Cyrkiel

Zadomawiam się
dwie rzeczy:
1. wynegocjowana cena
2. czas oczekiwania

O ile cenę nowego byłbym w stanie zaakceptować a jeśli utrzymali by mi rabat na podobnym poziomie to tym bardziej ale czas oczekiwania kolejnych 10 miesięcy boli najbardziej.
Ktoś pod filmem na profilu na prąd po Polsce napisał że miał anulowane i dostał informację że nowy niro jest już dla niego wyprodukowany.

Cav

Pionier e-mobilności
dwie rzeczy:
1. wynegocjowana cena
2. czas oczekiwania

O ile cenę nowego byłbym w stanie zaakceptować
A jakiego rzędu są te różnice, dla nowej i starej wersji (i jakiej)?
Pytam o ceny bez rabatów.
Startowe chyba nie różniły się aż tak bardzo....

kiki111

Fachowiec
Stary XL z lakierem i pompą wychodził katalogowo chyba 191k, nowy XL jakieś 214k ale tego nie ma sensu porównywać 1:1 bo jednak w nowej trochę gadżetów doszło. Sensowniej XL do L gdzie nowe L wyjdzie około 196k. Moim zdaniem różnica nie jest duża i to auto dalej jest sensownie wycenione (tym bardziej że ceny w ostatnim półroczu odjechały niesamowicie w górę).

Jakieś komentarze na temat sytuacji z produkcją nie uznaje za prawdziwe. Kia ma ostatnio słabą passę z ceedami i liczba niepotwierdzonych informacji rośnie lawinowo. Nie wydaje mi się żeby produkcja EV dla klientów już ruszyła bo salony spodziewają się pierwszych egzemplarzy demo w sierpniu.

kiki111

Fachowiec
Możesz rozwinąć temat?
anulowali bardzo dużo czy nawet wszystkie zamówienia na rodzinę ceed ze skrzyniami automatycznymi i zaproponowali w zamian manuala z ceną z obecnego cennika (drożej niż wcześniej automat) z nowym terminem oczekiwania.

Cav

Pionier e-mobilności
Czyli po prostu anulowali zamówienia na automaty.
Taka pseudo propozycja "przy okazji", nic nie wnosi de facto, skoro cały proces zaczyna się od zera i ma się takie same prawa, jak każdy inny klient.

JareG

Pionier e-mobilności
Niepotrzebnie traktujesz to jako nowy model.
To jest tylko głębszy facelifting, a zmiany w platformie i napędzie są głównie software'owe.
Zmienili chyba tylko przełożenie główne.
Toć wiem, że to lift. Ale chyba zmiana szybkości ładowania DC nie wyymaga przekonstruowania auta? Pewnie tylko jakieś graty do wymiany plus soft. A krzywa to pewnie sam soft do zmiany :D Wolałbym te dwie zmiany, niż zmianę wyglądu - bo to takie pudrowanie syfa 🤣

Pozdrawiam

Last edited:

kiki111

Fachowiec
Czyli po prostu anulowali zamówienia na automaty.
Taka pseudo propozycja "przy okazji", nic nie wnosi de facto, skoro cały proces zaczyna się od zera i ma się takie same prawa, jak każdy inny klient.
Dokładnie. PR'owo bardzo słabo Kia to rozegrała. Jeśli ktoś chciał automat to raczej nie zmieni zdania. Dodatkowo sytuację pogarsza informacja że automaty nie zniknęły np z niemieckiego cennika i tam zamówienia przyjmują na bieżąco.
Gdyby zamawiający wiedział pół roku temu że może nie dostać auta na pewno poszedłby szukać w innych markach. Teraz jest co najmniej kilka miesięcy do tyłu w czasie oczekiwania i do tego pewnie ze 20-30k zł dodatkowo musi wyłożyć na jakiekolwiek zamówienie. Szukałem ICE w okresie październik - grudzień i Xceed był jednym z wariantów. Teraz wiem że bym go nie dostał chociaż wtedy gwarantowali 4 miesiące oczekiwania.
Ale to temat eNiro - którego zamówień jest dużo mniej więc i mniejsza skala oburzenia.

Cyrkiel

Zadomawiam się
Gdybym wiedział w grudniu że Kia zrobi jak zrobi to bym już jeździł Teslą model 3 którą bym kupił za 199 tysięcy. Taka prawda że to teraz Kia rozdaje karty bo czego bym nie zrobił to będę kilkanaście tysięcy w plecy.

Cyrkiel

Zadomawiam się
Dokładnie. PR'owo bardzo słabo Kia to rozegrała. Jeśli ktoś chciał automat to raczej nie zmieni zdania. Dodatkowo sytuację pogarsza informacja że automaty nie zniknęły np z niemieckiego cennika i tam zamówienia przyjmują na bieżąco.
Gdyby zamawiający wiedział pół roku temu że może nie dostać auta na pewno poszedłby szukać w innych markach. Teraz jest co najmniej kilka miesięcy do tyłu w czasie oczekiwania i do tego pewnie ze 20-30k zł dodatkowo musi wyłożyć na jakiekolwiek zamówienie. Szukałem ICE w okresie październik - grudzień i Xceed był jednym z wariantów. Teraz wiem że bym go nie dostał chociaż wtedy gwarantowali 4 miesiące oczekiwania.
Ale to temat eNiro - którego zamówień jest dużo mniej więc i mniejsza skala oburzenia.
Mi diler powiedział że w Polsce uwalili 300 zamówień eniro.

Najnowsze dyskusje