S
Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25
Gość
Chcesz o tym pogadać? 🥺Straszne przeżycie, zaczynając od męczarni jaką jest manualna skrzynia biegów
Chcesz o tym pogadać? 🥺Straszne przeżycie, zaczynając od męczarni jaką jest manualna skrzynia biegów
Ja to w ogóle w mojej bańce nie mam ludzi, którzy na wakacje jeżdżą samochodem, poza osobami, które mają karty paliwowe od swojego pracodawcy i chcą sobie oszczędzić kosztem komfortu swojego i rodziny. Czytając o wyprawach samochodem 1300 km czuję się, jakbym cofnął się w czasie o 20 lat, gdy nie było tanich linii lotniczych/promocji na loty tymi zwykłymi.Polacy to jest taka dziwna nacja, że każda podróż dłuższa to musi być rekord trasy. Bierzmy udział w nieustannym wyścigu, żeby potem się wśród rodziny i znajomych pochwalić. Szkoda, że z tych rekordowych tras część osób już nie wróci bo np z przemęczenia wpadło do rowu albo pod TIRa.
To wyobraź sobie osobę, która czuje dyskomfort podczas lotu. Nazywa się małżonka i prosi byśmy jechali samochodem wszędzie gdzie się da dojechać.Ja to w ogóle w mojej bańce nie mam ludzi, którzy na wakacje jeżdżą samochodem, poza osobami, które mają karty paliwowe od swojego pracodawcy i chcą sobie oszczędzić kosztem komfortu swojego i rodziny. Czytając o wyprawach samochodem 1300 km czuję się, jakbym cofnął się w czasie o 20 lat, gdy nie było tanich linii lotniczych/promocji na loty tymi zwykłymi.
Moją mx5 2.0 objechałem takiego mustanga gt na światłach do 80 kmh o długość samochodu, może więcej. Chciał się ścigać (ja nie, ruszam szybko bo lubię, ale nie jeżdżę szybko), jechał z dziewczyną, spalił opony, gul mu skoczył tak bardzo, że ten bandyta poleciał potem z prędkością karalną (choć w Polsce zabijanie ludzi na drogach to sport narodowy, jak w usa zabijanie dzieci z broni palnej w szkołach i przedszkolach i też duża część społeczeństwo o to prawo do zabijania walczy).Nie, pisaliście że jak to źle i beznadziejnie jeżdżą auta na wungiel (tytuł wątku). Udowodniłem że gdy porównujecie do słabych rzęchów, to może i tak, ale podobnie mocne ICE do nawet najszybszych BEV to dalej nie ma się czym chwalić.
Chyba nie powiesz że taki Mustang GT który nawet w PL kosztuje chyba trochę ponad 200k (a nie 600k) jak tu piszesz wolny samochód (4.4s do 100)?
Też myślałem kiedyś, że na tydzień w okolice Caorle (czy gdzieś indziej w regionie Wenecji Euganejskiej) prościej samolotem - rach-ciach i jesteśmy. Tylko spod Białegostoku muszę dojechać do Warszawy (pociąg/autobus albo autem), być stosownie wcześniej na lotnisku. Lot, chwila czekania na bagaż i transfer dalej. Plus ograniczenia bagażu (bo synowie chcą nie wiem, dmuchany ponton wziąć). A przeloty tanimi liniami kosztują za rodzinkę ok. 3500 pln.Ja to w ogóle w mojej bańce nie mam ludzi, którzy na wakacje jeżdżą samochodem, poza osobami, które mają karty paliwowe od swojego pracodawcy i chcą sobie oszczędzić kosztem komfortu swojego i rodziny. Czytając o wyprawach samochodem 1300 km czuję się, jakbym cofnął się w czasie o 20 lat, gdy nie było tanich linii lotniczych/promocji na loty tymi zwykłymi.
W rodzinie mają XC90 w dieslu (bez webasto) i ostatnio na mój argument, że mogę sobie Teslę podgrzać/schłodzić przed wyjazdem, pokazują mi apkę Volvo gdzie jest opcja przygotowania samochodu do jazdy poprzez zdalne odpalenie AC, podgrzewania foteli/kierownicy. Trochę się zdziwiłem.Z tym Webasto to bajki bo miałem porządne fury i w żadnej nie było czy to Audi czy BMW ... to jest jakiś promil ICE które to mają.
A to AC leci wtedy z akumulatora 12V?W rodzinie mają XC90 w dieslu (bez webasto) i ostatnio na mój argument, że mogę sobie Teslę podgrzać/schłodzić przed wyjazdem, pokazują mi apkę Volvo gdzie jest opcja przygotowania samochodu do jazdy poprzez zdalne odpalenie AC, podgrzewania foteli/kierownicy. Trochę się zdziwiłem.
Jak już wspomniałem - sam się zdziwiłem - nie mam bladego pojęcia jak to działa. Chyba załącza silnik 🤷♂️A to AC leci wtedy z akumulatora 12V?