Ryś

Zadomawiam się
Czytaj ze zrozumieniem chłopie, akceptacja zmiana koloru na obecnie podstawowy czarny nie wymaga dopłaty.
Czy to coś zmienia "chłopie"? Co tu jest do zrozumienia?
Gdybym chciał czarnego "NIRO", to nie wybierałbym Orange...
Wina wcale nie musi być po stronie Kia, gdyż oni nie są producentem lakieru tylko zapewne mają jakiegoś dostawcę, który nagle im powiedział, że nie dostarczy więcej tego lakieru.
To znaczy, że klient jest winny temu, że KIA zmieniła kolor:eek:

• Like
Reactions: Cav

Jobski

Zadomawiam się
I jeszcze powinni dać wam wyższy pakiet wyposażenia w tej samej cenie jako rekompensatę, ech 🤦‍♂️

Cav

Pionier e-mobilności
I jeszcze powinni dać wam wyższy pakiet wyposażenia w tej samej cenie jako rekompensatę, ech 🤦‍♂️
Dokładnie tak to powinno wyglądać, gdy ktoś nawali z realizacją umowy.
I nie "wam" bo mnie na przykład Niro nie interesuje.....

deniro

Nowy na Forum
A to ciekawostka, jest nowa aktualizacja pozwala na planowanie trasy z uwzględnieniem ładowania, narazie jest to dostępne dla USA:

Pewnie kwestia czasu jak będzie na Europę. Zapowiada się ciekawie. No i jestem ciekaw czy dla Niro EV też to będzie.

Synergia

Nowy na Forum

Mariano

Nowy na Forum
Witam.
Ktoś z oczekujących na auto z pierwszego cennika dostał samochód, albo datę produkcji?
Zamówienie z połowy maja 2022 niby dealer w ubiegłym tygodniu twerdził, że trafił do kolejki produkcyjnej.
Może po 13 miesiącach od zamówienia się wyprodukuje ...

kjub

Nowy na Forum
Witam. Zamówiłem auta w wersji M w czerwcu 2022 roku. Otrzymałem informację, że pojazd już jest i płynie. Odbiór przewidziany na początek sierpnia 2023. Z ciekawostek wersja M jaką zamówiłem w 2022 roku różni się od tej co płynie do mnie. Otrzymałem już w gratisie wersje Smart czyli wyświetlacz supervision cluster oraz nawigację fabryczną. Także będzie to jakieś od zamówienia do dostarczenia 12 miesięcy... ;) a tak odnośnie wyposażenia to jaka ładowarka jest w standardzie? Ta na zwykłe gniazdko czy na siłę? Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Ładowarka jest na siłę, ale evse (zasilacz) na gniazdo 230V. ;-)

kjub

Nowy na Forum
Czyli rozumiem, że w przypadku chęci ładowania mocą maksymalną w garażu z siły do 11 kw należy kupić sobie nową ładowarkę? Ewentualnie jakieś przykładowe godne polecenia?

Cav

Pionier e-mobilności
Ja mam mobilnego Zencara, evse od Kia sprzedałem po zakupie.
Z tanich to najpopularniejsza.

Ale warto uwzględnić swoje pv i przyszłościowo możliwość inteligentnego ładowania ze słońca.
To może wymuszać jakieś konkretne rozwiązania.

kjub

Nowy na Forum
Super dzięki za informację :) jeszcze jedno... czy taka ładowarka np zencar pozwala na ładowanie pojazdu z punktów rozstawionych na mieście (AC) z mocą 22 kw? Czy do tego też muszę kupić osobny kabel?

Cav

Pionier e-mobilności
Musiałbyś inny samochód.
Kia ma ładowarki pokładowe 11 kW i więcej nie będzie.

Cav

Pionier e-mobilności
A do ładowania ze słupków AC z gniazdem potrzebujesz kabla Type2->Type2, a nie evse.

kjub

Nowy na Forum
Ok już rozumiem, że 22 kW Kia Niro EV nie da rady... maksymalna wartość to 11 kW z takiego słupka. To czy wtedy jest możliwość ładowania taką ładowarką typu Zencar 11 kW czy musi być inny kabel ? :)