Jak to/tamto działa, porady użytkowników

electricar

Zadomawiam się
moje stoi pod chmurka, było -23. Podgrzewanie sie właczyło i ciagło 3,4 kw. ale po 15 min jazdy za wiele nie pomogło, baterii było ok 23 %. Obecnie juz ładuje 3.1 kw. Spadło z 5 kw.

krzyss

Pionier e-mobilności
moje stoi pod chmurka, było -23. Podgrzewanie sie właczyło i ciagło 3,4 kw. ale po 15 min jazdy za wiele nie pomogło, baterii było ok 23 %. Obecnie juz ładuje 3.1 kw. Spadło z 5 kw.
No to juz wiesz czemu. Nie stosujesz sie do instrukcji. Przy 23% baterii ogrzewanie wlaczylo sie pewnie tylko na chwile 3% i jak doszlo do 20% baterii to wylaczylo zeby nie obnizyc zbyt bardzo poziomu i nie znoszczyc akumulatora.
Przy takich mrozach trzeba trzymac wyzszy stan naladowania.

To jak z benzyna, jak masz niski poziom paliwa to w zbiorniku moze skraplac sie woda, a wtedy zamarznie paliwo w przewodach, lepiej trzymac wysoki poziom.

electricar

Zadomawiam się
cały czas było właczone podgrzewanie baterii i sie nie wyłaczyło. Uroki mrozów ze obcina moc, tylko górka zrobiła swoje tez, bo ja rozumiem ze moc ograniczy w mróz ale ze bedzie przyspieszenie ograniczone o 50 % a nie ze predkośc mi spadnie do 10 km/h

Ważniejsze ze panele fotowoltaiczne potniały. Wczoraj zamówiłem kolejne 9,5 kw za 12700 netto :) panele/falownik/ zab AC DC.

Ev3

Pionier e-mobilności
cały czas było właczone podgrzewanie baterii i sie nie wyłaczyło. Uroki mrozów ze obcina moc,
Kluczowe pytanie jest takie, czy obcina moc ZAWSZE, czy obcina moc, ale TYLKO w przypadku niedoładowanej i zamarzniętej baterii...
Szczerze to pierwsze słyszę o takim przypadku w przypadku normalnej baterii.

A może właśnie nie jest normalna i to jest przyczyna?
Nie włożyli tam (w ramach zmiany modelu) baterii LFP przypadkiem?
One nie bardzo chcą działać na mrozie - objawy by pasowały.
Co to za auto?

daniel

Señor Meme Officer
Dieslu? Przy -20? W moim bezpośrednim sąsiedztwie dzisiaj trzy diesle uziemione. A do szybkiej jazdy do szpitala służą karetki.

Tak naprawdę to łamaniec językowy, którego używają prezenterzy do rozgrzania jadaczki.

Olecki

Pionier e-mobilności
Panowie, może i trywialne pytanie ale nie mogę na szybko znaleźć odpowiedzi. W ustawieniach samochodu mogę ustawić wyświetlanie Android Auto na całym ekranie ale samo AA dzieli ekran na mapę i multimedia. O ile pamiętam na początku mogło wyświetlać samą mapę na całości - da się wyłączyć ekranik multimediów gdzieś w opcjach?

mimx

Fachowiec
Panowie, może i trywialne pytanie ale nie mogę na szybko znaleźć odpowiedzi. W ustawieniach samochodu mogę ustawić wyświetlanie Android Auto na całym ekranie ale samo AA dzieli ekran na mapę i multimedia. O ile pamiętam na początku mogło wyświetlać samą mapę na całości - da się wyłączyć ekranik multimediów gdzieś w opcjach?
Jeśli przy podzielonym ekranie klikniesz na ikonkę aktywnej apki do nawigacji, wyświetli Ci się mapa na całym ekranie.

Olecki

Pionier e-mobilności
Jeśli przy podzielonym ekranie klikniesz na ikonkę aktywnej apki do nawigacji, wyświetli Ci się mapa na całym ekranie.
Ktoś kto zaprojektował te UI powinien dostać karnego ku...a . Rzeczywiście trzeba było wrócić do trybu podzielonego, kliknąć na mapę aby zajęła całość AA (przy wyłączonym trybie dzielenia takie rozszerzanie nie działa) a następnie ponownie wyłączyć tryb dzielenia ekranu żeby zniknęły informacje z samochodu. Teraz mapa już włącza się na pełnym ekranie, pewnie do następnej aktualizacji oprogramowania. Dzięki za sugestię.

deniro

Zadomawiam się
Screenshot_20240601_223006_Kia Connect.jpg

Zobaczcie jaka bzdura, miałem dość intensywny dzień jazdy ev, czasami sprawdzałem przez apke jaki jest status ładowania. Ale na pewno nie jakoś często. Wieczorem taki limit wyskoczył i nic nie da się zrobić zdalnie, nawet sprawdzić poziom Aku czy zatrzymać ładowanie.

Pierwszy raz coś takiego przez prawie 2 lata. Na pewno innych aplikacji nie używałem.
Od północy limit zniknął.

Arrczi

Fachowiec
View attachment 18152

Zobaczcie jaka bzdura, miałem dość intensywny dzień jazdy ev, czasami sprawdzałem przez apke jaki jest status ładowania. Ale na pewno nie jakoś często. Wieczorem taki limit wyskoczył i nic nie da się zrobić zdalnie, nawet sprawdzić poziom Aku czy zatrzymać ładowanie.

Pierwszy raz coś takiego przez prawie 2 lata. Na pewno innych aplikacji nie używałem.
Od północy limit zniknął.
Też miałem ten komunikat w kwietniu. Pierwszy raz od dwóch lat.