Jezusie Nazareński..... ludzie co Wam jest ? Bo kable za ciężkie? To co napisałeś to gwałt na rozumie. Energia z paneli I wiatraczków nigdy nie zastąpi energi z węgla a później z atomu. To energia nie stała i konieczny jest 100% bajpas z węgla lub atomu. Jest tylko uzupełnieniem bilansu mocy, który doszedł do ściany 250V..... już to tłumaczyłem parę razy no ale TVNopodobne górą. Co do Ostrołęki to przez ETS nie opłacało się tego kończyć i uruchamiać - mam to ponownie tłumaczyć ? Zaoszczędzona kasa miała iść na atom ale niestety ludzie wybrali zwijaczy Polski i pijendzy nie ma I nie będzie na atom, CPK , zbrojenia..... itd
Bardzo trafnie!
Kable miedziane są
za ciężkie i za drogie, dlatego w sieciach dystrybucyjnych kładą aluminiowe jak za późnego Gierka. Nawet transformatory stawiali tu i tam z aluminiowymi drutami, bo inne "za ciężkie".
I dlatego właśnie ktoś tam / coś tam "doszedł do ściany 250V".
Sieci SN / WN problem "ściany 250V" jakoś nie dotyczy, z wyjątkiem paru słonecznych sobót i niedziel w ciągu roku, kiedy już zupełnie nie wiadomo co z tym "zielonym" prądem kraj miałby zrobić.
A może właśnie w takie dni nadprodukcji PV, kiedy cena energii staje się ujemna, operatorzy sieci powinni robić szybkie promocje na stacjach ładowania, aby ściągnąć auta EV do ładowania za pół darmo, dociążyć sieć i zbilansować produkcję?
Ale nie: lepiej chlapać błotem po ludziach na lewo i prawo, wychwalać nasze "czarne złoto", i niech będzie jak było dawniej.
Reszty nie będę komentował, nie chcę się w tym zanurzać
BTW. Kiedyś mieliśmy już wielki program budowy atomu
w Żarnowcu, ale odszedł w zapomnienie i nie wszyscy z nas mogli o tym słyszeć. Podobno rok temu już nawet miało działać! ale później przesunięto termin na 2027

- więc już tylko za 2 lata! :
pl.wikipedia.org