowej skrzynki i puściłem cała instalacje do wewnątrz domu w zasadzie sam. Elektrownia przyjechała, zaplombowała licznik i tyle

Bronek

Pionier e-mobilności
Nikt się "normalny" nie obrazi jak zrobisz dobrze robotę za niego. Do mnie Panowie przyjechali lekko trącajacy... Ale to sila wyzsza. Sam mialem na wkręcane korki i każdy fachowo przez elektryka dobawiony 5-ciogroszowką. Wstawalem czasem w nocy by "zawatować". Różnie bywało, czasem się grzało wywalało i to jescze przed fotowoltaiką i EV.
Z jednej strony to dobrze, ze jeszcze można 'po naszemu' ale jak trafisz na młodego slużbistę to karę ma prawo przywalić

Szatan

Posiadacz elektryka
Jak zgłosisz prośbe o zwiększenie mocy to Energa się wszystkim zajmuje czy ja muszę znaleźć kogoś z uprawieniami by to zrobił?