Niedawno była dyskusja na temat karty Kia Charge. Właśnie na https://kiacharge.com/web/pl/kia-pl/tariffs widzę, że pojawiła się informacja o Niro. Próbował już ktoś aktywować?
Ja dostałem od dealera kartę KIA Charge, aktywowałem ją i raz z niej skorzystałem. Dealer w sumie nie był zorientowany co i jak, po prostu dostałem kopertę z informacją, że resztę muszę zrobić sam. Gdy przy rejestracji do programu pojawiło się pytanie o plan taryfowy, też nie wiedzieli, ale znalazłem w cenniku Kia notatkę, że chodzi o plan Plus i taki wybrałem. Wyświetlała mi się cały czas przy tym procesie informacja, że jest promocja tylko na Kia EV6, ale dla NiroEV też działa - mi wskoczyło już po wszystkim info, że mam 12 miesięcy zwolnienia z opłaty abonamentowej wynoszącej normalnie 17 PLN. Natomiast samo ładowanie płacę według cennika każdej stacji z osobna, który mogę podejrzeć w apce.
Potem się przejechałem na najbliższego Greenway'a i podłączyłem pod CCS, po czym zeskanowałem kartę KIA Charge na czytniku gdy poprosił - piknęło, kliknęło, w samochodzie zaskoczyła blokada kabla i zaczęło ładować. Potem w aplikacji (ale dopiero po paru godzinach) pojawiło się podsumowanie o ilości skonsumowanych kilowatogodzin i opłacie. Faktury nie ma, chyba się pojawi z końcem miesiąca. Więc debiut udany, wszystko wydaje się działać poprawnie.
Niestety rozczarowała prędkość ładowania - pomimo deklarowanych 50kW w ciągu 43 minut zassał jedynie 16kWh, co daje 22kW przy ładowaniu DC. Obok na AC Type 2 ładował się przez cały czas inny samochód (jakieś Volvo PHEV) - czy mogło być tak, że stacja ma limit 50kW i podzieliła między nas po połowie?
Last edited: